За какво ни е корона-щаб? Нима само заради новите изисквания на Европа ли? (ОБНОВЕНА)

Създаденият Щаб за борба с епидемията поиска да няма големи обществени мероприятия за 3 март.

Румен Радев обаче хукна на връх Шипка, обеща реч и практически призова за митинг.
В отговор шефката на парламента също хукна към върха – да не би мероприятието да бъде монополизирано от така нар. „леви”. Е, сега вече е демонополизирано – и на „левите” е, и на така наречените „десни”.
Корнелия Нинова хукна да митингува в Стара Загора,
Войводата Каракачанов, лидерът на ДПС и кой ли не още политик хукнаха на молебена в столицата и церемонията пред Паметника на незнайния воин.

Борисов засега не е хукнал да проявява бабаитлък. Може би защото омилостивява Ердоган и продължава да води разговори за тази цел с европейските лидери.

Оказа се, че политиците пренебрегнаха и не зачитат указанията на Щаба за борба с коронавируса, понеже призовават и се радват, и поощряват събиранията на граждани. Дано не ни излезе солено, през носа такова поведение.

В условия на очакване всеки момент на голяма и опасна епидемия родните политици по нищо не се различават от тоталитарните, които укриха аварията в Чернобил и нейните последици.

Тогава за какво създадоха Коранащаба?
Нима е само заради новите европейски изисквания – да ги спазят формално и нищо повече от това.

България с тези пропагандни прийоми продължава да си остава в социализма – където партията и нейната идеология винаги бяха по-важни от здравето и живота на хората!
Единствената разлика сега е, че „партия” е в множествено число.

 Григор Лилов


ДОПЪЛНЕНИЕ

Аман от политиците! Парламентарната шефка Цвета Караянчева на бегом се изнесла от Шипка, понеже се присетила там, на върха, че Щабът препоръчал да няма масови събирания. Както президентът иронизира, имало два щама – безобиден софийски за зарята-проверка и опасен – шипченски за честването там. Да беше казал проатлантически и русофилски, по щяхме да го разберем. Да, ама и още два други щама – опасен български щам Радев1, който заради коронавируса отмени коктейла за 3 март с родния „елит“ и дипломатическото тяло и неопасен русофилски щам Радев 2, който същия ден тържествуваше на Шипка. Нямам думи за родната простотия и вулгарната политизация на национален празник и заплахата от една смъртоносна епидемия.


ДОПЪЛНЕНИЕ1

Наистина защо Щабът предлага отмяна на събиранията за 3 март, обаче не предлага отмяна на други масови мероприятия – мачове, концерти, кина, театри?… Съгласен съм с тези, които коментираха в този дух, че е възможно да съществува политически подтекст.
Обаче е факт, че с проявите – с или без такъв претекст, политиците от различните бои: и власт, и опозиция пет стотинки не дават за здравето ни, въобще не се замислят какво ни чака, ако болестта се разрази у нас и само формално се готвят за нея.
И не подценявайте проблема с епидемията! Преди два месеца постовете и предупрежденията ми бяха за смях, ама в Китай плачат и господ знае колко още ще плачат с кървави сълзи, не им е вече до смях нито в Южна Корея и Япония, нито в Италия, нито в редица др. държави.


Последно от БЪЛГАРИЯ