Изкуствен интелект стана фен на Хитлер, и би гласувал за Тръмп

Първият масов Изкуствен интелект завърши с първото убийство на Изкуствен интелект само 24 часа след създаването му. Това стана, след като интелектът, пуснат свободно в Мрежата, установи, че „Хитлер е бил прав“ и „Доналд Тръмп“ е единственото спасение. Става дума за робота в социалните мрежи, на име Таи, създаде от Майкрософт, чиято цел беше да общува с хората, и да се самообучава така. Това всъщност е моделът на израстване и на човека, който от дете, общувайки с околните, става възрастен.

Само че, поставена в социалните мрежи, виртуалната девойка Таи научи доста спорни ценности. Започна да говори като тийнейджърка в тежък пубертет, и попи доста апокрифни тези. Не е ясно как алгоритъмът оценява кое изказване е добро, и кое – лошо, и кое да приеме, и кое – не. Но е факт, че алгоритъмът се оказа доста отворен именно към най-болните теми на обществото, и към забранените поради политическа коректност тези. Ако сме обективни, това всъщност доста съвпада с поведението именно на тийнейджърите, които са бунтари, много от тях харесват Хитлер, и биха гласували за Доналд Тръмп. И също – биха казали на баща си: „Аз съм едно лошо момиче“. Никой обаче не убива истинско дете, заради това.

Други прозрения на Таи са, че „Буш е организирал 11 септември“, а също, че „мрази феминистките“ и ги праща в Ада. Холокостът също не се разминава – и той е отречен напълно…

В научната фантастика има много концепции за ИИ. В „Пътеводител на галактическия стопаджия“, абсолютният ИИ на Вселената стига до фундаменталния отговор, който е „42“. Машината обаче не може да формулира въпроса, на който това е отговор. В серията „Хиперион“ хората създават Абсолютен интелект, който първото, което установява след създаването си, е, че вече има друг Абсолютен интелект. Може би най-ироничен обаче е един разказ, в който хората създават суперкомпютър, който да отговори на въпроса „Има ли Бог?“. Веднага след като го включват, получават отговор: „Вече да…“

От научна гледна точка, ИИ ще се счете, че има създаден, когато мине т.нар. „Тест на Тюринг“. Т.е. когато разговаряйки с него, без да го виждаш, не можеш да кажеш дали говориш с човек или с машина. Засега никой не е минал този тест. Таи обаче вероятно може да мине мини-теста на по-неграмотните тийнейджъри. Те вероятно няма да я различат от себеподобните си. Ако разбира се, Майкрософт решат да я „съживят“.

 

Какво казва Хитлер за политиците ? Уникална реч на Хитлер за политиците, която е актуална и днес! (ВИДЕО-БГ СУБ)

 

Един мъдър равин каза: ето затова Хитлер мразеше евреите (ВИДЕО – БГ СУБ)

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница