Как Фейсбук планира да чете мозъка ви, част 2

На 4 февруари 2004 г. Пентагонът „отменя“ техния интернет проект за дигитално проследяване на всеки аспект от живота на човек и на същия ден „стартира“ Facebook

Военният произход на Фейсбук, част 1

 

Как Фейсбук планира да чете мозъка ви, част 2

В аудиозапис, изтекъл миналия месец в пресата, главният технологичен директор на Facebook обсъжда сензорно устройство, което според него може да разчита „невронни сигнали, идващи от мозъка ми, надолу по гръбначния мозък, по ръката до китката ми“.

Миналия месец стана известна нова информация за усилията на Facebook да разработи технология за разчитане на мозъка, след като в пресата изтече запис от среща на компанията.

Разговаряйки с основателя и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и други висши ръководители на гиганта в областта на социалните медии, главният директор по технологиите Майк Шрьопфер представи сензорно устройство, което според него може да отчита „невронни сигнали, идващи от мозъка ми, по гръбначния мозък, по ръката до китката ми“.

Той добави, че „този сензор, който изграждаме, открива (невронни сигнали), интерпретира ги и ми позволява да управлявам (устройството)“. Това включва например писане или игра на видеоигри с мисловни команди.

Разкритията на Шрьопфер са най-новите от потайния, дългогодишен стремеж на голямата технологична компания да създаде невронно устройство. Проектът започна с планове за „мозъчна мишка“, която ще позволи на потребителите да пишат с мисълта си, както обяви през 2017 г. директорът на вече несъществуващата изследователска лаборатория на Facebook – Building 8.

Оттогава Facebook закупи стартъпа за невронни интерфейси CTRL-Labs, разработчик на експериментална гривна, която претендира, че дава на потребителите възможност да управляват компютри с мисъл.

В публикация в която обявява придобиването на CTRL-Labs през 2019 г. , ръководителят на Facebook Reality Labs Андрю Босуърт твърди, че гривната „ще декодира“ невронните сигнали и „ще ги преобразува в цифров сигнал, който вашето устройство може да разбере“. „Тя улавя намерението ви, така че можете да споделите снимка с приятел с незабележимо движение“ или с „намерение“, добави той.

По-рано същата година Facebook разкри подробности за отделна слушалка за четене на мисли в статия, публикувана в Nature Communications. Изследователи, подкрепени от компанията, твърдят, че алгоритъмът за технологията на слушалките може да интерпретира речта от мозъчни сигнали с точност от 61 до 76%.

През 2020 г. изследователският екип публикува друга статия в която подробно се описва система за изкуствен интелект (ИИ), която може да превежда мисли в текст в реално време чрез анализ на мозъчни данни. Според проучването процентът на грешките при ИИ е бил едва 3%. В изтеклия аудиозапис от декември Шрьопфер отбелязва, че Facebook използва ИИ за цензуриране на определени потребители, като отбелязва, че ботовете с ИИ премахват 95% от „омразна реч“.

„Инвестициите ни в технологии не са само за поддържане на услугите ни“, каза Шрьопфер. „Ние проправяме пътя за революционно нови преживявания, които без преувеличение ще подобрят живота на милиарди хора.“

В същото време Шрьопфер отбелязва влошения публичен имидж на Facebook, който пострада от вълната от скандали, свързани с неприкосновеността на личния живот (Ако имате смартфон, Facebook може да ви слуша чрез приложението си). Само миналата година Facebook плати 550 млн. долара за вреди на колективен иск, в който се твърдеше, че компанията незаконно е събирала биометрични данни чрез своите практики за разпознаване на лицето (Facebook постига споразумение за 550 милиона долара по дело за разпознаване на лица).

Освен Facebook, няколко други известни технологични компании се занимават с невронни технологии. През март миналата година Microsoft патентова система за криптовалута, която включва носими сензори за проследяване на мозъчните вълни на потребителите.

Neuralink, стартъп, основан от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, иска да отиде още по-далеч – с имплантируеми компютърни чипове за „лечение“ на нервни разстройства.

Източник: Children’s Health Defense
Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

СВЪРЗАНА ПУБЛИКАЦИЯ

Кой ще има контрол над ума ви? (ВИДЕА- БГ СУБ)

 

Последно от ЛЮБОПИТНО

Българин получи една година ЗАТВОР при строг режим и 10 000 лева глоба заради «нарушаване на СОVID мерките» през ПЛАНдемията: Клаус Шваб ПУБЛИЧНО ПРИЗНА, че планира да приложи ПРИНУДИТЕЛНИ блокировки в китайски стил по ЦЕЛИЯ СВЯТ по време на следващата ПЛАНдемия, която той ОЧАКВА да се случи СКОРО (ВИДЕО)

  Мъж получи една година ЗАТВОР заради «нарушаване на СОVID мерките» през ПЛАНдемията   «Присъда от