Златните правила за здраве на лекаря дълголетник Фьодор Углов

Името на големия съветски хирург е известно и в чужбина. Той не само виртуозно владеел лечебното изкуство, но и се прочул с дълъг и плодотворен живот. Фьодор Григориевич Углов е известен съветски хирург, доктор на медицинските науки, академик в Руската Академия на медицинските науки, обществен деец и писател. Той влиза в Книгата с рекордите на Гинес, тъй като става най-възрастният в света практикуващ хирург. Стигнал до 103 години и продължил да оперира до стогодишния си юбилей. Стажът му на хирург е 75 години!

Най-малкото дете на д-р Углов се родило, когато той бил на 66 години. Фьодор Григориевич се отнасял много внимателно към здравето си. На младини изкарал тежко заболяване – коремен тиф. Дълго време се намирал пред прага на смъртта, понесъл и сепсис. След болестта дълго се възстановявал, трудно се движел. Да оцелее му помогнала бъдещата му жена – тогава негова съкурсница, която с грижи му помогнала да се изправи на крака. След болестта Фьодор Углов изживял плодотворен във всяко отношение живот. Отдал се на работа, много писал, преподавал, обожавал да работи в градината си, с удоволствие се разхождал в гората, събирал гъби, пързалял се на ски, възпитавал три дъщери и един син, а след това – внуци. Уважаваният лекар се интересувал от нетрадиционна и народна медицина, особено бил увлечен в рефлексотерапията. Углов остави напълно конкретни и лесни за изпълнение препоръки за запазване на здравето и жизнените сили.

1. Главната причина за много болести е наднорменото тегло.
2. Дълъг живот обезпечават физическата и умствената активност.
3. Правилно редуване на почивка и работа.
4. Отказ от пушене и алкохол.
5. Нужно е да развиваме устойчивост на стрес.
6. Закаляване на организма – цял живот Углов се обливал със студена вода.
7. Да не се преяжда.
8. Храната трябва да бъде здравословна и проста. Такава храна Углов смятал яйцата, постното месо, рибата, киселомлечните продукти, плодовете и зеленчуците, зърнените храни. Категорично не одобрявал печивата и белия хляб. В менюто допускал ръжен хляб – 150 грама на ден.
9. Последното хранене – два часа преди сън.
10. Фьодор Григориевич смятал православните пости за много полезни.
11. Прави добро, злото, за съжаление, само ще дойде
– призовавал Углов.
12. Той смятал също, че залог за дълъг живот са дружното семейство и чувствата към Родината. Обичал да казва, че безродните дълго не живеят.

Издателство PACПEP

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница