Как Google променя играта наречена Блокчейн ?

Google стана популярен, като взе всеобхватен, неорганизиран и непрозрачен пейзаж (интернет) и направи така, че да може лесно да се правят търсения.

Сега технологичният гигант иска да направи същото за подобна технологична иновация: блокчейн.

По-рано тази година Google обяви внедряването на набор от инструменти с отворен код, за да могат разработчиците да разберат по-добре блокчейн, тъй като той е свързан с криптовалутите. Като част от програмата BigQuery Public Datasets, Google преди това пусна публични набори от данни за историята на транзакциите както на Биткойн (BTC), така и на Етериум (ETH).

Сега има шест други криптовалути: Биткойн Кеш (BCH), Dash, Етериум Класик (ETC), Лайткойн (LTC), Zcash и Dogecoin. Повечето от тези криптовалути се считат за част от „семейство Сатоши“, тъй като те са създадени по подобие на биткойн, който сам е разработен от човек или група под тайнствения псевдоним „Сатоши Накамото“.

И така, какво точно правят тези инструменти и защо са толкова важни?

Данни за транзакциите

Google по същество прави две неща за осемте криптовалути в своя пакет. Първо, прави наборите данни публични; с други думи, категоризира и публикува пълните данни за транзакциите за всяка от тези блокчейн системи. Второ, стартира нови инструменти за търсене, за да улесни изследването на тези данни.

Самият софтуер се нарича Blockchain ETL (extract, transform, load – извличане, преобразуване, зареждане) и е създаден от Медведев, който е независим разработчик. Тази система сканира за модели в транзакционните потоци, разчитайки на машинно обучение за формиране на заключения за това как е използван криптовалутният адрес в миналото. Той се актуализира на всеки 24 часа чрез обща база данни.

Как това може да бъде полезно?

Като за начало, това може да бъде полезно за определяне на това дали даден адрес се използва или не като част от басейн (пул) за добив на криптовалути. В един такъв басейн, много от потребителите допринасят с малка част от своята компютърна мощност за обработка. Тази кумулативна мощност след това се прилага за одит на блокчейн транзакции, като по този начин „се изкопава“ нова криптовалута, а постъпленията често се разпределят между участниците (с централен орган, който получава някакъв дял).

 

В близко бъдеще, подобен инструмент може лесно да идентифицира поредица от крипто адреси, притежавани от борса и да ги консолидира, така че да могат да бъдат третирани като едно цяло.

Освен това, тъй като всички набори от данни са структурирани със стандартизирана „унифицирана схема“, е възможно да се правят разнообразни сравнения в базите данни. Например, може да успеете да сравните скокове в обема на търговията между Етериум и Биткойн. Инструмент, известен като „double entry book view“, улеснява намирането на кумулативния баланс на акаунта.

Голяма част от стойността на тези инструменти ще бъде приложена за разбиране на икономиката на криптовалутите. Например, как функционира криптодобивната икономика и каква стойност може да върне? Как се проявяват колебанията в цените и какви са основни причини зад тях? Как гигантските предприятия контролират собствеността и / или манипулират пазара? Как различните криптовалути се свързват помежду си и „играят“ като цяло в икономиката?

Тъй като криптовалутите стават още по-добре установени, инструменти като тези могат да решат още по-сложни икономически проблеми, като изчисляване на коефициента на Джини, статистическа мярка за разпределение на богатството и икономическо неравенство.

Като за начало

Ако планирате да използвате тези инструменти, първият ви терабайт запитвания ще бъде безплатен всеки месец. Отвъд този терабайт ще се сблъскате с такса за байт или месечна такса от $40 000 за потребители с изключително голям обем.

Вече, високопоставените потребители изследват нови измерения на потоците на криптовалути. Например, инженер Уил Прайс използва Google BigQuery за проучване и категоризиране на 40,000 от най-богатите Етериум адреси, като в крайна сметка измисля 10 уникални модела за това как се използват тези адреси. Копачите, борсите и ICO портфейлите бяха лесни за идентифициране, но останалите 7 остават загадка.

Прозрачност и поверителност

Едно от предимствата на криптовалутите е, че те създават слой на поверителност за купувачите и продавачите, без да ги лишава от сигурността на тяхната транзакция. По принцип, поверителността и прозрачността действат в двоичен спектър: колкото по-частна е институцията, толкова по-малко прозрачни ще бъдат данните за анализаторите. между различни ябълки, например между различни ябълки, например между различни ябълки, например между различни ябълки, например Новите инструменти на Google позволяват най-доброто от двата свята. Тъй като отделните потребители (и юридически лица) все още са анонимни, Google дава възможност на разработчиците да изкопават данни за транзакциите, без изобщо да предават кой купува и продава индивидуално.

Бъдещето на Google и блокчейн

Google, подобно на повечето си конкуренти (включително Amazon и Microsoft), сериозно се опитва да използва максимално блокчейн. Компанията вече има повече от 20 патента, свързани с блокчейн и изглежда редовно разкрива нови. С по-доброто разбиране на това как работи блокчейн, Google лесно може да интегрира технологията в текущия си алгоритъм на търсачката. По думите на Тим Картър от SEO агенцията, SEO.co:

 „Алгоритмите на търсачките преди това класираха сайтове чрез комбинация от стотици претеглени фактори, нито един от които в момента не включва неизменност, задвижвана от блокчейн. Ако (и по-вероятно, когато) Google реши да внедри DLT в алгоритъма си за търсене, гиганта няма просто да елиминира спам съдържанието – това допълнително ще консолидира доверието, легитимността и силата на най-големите интернет активи.“

Google дори може да мине по пътя на Facebook и да се опита да стартира собствена криптовалута, повдигайки етични и регулаторни въпроси относно корпоративния контрол върху валутите, базирани на блокчейн. Например дали тези големи технологични компании ще имат пълен достъп до данните за транзакциите ви? Как би се отразила появата на тези криптовалути върху банковите и ежедневните транзакции? Ще трябва ли Facebook и Google да бъдат регулирани така, както и нашите финансови институции?

Междувременно всички можем да сме благодарни, че тези инструменти за анализиране на данни са с отворен код и са достъпни за разработчици по целия свят. Колкото по-добре разберем как се използват криптовалутите, толкова по-добре можем да усъвършенстваме технологията и в крайна сметка ще изградим едно по-добро разбиране на икономиката като цяло.

Cryptodnes. bg

Последно от СВЯТ