Животът на истинския княз Дракула

Дракула, създаден от въображението на Брам Стокър, е един от най-известните вампири в литературата

 Той се превърна в класическия образ на съвременния вампир – елегантен, загадъчен, жадуващ човешка кръв. Но истинският живот на княза на Влахия – днешна Румъния, Влад Трети Цепеш, с прякора Дракула има и живот на историческа личност.

Един от най-свирепите управители във всичките времена се родил през 1431 г. Той бил набожен и в същото време много жесток. Баща му бил рицар в Ордена на Дракона, създаден през 1408 г. от краля на Унгария – Сигизмунд Първи. Всичките рицари носели медальони, които изобразявали огънат в колело дракон. Думата „Дракул“ в румънски език се превежда като „дракон“. Държавата на баща му запазвала независимостта си, докато плащал данъци в сребро и дървен материал.

Когато Влад станал на 14-16 години, той и брат му – Раду, който бил на 5-6 години, били изпратени в Турция като „залог“ за мира, след като Януш Хунияд – политически деец и унгарски пълководец, планирал кръстоносен поход срещу турците, който бил загубен. Там според историци се родила ненавистта на Дракула към турците.

След като пребивавал няколко години в Турция, след постоянните нападки и заплахи на турците, Влад се отрекъл от вярата си и приел исляма. След като научил за преврата в неговата страна и смъртта на баща ми и брат му, той се върнал вкъщи съвсем друг човек. Влад научил кои са заговорниците, поканил ги на пир и след това ги наказал. Това били 10 боляри, които били екзекутирани.

Влад не обичал циганите, крадците и враговете на страната, както и онези, които били против неговата власт.

Веднъж в страната на Дракула пристигнал един рицар, който казал нещо против него и той бил побит на кол.
Друг път при него дошли посланици от Турция. Влад им заповядал да свалят чалмите; те отказали с мотива, че това противоречи на религията им и тогава той заповядал да заковат чалмите с гвоздеи за главите им…

Както разказва легендата, след огромните реки от кръв, Влад издигнал в центъра на града статуя, която украсил със злато и скъпоценности и нищо от тях не било откраднато.

Веднъж Дракула научил за няколко търговци, които започнали да търгуват с турците въпреки забраните. В крайна сметка те били побити на огромни колове на централния площад.

Князът обичал да гледа агонията и стоновете на екзекутираните жертви и често обядвал, без да се смущава от тях.

След време Влад научил за опитите за търговия с турците в Трансилвания, вкарал войски там и всичките оцелели били побити на колове.

Зверствата на Дракула били известни в Европа и скоро той бил осъден на 12 години затвор.

Кралят на Унгария се опитал да го спаси и да го върне на престола, но самият княз загинал при неизяснени обстоятелства.

30 години след смъртта си Влад получил прякора „Цепеш“ – „кол, или човек, който забива на кол“.

Някои други факти и легенди от живота на Дракула

1. Той топял хляб си във ведра с кръв. Възможно е реалният Дракула да не е смукал кръв от шиите на жертвите си, но все пак употребявал кръв в храната. Топял хляба си в кръвта на хората, които убивал. Ръкописът от 15 век, чийто автор е Мишел Бехайм, описва историята на княз Влад и разказва как князът поканил в палата си няколко гости, започнал да ги гощава и направо на трапезата ги побил на кол. След това князът, без да бърза, завършил обяда си, натопил хляб във ведрото, което предвидливо било подложено под коловете с жертвите.

2. Дракула отмъстил за баща си, убивайки стотици. Той ги подложил на мъчителна смърт. Голяма част от живота си Влад изкарал в турски затвор, а когато се освободил, научил, че баща му бил предаден от собствения му народ на унгарските войски. Влад научил, че в заговора участвали много дворяни, които се клели във вярност на баща му. Князът не знаел имената на предателите и поканил всички на празненство в дома си. Дошли около 500 души. След края на пира в залата влезли войници и изклали всичките гости. По-късно Дракула неведнъж използвал тази тактика.

3. „Дракула“ означава „Син на Дракона“. Влад предпочитал да го наричат Дракула. Баща му – Влад Втори, както посочихме по-горе, бил член на тайния „Орден на Дракона“, затова собственото си име сменил с „Дракула“. И синът му – Влад Трети, влязъл в Ордена и също се нарекъл „Дракула“ – в превод от румънски език „Син на Дракона“.

4. Дракула имал чувство за хумор. Понякога се шегувал с жертвите си. В една от книгите „В търсенето на Дракула“ се разказва, че побитите на кол жертви се мятали като жаби. А князът ги гледал и казвал: „Ах, каква грациозност имат…“ Друг път Дракула имал един посетител, който пристигайки в дома му, видял, че е пълен с гниещи трупове. Когато князът го попитал дали не му харесва миризмата, човекът имал нещастието да каже „Да“. И Влад го пронизал с меча си и го обесил на тавана, където миризмата, не се чувствала толкова силно.

5. Побиването на кол била единствената екзекуция. Дали Дракула не е бил луд, който убивал жертвите си. Но това не е така, той действал според законите във Влахия. Побиването на кол било прието като наказание за престъпление, независимо дали било убийство или кражба.

6. Дракула се избавял от всичките болни и бедняци и ги изгарял живо. За да въведе ред на улиците в столицата на Влахия – Търговище, Дракула извикал веднъж всичките бедни, болни и скитници в един от палатите си с мотив за празник. След като те се нахранили, Дракула вежливо се извинил, излязъл навън и заповядал да бъдат заковани всичките прозорци и врати. След това домът бил запален. По данни на летописите от това време, нето един човек не оцелял.

7. Дракула „подарявал“ на поданиците си златни чаши. Дракула напълно контролирал народа си със стотиците убийства. За да провери доколко поданиците му се страхуват от него, Дракула сложил на главния площад в столицата чаши от чисто злато. Обявили, че всеки може да ги пипне, но никоя статуя не бива да бъде открадвана. В това време в града живеели около 60 хиляди души, но докато князът управлявал, никой дори не докоснал тези чаши.

8. Дракула отровил собствените си кладенци, за да навреди на турските завоеватели. През 15 в. Влахия била под постоянната заплаха от турско нападение. Дракула, който не обичал да бъде притискан в ъгъла, изпратил войски, за да изгони турците от своята земя. Турците започнали да побеждават и принудили войската на княза да отстъпи, но Дракула не бил глупав. По време на отстъплението той изгарял собствените си села, за да няма къде да починат турците и да попълнят провизиите си. Той отровил всичките кладенци и убил стотици жители, за да не остане всичкото това на завоевателите.

9. Дракула убил около 100 хиляди души. Това установили историците. Когато турците стигнали до Търговище, открили там прословутата „Гора на Коловете“ – над 20 хиляди тела на турски войници, побити на колове.

10. Тялото на Дракула изчезнало. По времето на войната с турците князът загинал на бойното поле. Много от румънските войници минали на турска страна. Възможно е поданиците на Дракула да са му отсекли главата, която изпратили на турския султан. Той също я пробол с копие и я окачил на стената на двореца си. Смята се, че Дракула бил погребан в гробището на манастир край Букурещ. Но има противоречиви слухове: едни твърдят, че тялото на княза не било открито, други – че останките му били погребани, но след това изчезнали. Втората версия е по-правдоподобна, тъй като Влад Трети вероятно бил погребан със съкровища и крадци може да са похитили гроба му.

Издателство PACПEP

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ