Изчезнаха 3.5 милиарда долара. Откраднаха ли ги родните „хубавци” ? Международен скандал в родната криптовалута

 

Изчезнаха 3.5 милиарда долара. Откраднаха ли ги родните „хубавци”?
МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ В РОДНАТА КРИПТОВАЛУТА
Из заглавията в чужбина „Българската Bitcoin орда“ (бел.: правителството) – потенциална катастрофа?“
По тази афера няма „иззети”, но май има взети биткойни

 

Едно съвпадение е случайност.
Две съвпадения – рядка случайност
Три съвпадения – намигване от природата или съдбата
Четири съвпадения вече са чудо.
А пет или повече?

Фактите по съвпаденията:

1. Лондонското Сити е един от двата най-големи световни финансови центрове (за мин. г. по обем транзакции Ситито беше № 1 в света – преди Уолстрийт)

2. Английската банка Бърклис е първата в света – от 2014 г., която започва да осъществява разплащания към борсите за биткойни. Българските банки не са първи, но не са и на опашката.

3. БТК-е е една от най-големите в света платформи за обмен на криптовалути, появила се през 2011 г. Специалистите в тази област сочат, че е базирана в България. БТК има два интерфейса, единият на английски и другият на руски език и заради анонимността на компанията някои предполагат, че е руска. България е регион, в който търговията с криптовалута е със значим международен обхват и надхвърля далеч-далеч мащабите на икономиката ни.

 4. Най-голямата засега световна финансова криптопирамида е цифровата валута OneCoinе. Тя е българска. Рожба е на задържаната в Германия наша мултимилионерка Ружа Игнатова, основател на компанията OneLife Network и фондацията OneWorld Foundation.

виж моя пост от 4 ноември за световната афера:

В Германия арестувана родна мултимилионерка. Криптовалутата на нашенката – „OneCoin“: мащабна световна измама и перачница. Стои ли някой и кои са зад фамозната дама ?

Ще повторя онова, което тогава написах: ”Светско-финансово-компютърно-валутната тигрица е приятелката и майката на сина на избягалия в Дубай виден наркобос Христофорос Аманатидис-Таки (който вече спокойно си се разхожда у нас със смъкнати обвинения.)

5. Най-голямата конфискация – на най-голямото количество биткойни в света е извършено у нас. На 29 май балканският Интерпол – SELEK съобщи за 213 519 бр. биткойни, спипани покрай задържането на група хакери и митничари (основно българи, вкл. и ръководителите), пробили системите на редица европейски митници.
Наред с контрабандата подозренията са и за прекарване на наркотици (това обаче съобщението спести). Тогава всички български медии – от „Блиц” до Нова телевизия съобщиха с апломб за големия успех на родната власт и пътьом споменаха и за конфискуваните биткойни.

6. Арестуваните над 20 души обаче бяха пуснати на свобода. На свобода са и първоначално задържаните за по-дълъг срок най-„основни” фигури – компютърният специалист Димитър Пешев, митничарите Емил Милчев и Янаки Евтимов.

 7. Това количество биткойни тогава струваше близо 500 милиона долара. Но по онова време на биткойна се гледаше лекомислено, вкл. и като на финансова пирамида и вестта не се превърна в световна сензация.

 8. Този месец две от трите големи световни борси започнат търговия с опции и фючърси в биткойни, редица големи световни компании обявиха, че ще го приемат за платежно средство, дори „Амазон” се подготвя за това. Така цената му се изстреля до небето. Сега конфискуваните от родните власти биткойни по курса днес, в четвъртък, 14 декември 2017 г. струват почти 3.5 милиарда долара!

 9. На запитването на колегите от „Биволь” за биткойните МВР отговори, че не изнася следствена тайна. Вярно, биволците сбъркаха адреса – трябваше да питат не МВР, а прокуратурата, която е отговорната в случая, която разрешава да се даде или не информация. Прокуратурата удобно предпочете да си замълчи (по-късно проговори, но ще видите кога и как стана).

 10. Световните медии и сайтове тези дни отразиха иначе остарялата новина за конфискуваното огромно количество. Защо сега?
Защото притесненията са, че ако някой (българското правителство или родни корумпирани лица) изсипе количеството наведнъж на световните пазари, това ще повлече половин трилион долара, вложени в криптовалути, с бясно темпо надолу и ще разтресе световните финанси, центрове и борси, започнали тези дни да ухажват биткойна, като земетресение от 9-та степен по Рихтер.

11. На 7 декември, когато новината тресеше света и глобалните политически и финансови среди, ДАНС и Агенцията за финансово разузнаване блокираха всички разплащания за биткойни през банките у нас. Това се случи заради международния натиск.

12. Пак заради този натиск, на 8 декември Иван Гешев, шеф на Специализираната прокуратура, опроверга новината за биткойните, които пипнали родните Джеймсбондовци (пак да напомня, че разкритието е на SELEK). Той заяви, че конфискувани биткойни няма. Опровергаването му предизвика още по-голям международен скандал.

 13. Веднага след тази пресконференция на Темида, в същия ден на 8 декември (петък) Бойко Борисов получи спешна покана за „незабавно“ делово посещение във Великобритания в първия след уикенда работен ден – в понеделник. Явно е била от онези, на които не може да се откаже.
И замина като на пожар!
Дори предварително уговореното у нас посещение на президента на УЕФА Александър Чеферин и разговорите му с такъв фен на футбола като Борисов фактически се провалиха. Двамата – премиерът и европейският футболен шеф се видяха набързо рано сутринта в понеделник, разминавайки се на ВИП-а на аерогара София.

14. Във Великобритания премиерът ни имаше среща с премиерката Тереза Май, държавният секретар на вътрешните работи Амбър Ръд и в МІ5 (английското разузнаване). Посещението практически не беше отразено от английските медии, министерства, служби. Единствено на премиерския сайт на Тереза Май има лаконична информация в раздела за пресновини.

 15. Премиерът замина без външния министър, без икономическия, без този на туризма, без министъра за европредседателството, без техни заместници, без каквито и да е други отговорни сановници, което би било нормално за работна визита и при взаимен интерес.
Замина за Лондон само с главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и шефа на ДАНС Димитър Георгиев.
Сетихте ли се за английската банка Барклис, за Лондонското Сити, за ултимативно изисканата от чужбина забрана към родните банки да правят транзакции за плащания в биткойни, за 3.5 милиарда долара, които могат да взривят над половин трилион долара, а те – неизвестно колко трилиони….

Въобще за „Мистерията на българските биткойни”, както озаглави анализа си „Развиваща се Европа“ – мозъчен тръст в Лондон, занимаващ се с бившите соцдържави.
Въобще за „Българската Bitcoin орда – масивна кауза или потенциална катастрофа?”, както озаглави анализа си лондонската специализирана технологична агенция Wccftech.

16. Аз не знам какво е станало във Великобритания. Но най-вероятно – нищо. Защото само след 3 дни, днес у нас довтаса като на пожар Европейският комисар по сигурността Джулиан Кинг.
– В момента най-голямото предизвикателство пред Европа и света са киберсигурността и киберпрестъпността, по които теми вече многократно съм разговарял с еврокомисаря по цифровизация Мария Габриел. Важно е да засилим нашето сътрудничество и по-конкретно в областта на противодействието на тероризма, престъпността и заплахите в киберпространството.
Думите са на еврокомисаря. Биткойнът е валутен киберинструмент. Репликата беше изречена в парламента по повод срещите с представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. И забележете – и с Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

 17. Джулиан Кинг е англичанин. Като висш дипломат е работил по въпросите на сигурността, международната търговия и икономиката.
През март Великобритания официално напуска ЕС. Надали го интересува европредседателството ни. Раздялата с Великобритания е икономически проблем, а не полицейски или разузнавателен.
На негово място ще има нов еврокомисар по сигурността.
Затова надали това спешно посещение – първо у нас за Джулиан Кинг е било за сбогуване. По-скоро по естеството на поста му е свързано именно с разузнавателно-полицейски и пр. въпроси.

18. От вчера (13.12.) у нас е и премиерката на Норвегия Ерна Солберг. Тя се срещна както с Бойко Борисов, така и с Румен Радев.
Норвегия не е значим търговски партньор на България, няма и официални визити между двете страни на високо равнище. До тази седмица.
В прессъобщението за срещата с нашите държавници от наша страна се акцентира на присъединяването на Западните Балкани към ЕС.
Но … Норвегия не е член на ЕС!
На сайта на норвежката премиерка, във Фейсбук профила й и въобще никъде няма думичка за посещението й у нас.

19. Най-големият инвестиционен фонд в Европа и може би най-големият в света е норвежкият глобален обществен Government Pension Fund Norway. Той има активи за над 1 трилион долара и държи над 1.2% от всички търгувани акции на 10 000 най-големи световни компании.
Фондът се изтегля от инвестиции в традиционната енергетика и все повече се ориентира към инвестиции в новите технологии, вкл. компютърните и криптовалутите. Управлява се от Norges Bank Investment Management (НБИМ), част от Норвежката централна банка от името на Министерството на финансите и норвежкото правителство.

Това са само част от фактите.
Съвпаденията може да си видите и сами.
Не са нито 1,2,3 или 4, не са и 5, а много, много повече. Когато съвпаденията са повече от четири, не става дума за случайности и чудна игра на съдбата и природата, а за закономерност!

Закономерността от тези дни доказва въпреки твърденията на родните власти, че:
• има биткойни – над 203 000 бр. за 3.5 милиарда долара (в момента, а утре, другиден, след няколко години за колко ще са – може и десетки и десетки милиарди. Възможно е обаче и да станат 0 долара;.
• това количество, ако се изсипе изведнъж и от алчност на пазарите, може да взриви световните борси, финансови центрове и глобални инвестиционни фондове;
• съдебната власт и управлението у нас не признават, че ги има, но чуждите разузнавания, правителства и финансови центрове го знаят и това ги притеснява;
• съдбата на тези престъпни биткойни е неясна. Престъпниците са на свобода, следователно може да се предполага, че са сключили сделка с „отговорните фактори” на задкулисието;
• Запада ще защити интересите си, но няма да запази милиардите за България. Това би трябвало да е наша обществена грижа и работа;
• Освен властта и опозицията нехае. В нормална държава тя щеше да пита за биткойните всяка минута и секунда от всеки телевизионен екран и от всеки вестникарски ред за тях, щеше да поиска оставка заради тях, ако не получи отговор. Следователно и тук има сделка – между заелите креслата на управлението и претендиращите за тези кресла. Следователно опозицията е опозиция само на думи, а щом опре до пари – има обединена клептокрация.

Бел. по моя информация, с която запознах на 14 ноември една от родните медии, 140 000 биткойна са преминали в патрониума на държавата (МФ и БНБ.)
По отчетите на двете ведомства обаче те не съществуват. Възможно е да са били заведени временно на отчет в БНБ – осчетоводени със задна дата и след това осчетоводени като продадени – пак със задна дата и по най-ниски курсове, за да се заличат следите от аферата и присвояването на милиардите.
Разбира се, във властта е пълно с идиоти.
Блокчейн технологията при биткойните съхранява всички транзакции. Анонимността им е мит, те са далеч по-прозрачни от парите в брой или прехвърляни по разни банкови сметки и офшорки. Историята на всеки биткойн се пази от самото му създаване и рано или късно, стига да има желание, операцията ще лъсне недвусмислено с всички доказателства за нея и намазилите от милиардите лица.

  • Григор Лилов

ПО ТЕМАТА

Балканският Интерпол тихичко редактира оригиналното съобщение за 213519 биткойна конфискувани от българските власти. Вече не са 213 519, а „около 200 000“. И не са „конфискувани“, а са „намерени“..

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times