Илон Мъск: Биткойн има “забележителна” структура, BTC ходлърите заслужават нобелова награда”

Биткойн има “забележителна” структура, според Илън Мъск

Технологичният предприемач и изпълнителният директор на Tesla, Илън Мъск заяви, че структурата на Биткойн (BTC) е „доста брилянтна“ и че дигиталната валута е „далеч по-добър начин за прехвърляне на стойност от парчета хартия“.

Мъск направи изказването си по време на интервю в подкаста на фирма за консултантски услуги ARK Invest на 19 февруари.

В отговор на въпрос дали Биткойн се превръща в единствената родна криптовалута на Интернет, Мъск заяви, че „структурата на биткойни е доста блестяща“ и че той смята, че „един от недостатъците на крипто е, че от изчислителна гледна точка е доста енергйино интензивно. Така че трябва да има някакви ограничения върху създаването на крипто. В този момент се изисква прекалено много енергия за създаването на Биткойн”.

Мъск подчерта:

Не би било добре използването на ресурсите на Tesla за да се включи в криптосферата. Ние просто се опитваме да ускорим напредъка на устойчивата енергия.

Мъск продължава да казва, че криптовалутата “заобикаля валутния контрол, хартиените пари изчезват, а криптовалутите са далеч по-добър начин за прехвърляне на стойност от парчета хартия и това е сигурно”.

Миналия февруари, Мъск извести, че притежава само 0,25 BTC. Той отбеляза в същия туит, че освен 0,25 BTC, който приятел му дава „преди много години“, той „буквално не притежава никаква криптовалута“.

Досега, основните играчи в индустрията твърдяха, че Биткойн заема уникално място като пазене на стойност или „дигитално злато“. Майк Новограц, бивш партньор в Goldman Sachs и основател на крипто-търговската банка Galaxy Digital, заяви:

Биткойн ще бъде дигитално злато, място, където имате суверенни пари, не американски или китайски, а суверенни. Суверенитетът струва много, както и трябва.

Съосновател и главен изпълнителен директор на Twitter, Джак Дорси, който е известен с убеждението си, че Биткойн ще се превърне в „родната валута на интернет“ – каза по-рано този месец:

Не сега. Вярвам, че интернет ще има собствена валута и не знам дали ще е биткойн. Мисля, че ще бъде, като се имат предвид всички тестове, през които е преминал и принципите зад него, и как е създаден. Това е нещо, което е родено в интернет, разработено е в интернет, тествано е в интернет – то е част от мрежата.

Илон Мъск: “BTC ходлърите заслужават нобелова награда”

Основателят на Tesla Илон Мъск стана център на вниманието на Биткойн общността отново на 21-ви февруари, след като разкри, че той все още притежава само 0,25 BTC.

Коментарите на Мъск бързо привлякоха голямо внимание.

Транзакционното реле на Lightning Torch, което се изпълнява от януари, има за цел да повиши осведомеността за нулевите такси за Биткойн плащания за потребителите.

Проектът е видял участие и непрекъснато застъпничество от главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, а членовете на общността се надяват, че Мъск ще последва стъпките му.

В същото време, Чанпен Жао, главен изпълнителен директор на Binance, последва последните коментари на Мъск с предложение за закупуване на Tesla за Биткойн. Той пише:

Все още не разполагам с много Тесла, нека да търгувам с някои?

По въпроса за потенциала на най-голямата криптовалута, Мъск остава сдържан в сравнение с Дорси, добавяйки само, че ранните купувачи “заслужават Нобелова награда за забавено удовлетворение”.

За Twitter и платежната мрежа Square бе намекнато миналата седмица, че може ще приемат микроплащания в Биткойн.

Cryptodnes.bg