Ехнатон: Последният извънземен фараон в древен Египет

В древните египетски текстове се описва периода, наречен додинастическа епоха, когато страната била управлявана от богове. В тази редица се нарежда и фараонът Ехнатон, когото проповедниците на теорията за извънземните в древността причисляват към пришълците от Космоса.

Древният Египет има една от най-невероятните истории на Земята. Това важи за удивителните архитектурни постижения на египтяните и за огромните им знания в различни области на науката. Пирамидите в Гиза и величественият Сфинкс не са единствените тайни на древните египтяни. Към загадките на тяхната цивилизация се отнася и фараонът Ехнатон.

До петата година от управлението си фараонът е известен с името Аменхотеп Четвърти. Той принадлежал към осемнайсетата династия в Египет и управлявал 17 години. Ехнатон е бащата на Тутанхамон, един от най-известните египетски фараони. Някои историци смятат Ехнатон за един от най-влиятелните религиозни реформатори в Египет. Определят го като първия монотеист, предшественик на Авраам, Исаак, Йаков и Мохамед – пророците, които се кланяли на един бог.

Преди Ехнатов Древният Египет бил управляван от много странни фараони. Един от най-древните ръкописи, който разказва за тази епоха, е торинският папирус; в него се съдържат имената на всичките фараони, управлявали Египет. Този списък съдържа не само имената на реални исторически лица, но и на митични лица – божества или богове, дошли от небесата и управлявали страната до появяването на първия „смъртен“ фараон, чието родословие започва преди 13 хиляди години. И досега остава загадка защо повечето учени смятат този древен текст за измислица.

Палермският камък съдържа друг древен текст, където се споменават митичните управници от додинастическия период. Тази стела разказва за древноегипетския бог Хор и се предполага, че това е реално лице, което управлявало преди хиляда години Древния Египет. В текста се разказва и за египетския бог Тот, управлявал от 8670 до 7100 г. пр.н.е.

Древноегипетският върховен жрец Манефон, който имал достъп во Александрийската библиотека, написал за един от фараоните история на Древния Египет в 30 тома и там се съдържат описания на божествени същества, управлявали страната преди фараоните.

Според древноегипетската митология Ехнатон произлиза от боговете, които пристигнали на Земята по времето на ерата Зеп-Тепи и до ден-днешен има хора, които вярват, че този фараон е дошъл на Земята от Космоса.

В текстовете на пирамидите е описан периодът, когато боговете въвели ред в първозданния хаос и започнали да управляват Земята. Този период е наречен Първото Време, или „Зеп-Тепи“.

Много изследователи смятат, че древноегипетската цивилизация възникнала през 36 900 г., пр.н.е., когато земляните били управлявани от богове, дошли от небесата. Ехнатон бил един от тях. Той бил фараон еретик, който показал на Египет съвършено друга религия, в която нямало много божества, а само един бог.

Като поел властта, Ехнатон заповядал да бъдат унищожени всичките изображения на предишните богове. Разрешил да остане само един символ – изображението на кръг със слънчева змия и много насочени надолу лъчи с китки на човешки ръце накрая. Богът Атон, или „Слънчевият диск“, както го наричали в древните текстове, се споменава и в сказанието за Синхуа – древноегипетски разказ, в който действието се развива по времето на 12-ата династия. Починалият цар в това произведение се възнася на небето, съединява се със слънчевия диск и се превръща в божество.

По аналогия терминът „сребърният Атон“ понякога се използва като синоним на Луната. По времето на управлението на Аменхотеп Трети слънчевият Атон бил изобразяван като човек с глава на сокол, увенчан със слънчев кръг и много приличал на Ра.

Загадъчно било и тялото на Ехнатон. Това послужило за основа на много теории, които твърдят, че фараонът не бил смъртен, а дошъл от небесата и бил последният извънземен цар. Необикновената форма на главата му, удълженият череп, дългата шия, дълбоко разположените очи, широките бедра, дългите пръсти, коленните стави, които можели да се обръщат назад, големият корем, който имат бременните жени, и гърдите, които приличат на женски показват извънземен произход.

Най-странен е удълженият череп на Ехнатон. Тялото му, както се видя по-горе, било нещо средно между мъж и жена. Жената на фараона – прочутата Нефертити, също била изобразявана с такава форма на черепа. Дали телата им са били генетична аномалия, вследствие на която телата станали непропорционални? А може би Ехнатон е бил наполовина човек – хибрид с ДНК-гени на извънземни?

Издaтeлcтвo РАСПЕР

Последно от ЕКЗОПОЛИТИКА