Имал ли е крал Ричард I лъвско сърце?

Фолклорът и литературата са превърнали английския крал Ричард I в справедлив и мъдър управник, безстрашен рицар и смел кръстоносец. Образът на идеалния монарх е тиражиран в романи и филми, но историците имат друго мнение за този персонаж.

Смята се, че героят от многобройни творби получил благородния си прякор Лъвското Сърце в резултат от схватка с царя на животните. Ричард изтръгнал сърцето на лъва и пъхнал ръката си в пастта му. Но тази легенда има прозаична причина: казано на съвременен език, монархът работил върху имиджа си.

Друг прякор на монарха бил крал-трубадур. Ричард плащал на бродещи артисти, музиканти и други трубадури да възпяват храбростта и мъдростта на своя крал и да разпространяват песните в цялата страна и да възхваляват подвизите му, дори несъществуващите.

Ричард се стремял да докаже роднинството си с крал Артур и уж открил гроба му. Историците обаче се отнасят скептично към този факт, но съвременниците на краля твърдели, че Ричард пази легендарния Ескалибур.

Вероятно по този начин Ричард искал да скрие факта, че е потомък на Плантагенетите – френската кралска династия. Той бил вторият син на Хенрих II и Елеонора Аквитанска, затова не го възприемали като претендент на английския престол. По-големият му брат стана съуправител на баща си, а Ричард унаследил майчините си земи и бил обявен за херцог на Аквитания.

Но историята си има свой замисъл и през 1189 г. Ричард се възкачил на английския трон. След коронацията той успял да спечели поддръжката на управниците на Шотландия и Уелс, направил ревизия на управленските кадри и хазната и организирал третия кръстоносен поход.

На призива на папата да бъдат освободени християните на Изток откликнали германският крал Фридрих Барбароса и френският Филип II. Този път кръстоносците тръгнали по море, но на пътя им се оказал Кипър, чийто император Исаак Комнин с нещо не угодил на Ричард. Кралят Лъвското сърце за 25 дни покорил острова и разположил гарнизони по цялата му територия.

И това са всичките успехи на Ричард в кръстоносния поход. Той не завършил започнатото дело, тъй като от Англия пристигали лоши вести: по-малкият му брат Джон имал намерение с интриги да завземе трона. Без да успее да завладее Йерусалим, Ричард подписал неизгоден мирен договор, пътьом екзекутирал около пет хиляди пленници, поданици на султан Саладин. Затова го нарекли „Каменното Сърце“. Трубадурите обаче сменили думата „каменно“ с думата „лъвско“.

С приключения, които частично описал Уолтър Скот в романа „Айвънхоу“, кралят се върнал в Англия, но скоро отново я напуснал, този път завинаги. Избухнала война с Франция, която продължила пет години – до смъртта на Ричард.

Кралят загинал не от вражеска ръка, а от свой поданик. Един от васалите на Лъвското Сърце намерил съкровище и, както е положено, го поделил със своя крал. Но на Ричард това му се сторило малко и той обсадил замъка на рицаря. Преди началото на битката кралят бил ранен от арбалет. Раната не била смъртоносна, но кръвта му се заразила и той починал.

Според завещанието тялото му било разделено на части и погребано на различни места. Балсамираното сърце на Ричард се намира в Руан и се пази и до днес. Това дава възможност на съвременните учени да изследват тъканта му и не установили, че причината за смъртта на краля била точно сепсис, а не отравяне, както предполагали по-рано.

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ

ВИДЕО на деня

    Как Бил Гейтс спонсорира разработката на коронавируса   Кой е Бил Гейтс (ВИДЕА-БГ СУБ)

The Bulgarian Times

Фейсбук страница

Фейсбук група

The Bulgarian Times