Кажи ми каква музика слушаш, за да ти кажа какъв си

Нашият музикален вкус е свързан с интелекта. Привържениците на хевиметъл са неуверени в себе си невротици. Любителите на класическа музика имат високо ниво на интелект.

В Оксфордския университет Брукс във Великобритания провели изследване, което трябвало да изясни има ли връзка между музикалните предпочитания на човека и неговия интелект.

Ние интуитивно разбираме, че такава връзка има.

Металистите са неуверени в себе си невротици

Изследване било проведено в Хърватска. Учените разпитали 467 тийнейджъри. Първо те били подложени на тест за IQ, след това попълнили анкета, като подредили музикални жанрове в зависимост от симпатиите си. Резултатите показали, че младите хора, които имат по-високо ниво на интелект, предпочитат инструменталната музика – на първо място електроника, джаз и класика. Те посочили, че ценят техниката на изпълнение и анализират композициите по времето на слушане. Тийнейджърите с по-ниско IQ предпочели музика с текстове, т.е. песни.

В един от университетите в Единбург по-рано провели по-обширно изследване. Те разпитали 36 хиляди души; доброволците попълнили личен тест и поставяли оценки на музикалните стилове. В резултат учените установили, че поп-музика слушат честни, но не много креативни хора, привържениците на рапа имат висока самооценка, а поклонниците на хевиметъл са недостатъчно уверени в себе си. Стилът инди предпочитат „не много трудолюбиви интроверти“, а джаз и класическа музика избират хора с висок интелект и самооценка.

Още едно мащабно изследване провели психолози от Кеймбриджкия университет. Те търсели връзка между типа личност и музикалния вкус. Били разпитани над 20 хиляди души, над 22 години. Те прослушали 25 непознати композиции от различни жанрове.

Учените направили няколко извода. Екстровертите често избират отпускаща лека музика, която създава фон. Тежките жанрове – от класически рок до хевиметъл, привличат основно невротични личности. Онези, които слушат „сложна и динамична“ музика, са предразположени към търсенето на нови впечатления. Доброжелателните хора предпочитат R&B, хит-хоп, поп-рок и други подобни жанрове, а композициите можели да бъдат както по-бавни, така и по-динамични. Блус, класика и джаз привличали онези, които били склонни да анализират всичко и всеки и се придържали към либерални политически възгледи.

С Моцарт мисловният процес тече по-добре

Във Великобритания преди осем години също било проведено изследване, в което поклонниците на хип-хоп, R&B и тежък рок показали най-ниски резултати в тестовете за ниво на интелекта. Изследователите посочили, че феновете на хевиметъл са „добри и непринудени хора“. Любителите на класическа музика, макар че били определени като свенливи и необщителни, се оказало, че имат високо ниво на интелект.

Психолозите посочили, че има много общо между любителите на класическа музика и хевиметъл – творчески непринудени личности, макар и не много общителни. В обществото се смята, че привържениците на тежкия рок се намират в дълбока депресия и са склонни към самоубийство, а рокерите са опасни; психолозите изяснили, че тези два вида привърженици на различните видове музика, не са опасни, дори са полезни за социума.

Интересен е изводът на изследователите на хевиметъл – от една страна, те са „белички и пухкави“, от друга страна, не блестят с интелект.

Учени от университета в Британска Колумбия анализирали връзката между социалните категории и музикалните предпочитания; станало ясно, че най-бедните и лошо образовани слоеве в обществото – става дума за Америка, слушат кънтри, диско, рап и хевиметъл. По-богатите и образовани предпочитат класическата музика, блус, джаз, опера, реге, рок и поп.

И едно последно изследване. То показва как хармоничната музика влияе на нашата настройка и музикална активност. Група учени от Харвардския и Киотския университет провела експеримент над две групи доброволци – момчета на 8-9 години и възрастни хора; помолили ги да преминат психологически тест. Най-напред това станало на фона на менует от Моцарт, след това – на фона на същата музика, но с известни дисонанси, третия път – в тишина.

Най-добре се справили доброволците с теста на фона на музиката на Моцарт. Той им помагал да се концентрират върху задачите и да не отвличат вниманието си. Изследователите са убедени, че музиката има важна роля в развитието на мозъка. Колкото тя е по-хармонична, толкова по-голяма полза ще има човек от нея.

Издaтeлcтвo PACПEP

Кой и защо промени основната честота в музиката от 432 Hz на 440 Hz

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ