Каква роля ще изиграе блокчейн в четвъртата индустриална революция ?

Основните етапи в историята се определят от големите технологични скокове на човечеството, които докосват всички аспекти от начина, по който живеем. Тези технологии като пара, електричество и компютри често се класифицират като технология с общо предназначение (GPT) поради дълбокото им въздействие върху икономиката и обществото.

Блокчейн съществува само от десетилетие, но вече е ясно, че последствията от него ще бъдат изключителни и той заслужава място в GPT категорията.

Първата индустриална революция се основава на парата, втората на електричеството и третата на изчислителната технология. Ние сме на ръба на Четвъртата индустриална революция или индустрия 4.0, водена от комбинация от GPT-та, включващи изкуствен интелект, виртуална реалност, облачни изчисления и Интернет на нещата (IoT) и блокчейн.

GPT-ата обикновено са разработени за решаване на един проблем и след това широко адаптирани, тъй като тяхната гъвкавост става очевидна. Първият парен двигател изпомпва вода от въглищни мини.

По-късно парното захранване дава възможност за автоматизация на фабриките и развитието на железниците. Днешните атомни електроцентрали все още разчитат на пара за производство на електроенергия.

Блокчейн също първоначално беше създаден с една-единствена цел – да осигурява мрежите на Биткойн и хилядите други криптовалути. Като дигитална книга, която е сигурна, неизменима и не зависи от централен орган, нейните ранни осиновители включват компании, издаващи собствени криптовалути или токени като средство за плащане или възнаграждение.

Много търговски банки проучват пускането на криптовалути, като добър пример е Facebook. Голямата промяна ще дойде, когато – както някои смятат – централните банки пуснат собствени криптовалути, които ще заменят традиционните банкноти.

Криптовалутите представляват върха на айсберга за основата на блокчейн технологията, която също може да се използва за разгръщане на интелигентни договори. Това ще позволи автономност между купувачи и продавачи, ще действа като инструмент за проследяване във веригата на доставки и ще осигури микродоговори и микроплащания за комерсиализиране на Интернет на нещата (IoT).

Освен бизнеса, той има огромен потенциал в публичните услуги. В области като разпространение на лекарства, здравни досиета, самоличност на гражданите и гласуване – подривната технология може да отвори нови хоризонти. Фирмите, които пренебрегват подобни революционни технологии, рискуват да бъдат смачкани от вечно въртящите се колела на прогреса. Тези романтично настроени индивиди или организации ги чака съдба подобна на тази на “Thomas Cook”.

Компаниите, гледащи към бъдещето, могат да видят, че GPT-ата като блокчейн представляват огромна възможност да се възползват от настъпващата четвърта индустриална революция.

Cryptodnes. bg

Последни от СВЯТ

МОСАД в Сирия

Израелска военна делегация в Хмеймим Вчера група офицери от МОСАД и израелската армия са пристигнали в