Защо се появи „Безсмъртният полк“ в Русия

Защо се появи в Русия „Безсмъртният полк“

След края на Великата отечествена война в парадите в чест на победата участват ветерани, но с времето техният брой намалява и преди три години се появява идеята за парада на паметта. Акцията се нарича „Безсмъртният полк“ и идеята е на улицата излизат хора с портрети на свои близки, участвали във войната.

Шествието достигна огромни мащаби – в него участват повече от милион души из целия свят. Най-многочислен е „Безсмъртният полк“ на Москва – през центъра на града преминават над половин милион души.

 

 

Какво е шествието?

Москва, „Тверская“, една от най-големите улици в центъра на Москва, е залята от народ – хората стоят така плътно един до друг, че не може да се направи ни крачка. Това е средата на пътя, общата дължина на маршрута е 4,5 км. Народът е толкова много, че на организаторите им се налага да спират колоните, за да не допуснат блъсканици. Но хората са щастливи от това, че са тук, те са излезли да почетат паметта на своите роднини и близки. В ръцете си държат снимки и портрети, от които гледат лицата на тези, които вече ги няма – на тези, които са воювали против нацизма във Великата отечествена война.

Гледайки безкрайното море от хора, е сложно да си представим, че акцията „Безсмъртният полк“ е само на 11 години. За първи път тя се провежда през 2012 г. в сибирския град Томск, където група местни журналисти решава по този начин да помогне на жителите на града да почетат паметта на своите предци, сражавали се във Втората световна война.

„Безсмъртният полк“ бързо завладява Русия – с всяка следваща година географията на градовете, в които хората излизат на улицата с портрети на бойците от Великата отечествена война, се разширява, а броят на участниците расте. На улицата в столицата излизат над 500 хиляди души (по оценки на пресцентъра на Министерството на вътрешните работи) начело с президента на Русия, носещ портрет на своя баща фронтовак, общият брой на участниците из целия свят надхвърля милион.

В разговор с „Руски дневник“ един от основателите на движението „Безсмъртният полк“ и председател на неговия съвет, журналистът от Томск Сергей Лапенков сподели мнението си по въпроса защо акцията се е оказала толкова популярна:

“В основата на идеята на „Безсмъртния полк“ стои това, че спомняйки си победата, хората виждат себе си. Движението съсредоточава вниманието върху конкретни човешки истории, върху лицата на тези, които вече ги няма, на тези, които са спечелили войната. Това са семейни, лични истории за тези, без които това семейство не би съществувало. И задачата на полка е да предаде паметта нататък – на нашите деца. Няма стандарт, по който участниците в „Безсмъртния полк“ оформят портретите. Надписите на портретите също са различни – едни посочват само фамилията и името, други също и войнското звание, а понякога и някакви детайли от биографията: „Загинал при Вязма“, „Сражавал се при Сталинград“.“

Полк за всички

Сергей Лапенков е уверен, че причината за успеха на шествието е станала неговата необвързаност с политиката или бизнеса:

„Нашият главен принцип е единението – каза Лапенков за „Руски дневник“.– Ние сме неправителствена, непартийна организация с нестопанска цел. В редиците на полка може да влезне всеки независимо от политическите си, религиозните, партийните или каквито желаете възгледи. Основното за нас е да си спомним своите войници“.

Червената армия на СССР воюва три години сама срещу Вермахта

Как Червената армия опазва България цяла

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати