Ким Филби: Агентът на Сталин на служба на Нейно величество

Благодарение на Йън Флеминг и Холивуд суперагентът на Нейно Величество Джеймс Бонд се превърна в най-прочутия разузнавач в света.

За британското разузнаване Бонд е символ на ефективност и безупречност. Разузнаването на Британия действително е провело немалко успешни операции. В средата на ХХ век обаче то търпи поражение от съветското разузнаване.

В сърцето на Британия Съветския съюз успява да създаде агентурна мрежа, която не само доставя информация на Москва, но и парализира работата на Британия против социалистическия блок.

Ключовите съветски агенти в Англия впоследствие ще бъдат наречени „Кембриджската петорка“. Нейното сърце и мозък е Ким Филби, чиито действия превъзхождат Джеймс Бонд и Ото фон Щирлиц, взети заедно.

Харолд Адриан Ръсел Филби, по-известен като Ким Филби, е роден на 1 януари 1912 г. в Индия, в семейството на британски чиновник в правителството. Баща му дълго време работи в британската колониална администрация в Индия, след това се занимава с изучаване на Изтока.

Ким е представител на един от старинните британски родове и му се готви блестящо бъдеще. Той завършва с отличие Уестминстърското училище; през 1929 г. постъпва в Тринити-колеж в Кембриджския университет. Когато е на 19 години Филби оформя мирогледа си, който се базира на наблюденията му: той стига до извода, че богатите живеят дълго дяволски добре, а бедните – дяволски лошо; според него това трябва да се промени. Бедните хора в Британия били смятани за нисък сорт. Филби вече е наясно, че светът е устроен несправедливо и поставя пред себе си задачата да промени това положение. В Кембридж той се заинтересува от социалистическите идеи. По това време е касиер на обществото на социалистите в университета и поддържа лейбъристите по времето на предизборната кампания през 1931 г.

Поражението на лейбъристите на изборите заставя Филби да тръгне на пътешествие в Европа. Той вижда, как в Европа настъпват десните, но съществува и здраво ляво ядро – Съветският съюз.

Филби решава да стане член на комунистическата партия. В Австрия се запознава с активистката на австрийската компартия Литци Фридман, която му става съпруга.

През 1934 г. се свързват с Филби и му предлагат да постъпи на служба в съветското разузнаване. Той приема без колебание.

Вербовчикът му е съветският нелегален разузнавач Арнолд Дейч, който ръководи работата му в първите години.

Филби приема тази работа не заради пари, не заради заплахи и шантаж, а изключително от убежденията си.

Ким работи като журналист в „Таймс“; по времето на Гражданската война в Испания е специален кореспондент и едновременно с това изпълнява задачи на Москва.

В навечерието на Втората световна война на Филби обръща внимание британското външно разузнаване в Secret Intelligence Service, или SIS. Там вероятно не са знаели, че той работи за Москва, но високо оценяват работата му в Испания и му предлагат да постъпи на служба на Нейно Величество.

Няма как в Москва да не са във възторг от тази перспектива.

През 1941 г. Филби става заместник-началник на контраразузнаването.

Благодарение на него съветското разузнаване има точни сведения за всичките операции на британците.

През 1944 г. Ким става ръководител на девети отдел в Secret Intelligence Service, или SIS, който се занимава със съветската и комунистическата дейност във Великобритания.

Филби успява да парализира това направление.

В годините на войната той предава на Москва над 900 най-важни документи и спасява ключови агенти на съветското разузнаване.
През 1949 г. Филби получава назначение във Вашингтон, където наблюдава общата работа на британските спецслужби, ФБР и ЦРУ по „борбата с комунистическата заплаха“.

Назначаването му във Вашингтон показва висока степен на доверие към него.

По това време британското контраразузнаване и ЦРУ знаели, че в английските спецслужби има къртица. И въобще не се сещат, че къртиците са няколко.

През 1951 г. двамата съветски агенти – Доналд Маклин и Гай Бьорджес, са заплашени от разобличаване и напускат Великобритания. Филби, който работи с тях, също попада под подозрение. Той е отзован от Вашингтон и подложен на разпити. Маневрирайки умело с фактите и благодарение на аналитичния си ум, Филби успява да излезе чист. Но през 1955 г. приемат оставката му. За него се застъпват приятели и през 1956 г. Филби отново е в редиците на британското разузнаване. Под прикритието на кореспондент на The Observer и The Economist той заминава за Бейрут, където оглавява местната британска резидентура.

Още седем години успешно работи за Съветския съюз, но през 1963 г. арестуването и разобличаването му стават неизбежни. Същата година Филби напуска Бейрут и се оказва в Съветския съюз.

Темата за Ким Филби и днес е много болезнена за Великобритания. Съветският агент, който 30 години успешно работил в недрата на британските специални служби и едва не станал техен ръководител, тази плесница никога не може да се забрави. Затова британците се опитват да поставят под съмнение много аспекти от дейността му.

В Съветския съюз предоставят на Филби повече от достойни битови условия, но работата му е малко и той изпада в депресия.

През 1980 г. съветското издателство Воениздат издава мемоарите на Филби „Моята тайна война“; книгата се превръща в сензация не само в Съветския съюз, но и в целия свят.

Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница