Кой сте вие, мистър Андропов? Интересни факти за Юрий Андропов

През 1982 г. Юрий В. Андропов става генерален секретар на ЦК на КПСС, след смъртта на Леонид Брежнев. На този пост той остава една година и три месеца. Андропов има намерение да усъвършенства икономическата и политическата система в Съветския съюз, което не успява да реализира. Биографията му е противоречива, както и политиката му. Със сигурност се знае, че Андропов никога не е работил в реалното производство. Ръководните му постове в комсомола и партията му дават само апаратен опит, но не помагат във връзката с реалния живот.

 

1. Детството на Юрий Владимирович преминава в Моздок, Северен Кавказ.

2. Дядо му е московският бижутер Карл Флекенщайн.

3. Андропов носи фамилията не на родния си баща, а на пастрока си.

4. В годините на службата си Андропов бил наричан с прякорите „Бижутера“ и „Мохикана“. Първият му дали заради професията на дядо му; не е известно каква е причината за втория му прякор.

5. По времето на Унгарското въстание през 1956 г. Андропов е съветски посланик в страната. Разказват, че владеел добре сложния унгарски език. За участието си в потушаването на въстанието получава орден „Ленин“.

6. По времето на управлението на Андропов бил издаден указ, който дава на работниците в предприятията правото на глас при обсъждането на производствени, материални и други въпроси. Едновременно с това са въведени жестоки мерки за спазване на дисциплината.

7. Андропов води кореспонденция с младата американска активистка Саманта Смит. Генсекът поканил момичето в Съветския съюз и й осигурил чудесно пребиваване, но самият той така и не се срещнал с нея. Смит го надживяла само с година и половина.

8. В годините, когато Андропов управлява Съветския съюз, е наречен „Рейгън на „Империята на злото“.

9. Бившият съветски премиер Н. Рижков твърдял, че Андропов поставил началото на перестройката в Съветския съюз.

10. Градът, който бил наречен в чест на Андропов, по времето на Горбачов, две години преди разпадането на Съветския съюз върнал старото си име – Рибинск. През 1992 г. атомният крайцер „Юрий Андропов“ бил преименуван на „Петър Велики“.

11. Голяма част от биографията на Юрий Андропов и до сега е засекретена.

12. Цял живот Андропов боледува от тежка форма на диабет, поради което има сериозни проблеми със здравето.

13. Андропов няма професионално висше образование. Завършил речен техникум и висша партийна школа.

14. Официалната биография приписва на Андропов ръководство в партизанската и нелегалната борба в Карелия, но това по-скоро не е истина. Той няма военни ордени.

15. Андропов е шеф на КГБ 15 години. Като шеф на КГБ Андропов засилва борбата с дисидентското движение и създава за това специална структура – Пети отдел, в рамките на своята служба.

16. Той става член на Политбюро в ЦК на партията през 1973 г., когато е на 59 години.

17. През май 1982 г. Андропов е избран за секретар, а през ноември – за секретар на ЦК на КПСС.

18. На 16 юни 1983 г. той е избран за председател на Президиума на Върховния съвет.

19. На 14 януари 1984 г. списание „Тайм“ нарича двама души „Човек на годината“ – Рейгън и Андропов.

20. Андропов се стреми да очисти редовете на партийната номенклатура. Води борба с корупцията и подкупите. Осъдени са дори представители на партийната върхушка и роднини на предшественика му – Брежнев.

21. Мнението за някакъв либерализъм на Андропов, неговото увлечение по западната музика и литература са само умело разпространявани слухове. Андропов би могъл да се окаже интелектуалец само на фона на останалите членове на Политбюро. В разпространяването на слуховете има пръст писателят Юлиан Семьонов, който бил почти приятел на Андропов.

22. Дали са само съвпадения внезапните смърти на възможните наследници на Брежнев – маршал Гречко, на правителствения глава А. Н. Косигин, на члена на Политбюро Ф. Д. Кулаков, на шефа на Белоруската компартия П. М. Машеров и др.? С изключение на Гречко всички имали добри перспективи да заемат най-висшия пост в партията и страната от Анропов.

23. И още един подозрителен факт: на заседанието на Политбюро, на което Андропов е избран за генерален секретар, трябвало да участва лидерът на украинската компартия В.В. Щербицки, който по това време е в САЩ. Щербицки има голям авторитет, но той не могъл да участва в заседанието – американските власти задържали полета на самолета със съветската делегация.

24. Промените в регулирането на икономиката, проведени по времето на краткото управление на Андропов, отварят пътя за Горбачовата перестройка.

25. Андропов се стреми да води балансирана външна политика. Но времето е достатъчно сурово, за да има нормални отношения на Съветския съюз със Запада.

26. Андропов е обвиняван за твърдата позиция, заета по отношение на вкарването на войски в Афганистан. Но той е само единият от тримата докладчици на заседанието на Политбюро, взело съдбоносното решение.

Издателство PACПEP

 

Защо русофобите мразят Путин ?

 

Последно от СВЯТ