Хляб

Как да си направите вечна закваска за Хляб (ВИДЕО)

/

Имаме ли малко брашно, винаги можем да направим закваска, а и винаги можем да омесим хляб, който е много по-полезен от дрождевия, т.е. от омесения с мая.

Без разлика от какво брашно е т.н. „стартер“: пшенично, пълнозърнесто или ръжено… И без разлика, от каква закваска, какъв хляб ще печем: от ръжена закваска – пшеничен хляб, или обратно. Затова не се затруднявайте да правите различни закваски, защото една е повече от достатъчна.

Накратко, рецептата е следната:

ВЕЧНА ЗАКВАСКА 

1-ви ден

100 г брашно и 100 г вода.

Добре разбъркваме. Трябва да се получи пастообразна маса,

Покриваме съда с влажна кърпа и го поставяме на топло, не проветриво място.

“Стартерът“ ще започне да ферментира след около денонощие. И ще започнат да се появяват, макар и редки, мехурчета. Има смисъл понякога да се разбърка.

Аз го покривам просто със суха кухненска кърпа.

Поставих го в кухнята, на шкафа, до печката.

Отначало брашното ще се сляга под водата, но това не е страшно. Просто трябва да се разбърква 3-4 пъти на ден.

2 ден

Сега закваската трябва да се подхрани. За което пак досипваме 100 грама брашно и доливаме вода, за да се върне сместа в първоначалното си състояние. Покриваме съда с кърпата и го оставяме за още едно денонощие.

След минаването на второто денонощие, се появиха редки мехурчета – и това вече ме зарадва.

Разбърквах го 4 пъти на ден.

3 ден

Сега вече на повърхността на закваската се появяват, не само мехурчета, но тя започва да расте, и цялата, а не само шапката, се превръща в пенеста маса. Подхранваме я за последен път, и пак на топло.

Аз не се сдържах и половината закваска я впрегнах в работа, а втората половина захраних и я оставих за последно втасване.

И сега идва най-важният момент, защото закваската вече е достатъчно силна и трябва да уловим момента, когато достигне максимално ниво, т.е. когато се удвои по размер. В тоя момент тя е максимално силна.

Делим я на две части.
Първата половина е нашата вечна закваска. Нея я слагаме в буркан с пластмасова капачка, с дупчици (за да диша) и я поставяме в хладилника до следващата процедура. А с втората част омесваме хляб.

После изваждаме буркана със закваската – подхранваме я, оставяме я на топло – и тя отново е готова за бой!

Превод: Григор Симов

Последно от ВИДЕО

Фейсбук страница