Има ли агентурни игри, които скандалът с проверката на от КНОПИ на Деси Радева прикри? Една фирма, национална сигурност, президентът ни, импийчмънтът му?

Днес, в неделя отегчената вече публика на пиеската за евентуален импийчмънт на президента Радев беше изненадана с неочакван от нея обрат.
Основният й актьор, главният прокурор Иван Гешев в интервю пред Националното радио заяви следното:

– Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините . … В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС (бел.: специални разузнавателни средства), извън наказателно производство – не по искане на прокурор, изготвили са ВДС (бел.:доказателствени средства), преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство”

Фирмата, която се проверява, се казва „Балкантел” ООД.

Дейността на „Балкантел” ООД с редки изключения практически изцяло се намира в областта на много чувствителни елементи на националната отбрана и националната сигурност, свързани и с членството ни в
НАТО.

И на огромни стойности. Например и неин е подписът под внедряваната у нас ключова „Тактическа (полева) комуникационно-информационна система на Българската армия”. ( стойност почти четвърт милиард евро) Нейният подпис личи под почти всички комуникационни, информационни и свързочни проекти за модернизация на армията и особено под тези за Военно-въздушните сили.

Например „Балкантел“ е доставила комуникационните системи на ВВС и ги е монтирала. Тя играчът в полето на „Интегрирана система за централизиран контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС” Тя без търг спечели договора за тяхната поддръжка – по лична покана на вицепремиера и министър Каракачанов (давам снимка) и подписан лично от него.

КАКВО ДИРИ ПРОКУРАТУРАТА

Между впрочем, във връзка с този договор е и една от проверките на прокуратурата. Миналата година през лятото тя обискира офисите на фирмата.
Други проекти, възложени от военната авиация са модернизиране на комуникационните, информационни и навигационни системи на летищата Граф Игнатиево, Крумово и Безмер, изграждане на фронтдеск за същите летища, разширено покритие на системите за летищно наблюдение, надграждане на комуникационни-информационни и навигационни системи на ВВС и други.
Фирмаджиите доставиха и системата от камери за наблюдение в София през 2014 година.

„…АНАЛИЗ В ЦЯЛОСТ…”

Именно във връзка с тази фирма президентът Румен Радев се оказа подслушан заедно с командира на българските военно-въздушни сили ген. Цанко Стойков. Оказа се, че маса лица от ВВС начело с генерала-ръководител поддържат тесни контакти с фирмаджиите.
По неизвестни засега причини прашасалите документи и стенограми на подслушаните разговори са извадени от архивите и им е направен цялостен анализ.

Или като пише в тези документи (цитат, запазен правопис):
„… при извършен на 22 януари 2020 г. анализ в ЦЯЛОСТ на събраните по досъдебното производство доказателства се констатира, че в приобщените към делото ВДС (събрани чрез използване на СРС, експлоатирано от ДАНС), се съдържа информация за проведени телефонни разговори между лица, като самоличността само тях е категорично установена.
На 23 април 2019 г. в 14:22 часа е проведен разговор между неустановен с категоричност мъж (мъж № 1), който вероятно е президентът на Република България Румен Радев от тел. …… и командира на ВВС ген.майор Цанко Стойков от тел № ….., в рамките на който между лицата…” (следва разговорът)


Този служебен документ е от началото на тази година – от 20 януари и не обяснява защо разследването на фирмата „Балкантел” за евентуални корупционни действия е прекратено през лятото на миналата година, под какъв и чий натиск е станало това и защо сега документите и стенограмите се изтупват от прахта и анализират, както е написано „цялостно“.


Ето какво каза във връзка с това главният прокурор Иван Гешев:
– И аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка (моя бел.: коя – за фирмата ли?) и дали е смачкана проверката, която вие казвате (моя бел.: за Деси Радева, както твърдят медиите), касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“.

Така започналата през лятото на 2019 проверка и разследвани неочаквано са смачкани.
Е, но какво общо има една фирма и нейни евентуални корупционни и др. действия, свързани с националната сигурност с някакво назначение на Десислава Радева на някакъв пост в далечната вече 2014 г. ?!! И ако това е прегрешение, за него всякаква давност е изтекла.

КАКВО СЕ ОКАЗА?

Причината за скандала не е някаква си жена край президента, която се прави на грандпърва дама, а нещо далеч-далеч по-сериозно и важно – националната сигурност.
Която през онази пролет и лято е претупана и потулена набързо, но сега е извадена (вероятно заради засегнати международни интереси и под техен натиск) от нафталина. И за прикритие на истината медии, коментатори, експерти и държавни органи ни заглавичкат с шуробаджанащината на държавния ни глава.


Защото макар че разменени реплики засягат проверката на КПКОНПИ (КНОПИ) за конфликт на интереси покрай Деси Радева
(цитат от, забележете, края на разговора)

„СТОЙКОВ: И,А, И ОЩЕ НЕЩО, ТУКА, А, А, ЛИЧНО…”

всъщност истинският разговор е на темата за армията, за модернизирането й, за участващите в това структури и лица. И като капак този разговор е гарниран и с политиката, макар че военните са деполитизирани.


Заедно с тези факти ми направи впечатление, че разговор е в неделя, преди евроизборите и в ден, преди който Румен Радев се обръща към електората таман в две интервюта – по „Панорама” на БНТ и по „Дарик радио”, в които заявява, че „Президентът не е и не може да бъде опозиция, но мога да ви кажа, че заедно с милионите българи, които не одобряват действията на законодателната, на изпълнителната власт, заедно с тях, аз съм ценностна опозиция.”

ЛИЦАТА

А сега да видим кои са лицата – фирмаджии от „Балкантел”.
Нейни собственици са Никола Дурчев и Христо Дурчев (баща и син). Те имат още няколко фирми, сред които по-интересната за мен е ИНВЕСТМЪНТ СТРАТЕДЖИ СЪЛЮШЪНС ООД с капитал над 1 млн. лв.

Някои мои колеги като журналиста и дисидент Кольо Босия посочват тези фирмаджии като лица на Ангел Марин – вицепрезидента на експрезидента Георги Първанов.
Разбира се, Кольо Босия въобще, ама въобще не е прав!
Ако фирмаджиите са лица на някого, този „Някой” е далеч, далеч по-значим и могъщ от някакво си българско бивше вицепрезидентче с отдавна изтекли мандати.

Основната фигура е бащата Никола Дурчев.
Роден е през 1942 в село Чавдар (така е преименувано след 9 септември в чест на партизанска бригада Чавдар) Селото в днешно време е нещо като образец и недокоснато от разрухата на прехода – точно обратното е.
Завършва МЕИ „В.Ленин” в София (сега Технически университет) по специалността „съобщителна техника”. Специализира в СССР, а след това – и във Франция. Доктор е на техническите науки, автор на два учебника, на една книга за социалистическите постижения в съобщителната техника, владее перфектно руски, английски, френски, сред босовете е на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия, тясно свързана с някои родни олигарси.

При социализма е отговорен фактор в Института по съобщенията и в ДСО „Инкомс”. Сред водещите фигури е в сделките по покупката на западна техника и технологии в тази област – от „Сименс”, Германия, от „Нера” – Норвегия и т.н. Сред хората е, които са помагали за внедряването в СССР на цифрови комуникационни системи за връзка между аналоговите централи за нуждите на руското министерство „Минсвязи”, за съобщителната система за Министерството на нефта на Съветския съюз и за кооперираните доставки за космическата сателитна система на СССР.

И един любопитен детайл: фирмаджиите, чийто подписи стоят под различни договори, подписани от Каракачанов, са известни така наречените у нас „светски“ среди, толкова тясно обвързани с едни други, далеч нелъскави „среди“. .Редовно като членове на журита са раздавали награди на разни миски в конкурси за красота и на модни конкурси.

РОДНИТЕ ЗАКОНИ, МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ,
ДЕМОКРАЦИЯТА

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че разработката със специални разузнавателни средства е извършена от ДАНС и по особен начин.

„В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство – не по искане на прокурор”

Българските закони забраняват такова действие по инициатива на когото и да било у нас и без искане на прокурор и съответно получено разрешение на съда. Тези аргументи са в основата на аргументацията за нарушената демокрация в този случай с подслушания ни президент.

Има обаче изключения, които го допускат – в Закона за ДАНС, според който Агенцията за национална сигурност:

Чл. 6, алинея 9)
Агенцията осъществява международно сътрудничество във връзка със своята дейност.
Както и в чл.24.
Основания за извършване на оперативно-издирвателна дейност са:
3. искане на органите на досъдебното производство и съда;
4. изпълнение на международни договори, по които Република България е страна.

Въобще историята, назовавана „Десислава Радева и президента ” зад кулисите се оказва невероятно миризлива, оказа се за нещо съвсем различно и касаещо националните интереси, оказа се далеч по-скандална, отколкото се представя и се опитват и да ни я представят и в момента.

Задължително ще привърша с един мой пост, излязъл преди две години.
Президентът Румен Радев изглежда не е против подслушването, не е против дори тайното заснимане на неговите разговори, ако те се правят за негови политически интереси.
Припомнете си скандала от март 2018 г. с посещението на руския патриарх Кирил у нас и записаната на видео негова среща с президента Радев.
Оказа се, че имаме руски видеозапис от началото на срещата, близо месец по-късно се пръкнаха още едни откъси за героичен отпор срещу нападките на патриарх Кирил, представени като дело на родната ни църква. По тези откъси не последва никаква реакция от Президенството на това тайно подслушване и заснимане.

Пост от 28 март 2018 г.
Недопустимо!
Шпионски скандал или шпионин е било някое от лицата на тази височайша среща
ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ГО ПОДСЛУШВАТ ИЛИ…?
– Мълчанието на Президентството означава ли съгласие?
– Липсващата стенограма от срещата му с руския патриарх Кирил се появи в необходим момент. Какъв е той?
– Гнусно и забележително тъпо «активно мероприятие»
РЕЧНИК: «активно мероприятие» – термин от фразеологията на секретните тоталитарни служби. Това е комплекс от различни мерки (пропагандни, специални операции и др), чрез които трябва да се постигне определена цел.

Къщата на снимката е офис (дом) на фирмаджиите от прочутата, огромна и толкова съществена за нац. сигурност фирма

 

Добре е всички, които се интересуват да прочетат и този анализ на Атлантическия съвет (уточнявам, че това не е организацията, известна като представяна от Соломон Паси)

Григор Лилов

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница