Кой уби Мерилин Монро?

На 4 август 1962 г. любимката на Америка Мерилин Монро е открита мъртва в спалнята си. До нея са намерени флакони от психотропни лекарства. При аутопсията е установено, че в черния на починалата има следи от мощното сънотворно нембутал, в кръвта й – висока доза хлоралхидрат – силно успокоително, на бедрото й – прясна синина. Нито домашната помощничка, нито съседите видели и чули нещо. За личния й психоаналитик – д-р Ралф Гринсън, трагедията е сюрприз.
Америка плаче, а журналистите пишат скандални материали. Изплува зависимостта на Монро от алкохол и барбитурати, депресията и неуреденият й личен живот. Разследването не дава резултати. Официалната версия за гибелта на Мерилин Монро е предозиране със силно действащи лекарства.

Следите водят в Белия дом

Преки доказателства за романтична връзка на холивудската звезда и другия любимец на Америка – президента Джон Кенеди, не се откриват – нито лични писма, нито компрометиращи снимки от папараци, нито подаръци, само няколко срещи на светски мероприятия, изпълнението й на празника на президента, участието й в неговата предизборна кампания и няколко обаждания по телефона.
Не е изключено президентът да е флиртувал с ефектната блондинка, а тя да преувеличава вниманието му, което е характерно за бурните артистични натури. Възможно е, стареещата звезда да е имала намерение да публикува скандалните си дневници, пълни с всевъзможни изобличения – независимо дали са истина или не, те биха ударили по репутацията на Джон Кенеди и семейството му.
Монро поддържа приятелски връзки с актьора Петър Лоуфърд, зет на президента и може би е знаела много нелицеприятни факти от живота на клана. Малко преди смъртта на актрисата, телефоните са подслушвани, откраднат е бележникът й. Би трябвало Монро да бъде спряна и да не се допуснат непристойни откровения. Но възможно ли е президентът, човекът, създал „Корпуса на мира“ и ратувал за развитие на космическата програма „Аполо“ да издаде заповед за убийството на една жена?

Поздрав от доновете?

Популярна е версията, че М. Монро е жертва на дългата ръка на мафията. Известно е, че кланът Кенеди трупа богатствата си по времето на сухия закон и слуховете, че кампанията на президента е финансирана от доновете, не са лишени от основания. Монро посещава вечеринки на Франк Синатра – много важна фигура и най-добрият приятел на криминалните лидери в САЩ. Тя би могла да чуе ненужна информация, да надникне в секретни документи или поради женска невнимателност да се закани да разгласи сведения, които не подлежат категорично на разгласяване. Но в този случай щяха да я застрелят или да й прережат гърлото.
Монро с нейните непредсказуеми изявления, фантастични дневници и желание да огласи отношенията си с братята Кенеди, са къде-къде по-изгодни за мафията. Това е източник на шантаж, възможност за намеса в политиката, създаване на недоверие и предсрочни избори.

Убиецът в бяла престилка?

Ралф Гринсън навремето е известен психиатър и психоаналитик; трудовете му се превеждат в чужбина; сред клиентите му са Франк Синатра, Том Къртис, Вивиан Ли. От две години той се опитва да спаси клиентката си от самата нея; пет пъти в седмицата провежда с нея сеанси на психоанализа, ограничава дозите психотропни препарати, успокоява и утешава Монро. Роднини на лекаря разказват, че той се влюбил в нея като сестра. Според приятели на звездата, Гринсън се отнасял с нея като деспот, контролирал всяка нейна крачка, но като се имат предвид зависимостите й, това е оправдано.
Вероятна причина за гибелта на Монро вероятно е съчетаването на несъчетаеми препарати – нембутал и хлоралхидрат, заради което тя изпада в кома и умира преди да дойде „Бърза помощ“. Хлоралхидрат й предписва Гринсън, но забранил на лекуващия я лекар да й позволява да приема нембутал, който има странични ефекти. Лекарското разследване оправдава напълно Гринсън.

Прощавай, живот!

На 1 юни 1962 г. Мерилин навършва 36 години. Последният й филм се проваля, снимачната група скъсва договора с нея, от лекарствата става затормозена. Монро забременява от последния си мъж Артър Милър, но след аборта, става ясно, че не може да има деца. Тя се лекува в психиатрична клиника, престоява в килия за буйни болни. Най-големият й страх е да не умре луда, като майка й и баба й. Към всичкото това се добавя самотата. Достатъчно поводи за самоубийство.
Като повечето актьори Монро е склонна към предизвикателно поведение. Едва ли би напуснала живота, без предсмъртно писмо и завещание. Тя се обажда на стария си приятел Лоуфърд, а не на Ди Маджио, втория й мъж, който я поддържа много години. През деня, бъбрейки по телефона, Монро изглежда напълно доволна и радостна. Има версия, че предсмъртното й писмо е нарочно унищожено, но тя не издържа критиката – поведението й е нетипично за човека, който има намерение да се самоубие.

Ничия вина

Изводът е, че по-скоро гибелта на Мерилин Монро е случайност, а не зла умисъл. По-скоро звездата, опитвайки се да заспи или да потуши тъгата, е взела повече таблетки, отколкото трябва, или е взела втора доза, забравяйки, че е взела първата. Износеният, измъчен организъм не се е справил с препаратите и прекрасната Монро починала в съня си, тихо и безболезнено. Починала, преди да успее да се състари и да загуби популярността си, без за изпита униженията на залязваща звезда на грешната земя.
Монро остана в паметта на зрителите като най-сексапилната и очарователна холивудска актриса. Роклята й, вдигната от вятъра, се превръща в един от символите на кинематографията.

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

The Bulgarian Times

Фейсбук страница