Китайската армия притежава лазерни пушки

Официалния ежедневник на Китайската народна армия се съобщава, че китайските военни вече са въоръжени с лазерни оръжия. Това се явява като отговор на чуждестранният технологичен напредък, най-вече в сферата не безпилотните апарати.

Международните конвенции забраняват употребата на заслепяващи лазерни оръжия срещу хора, но употребата им срещу оптичните и термални сензори на превозни средства, самолети и роботи не е засегната от тези конвенции. Например лазерната пушка PY132A е предназначена за сваляне на вражески дронове, а не на хора. В момента се произвежда аналог на оръжието, който е значително по-маломерен и може да се използва в градска среда от полицията.

По време на военни действия лазерните пушки може да използват в много различни ситуации – в градска среда войниците ще са способни да разрушават чувствителните термални сензори на вражеските танкове или непилотираните летателни апарати. Специалните части ще могат да саботират вражеските камери и сензори. Подобна употреба отговаря на изискванията на конвенциите, но все пак събужда притеснение. Когато лазерни оръжия биват използвани срещу пилотирани летателни апарати като хеликоптерите, заслепяващият ефект ще навреди сериозно и на пилота, който ще се превърне в „косвена жертва“.

Въпреки че скоро няма да видим употребата на лазери на бойното поле, подобен технологичен напредък говори, че в скоро време ще водим войните си, както научната фантастика ни е казвала още преди доста време.

Мегавселена

Последно от СВЯТ