Иран представи обезпечената със злато национална криптовалута PayMon

Иранските власти съвместно с четирите сред най-големите местни банки представиха националната криптовалута PayMon

Подобно на венецуелската криптовалута El Petro, криптовалутата на Иран също ще се използва преди всичко за заобикаляне на международните санкции.

Уеб порталът CryptoGlobe съобщи, че криптовалутата PayMon (от персийската дума „Заветът“) е обезпечена със златните резерви на държавата. Върху създаването на новото платежно средство са работили финансовите институции Parsian Bank, Bank Pasargad, Bank Melli Iran и Bank Mellat. Очакванията са новият криптовалутен актив да бъде официално представен на търговската площадка Fara Bourse.

Директорът на компанията Ghoghnoos Влиола Фатеми заяви, че PayMon ще се използва и за прехвърляне в цифрова форма на част от активите на финансовите институции на страната. Той допълни, че на първия етап от разпространение на криптовалутата ще бъдат представени 1 милиард PayMon токени.

Фатеми отбеляза, че новото платежно средство ще даде възможност за заобикаляне на международните санкции и за намаляване на негативните последствия за икономиката, последвала след отказа на SWIFT системата да работи с местните финансови учреждения.

Доста странно е, че неотдавна Иран забрани със закон биткойн разплащанията. Явно властите на страната са искали да разчистят пътя на PayMon.

Иран не е първата държава със собствена криптовалута. Властите на Венецуела вече използват своята цифрова валута El Petro, която е обезпечена с нефт. А иранската криптовалута PayMon е обезпечена със злато.

Новoто крипто се пуска в сътрудничество с четири големи финансови институции

Заобикаляйки санкциите на САЩ

Тъй като САЩ активно правят всичко възможно за да ограничат и накажат Иран, иранското правителство показва, че няма просто да седне и да наблюдава как икономиката му потъва, без да прави нищо по въпроса. С новосъздадената криптовалута, страната ще може да извършва международни сделки. Токенът ще послужи като перфектна алтернатива на международната платформа за парични преводи – SWIFT, където страната попада в черния ѝ списък.

Четири големи ирански банки са ангажирани

Компанията, наречена Kuknos е натоварена с разработването на държавния токен. Kuknos е иранска компания, специализирана в обособяването на различни видове активи.

Четирите финансови институции, които са включени като партньори в развитието на токена са Bank Mellat, Bank Melli Iran, Bank Pasargad и Parsian Bank.

Ще бъдат издадени един милиард PayMon токени

Според изявление, обявяващо пускането на токена, първоначално ще бъдат издадени около един милиард PayMon монети. По-късно централната банка на Иран ще издаде PayMon на всички регистрирани граждани. Това развитие идва веднага след като Централната банка на Иран представи законопроект за криптовалутите, признавайки биткойн като юридически актив.

Иран, който понастоящем е подложен на някои интензивни американски санкции, насочени към осакатяване на неговата икономика, възнамерява да използва крипто, за да устои на влиянието на САЩ върху финансовата им индустрия. Със създаването на тази криптовалута, Иран ще бъде втората страна санкционирана от САЩ, която издава собствена криптовалута веднага след Венецуела, която наскоро стартира подкрепения от петрол дигитален актив, Petro.

Вписване иранската борса – Fara Bourse

Според неотдавнашен доклад, новата криптовалута се очаква да бъде добавена на иранската борса – Fara Bourse. Там всеки ще има достъп до нея и ще може да се купува или продава точно като всеки финансов инструмент.

Kaldata. com, Cryptodnes. bg

Вашият коментар

Your email address will not be published.

Предишна Статия

Сочи – преобразеният диамант на Черно море

Следваща Статия

Когато водата от Байкал стане по-скъпа от петрола

Последно от СВЯТ

Don`t copy text!