Започва дело срещу адвокат свързан с OneCoin: Братът на Ружа Игнатова съдейства на прокуратурата на САЩ

Започва дело срещу адвокат свързан с OneCoin. Процесът срещу американски адвокат, обвинен в пране на част от постъпленията от крипто „измамата“ OneCoin, започна в Ню Йорк.

Марк Скот е обвинен, че е прекарал приблизително 400 млн. долара от САЩ, докато се опитва да скрие истинската собственост и източника на средствата.

Твърди се, че част от парите са попаднали в сметки на Bank of Ireland.

Прокурорите твърдят, че той също е похарчил част от приходите за яхта, три домове и лек автомобил “Ferrari”.

Те добавят, че макар обвиняемият да е печелил стотици хиляди долари годишно, в ролята си на съдружник във високо класирана адвокатска кантора, това е малка сума в сравнение с парите, които е получил за пране на пари за OneCoin.

Неотдавнашно заявление от адвокатите му показва, че те очакват правителството да докаже, че парите, произхождащи от OneCoin, наистина са били инвестирани в средства, контролирани от ответника.

Но те посочват факта, че преди това г-н Скот е казал на ФБР, че е помолил негов колега да разгледа слуховете за OneCoin, и дали това може да е “пирамидална схема” преди да се включи, и е бил уверен, че “няма нищо незаконно”.

Основният въпрос на процеса ще бъде дали господин Скот е знаел, че OneCoin управлява престъпна схема”, добавят те.

Г-н Скот е изправен пред едно обвинение за заговор за пране на пари и друго, за банкови измами.

Той пледира “невинен”.

Съдията по делото заяви, че има вероятност то да продължи между две и три седмици.

Базираните в САЩ инвеститори, които твърдят, че са били измамени, също се опитват да съдят г-н Скот за обезщетение.

“Забогатей бързо!”

Като цяло, разследващите смятат, че 4 млрд. паунда са били събрани в световен мащаб чрез предполагаемата Понци схема.

OneCoin използва историята на успеха на Биткойн, за да накара жертвите да инвестират, твърдейки, че те също могат да забогатеят чрез своите инвестиции”, казват прокурори от щата Ню Йорк.

“Това, разбира се, беше напълно невярно, защото цената на OneCoin беше измислица, а не се основаваше на търсене и предлагане.”

Сред доказателствата, които прокурорите възнамеряват да предоставят, са показания от един инвеститор, който според тях е превел хиляди долари за образователен пакет от OneCoin на германско юридическо лице, което от своя страна изпраща милиони евро, директно в инвестиционните фондове на подсъдимия.

Други, участващи в схемата, също са изправени пред дела.

Мъжът, за когото се твърди, че е един от лидерите на схемата, Константин Игнатов, беше арестуван на международното летище в Лос Анджелис през март.

А един от нейните съоснователи, Себастиан Гринууд, беше екстрадиран от Тайланд в САЩ след операция с участието на ФБР през ноември 2018 г.

Българската организация, стояща зад OneCoin Ltd, продължава да действа и отрича всякакви неправомерни действия.

OneCoin проверимо отговаря на всички критерии за дефиницията на криптовалута”, се казва в неотдавнашно изявление, дадено на “The Missing Cryptoqueen”, подкаст на BBC.

В него се добавя:

Нашите партньори, нашите клиенти и нашите адвокати успешно се борят срещу обвиненията. Сигурни сме, че визията за нова система, на базата на финансова революция, ще бъде установена.

Подкастът на BBC документира търсенето на д-р Ружа Игнатова, една от основателите и оригиналното публично лице на OneCoin.

Бившият консултант на Маккинси се появи на много събития и в социалните медии, за да промотира схемата.

Но около октомври 2017г. тя изчезна и оттогава е с неопределено местоположение.

Братът на Ружа Игнатова съдейства на прокуратурата на САЩ. В неочакван развой на събитията, на 5-ти ноември, по делото срещу обвиняемия Марк Скот, Константин Игнатов се яви като съдействащ свидетел.

Той определи OneCoin като маркетингова операция на много нива, твърдейки, че централата в София е била посещавана от американския адвокат.

Константин признава, че е знаел, че участва в престъпна схема, и че е лъгал при първоначалните си разпити, защото се е страхувал, че ще влезе в затвора.

Според Игнатов, сестра му лично е спечелила над 500 млн. долара от OneCoin, преди да изчезне. Освен известните ѝ покупки на имоти и яхта той подчерта, че тя е купила огромно имение за съпруга си във Франкфурт, както и че е строила имение в Дубай.

Новината бе съобщена първо от независимия журналист Матю Ръсел Лий, който отразява процеса на сайта си “Inner City Press”. Според неговия репортаж, Игнатов е в затворнически дрехи и отговаря на въпросите на прокурорите. Тепърва предстои да бъде разпитан и от адвокатите на Скот.

Игнатов беше обвинен в заговор за извършване на измама, като освен устното признание вероятно има и подписано споразумение с прокуратурата да сътрудничи.

Cryptodnes. BG

Последно от СВЯТ

222 години от рождението на Александър Сергеевич Пушкин, – първата си поема написал на 10 години, неговият възпитател му се присмял: Зловещите предсказания на Александра Киргхоф за гибелта на Пушкин

222 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АЛЕКСАНДЪР СЕРГЕЕВИЧ ПУШКИН ПЪРВАТА СИ ПОЕМА ПУШКИН НАПИСАЛ НА 10 ГОДИНИ.

Фейсбук група

Страница във Фейсбук

Страница във ВКонтакте

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times