Конфликтът между САЩ и Иран е изгоден за Русия

В геополитически аспект той отслабва конкурентите й и срива солидарността в НАТО

Отмъщението на Иран не е приключило

Иран заяви, че отмъщението за убийството на Касем Сюлеймани се ограничава с ракетното нападение срещу двете американски бази в Ирак. Но това е само официалната версия, тъй като ударът беше реализиран от иранска територия, както го желаеше лидерът на ислямската революция Али Хаменеи. Няма съмнение, че иранците ще продължат да отмъщават на американците чрез своите проксисили в различните страни – например Хизбула, те го заявяват. Това безусловно ще провокира нови конфликти между Иран и САЩ, ще ги отслаби и ще даде шанс на Русия да развие своя успех в Близкия изток.

Москва се върна там през 2015 г., когато реши да поддържа Башар Асад в конфликта му с международния тероризъм. След четири години стана ясно, че Сирия е спасена не само като държава, но и като люлка на християнската цивилизация, което ще се отрази благоприятно върху укрепването на духа на православна Русия. Освен това, с умелата си дипломация Москва внесе разкол между съюзниците в НАТО, създаде репутация на миротворец организира икономическото развитие в района.

Русия – енергиен брокер в Близкия изток

Тръмп с убийството на генерала иска да спре увеличаващото се влияние на Иран в района и опосредствано – на Русия, тъй като Москва и Техеран са съюзници по Сирия, но не отчете, че премина „червената линия“ в Ирак. Правителството на Ирак смята, че е нарушен суверенитетът му. Премиерът му нарече бомбардировката на летището в Багдад „вопиющо нарушаване на условията, необходими за присъствието на американските войски“.

Иракският парламент вече взе решение за извеждане на коалиционните сили на САЩ по борбата с Ислямска държава от страната. И това рано или късно ще се случи. Тогава на САЩ ще бъде трудно да поддържа присъствието си в Сирия. Това ще върне Ирак в орбитата на влияние на Москва, ще създаде голяма маневреност за нея в района и по същество ще засили нейното положение на регионален енергиен брокер.

Тази нейна роля се засилва на фона на разширяване на сътрудничеството й с Турция, и то не само в газовата сфера, но предполага и военен контрол над Северна Сирия, и общи действия в Либия, където преди дни беше обявено примирие между враждуващите страни. В отговор на убийството на Сюлеймани Турция заяви, че е против „чуждите интервенции, убийства и междудържавните конфликти в региона“.

Европа се отдалечава от САЩ

При откриването на газопровода „Турски поток“ в сряда освен Путин, Ердоган и Вучич присъства и българският премиер Борисов от несъвсем приятелската на Русия България, която спря три енергопроекта с Русия. Борисов разбира, че „Турски поток“ е под санкциите на САЩ, но не се страхува от критики от Вашингтон. Ако Борисов не се страхува, това означава, че нещата при Тръмп са наистина лоши. Поведението на Борисов е маркер за поведението на Брюксел. Там са недоволни, че Тръмп не предупредил за атаката срещу Сюлеймани, както и по-рано не се посъветва за излизането от ядрената сделка с Техеран.

Вашингтон може да нанесе допълнителен ущърб на своите отношения с европейските съюзници, ако Иран ускори създаването на ядрено оръжие. В неделя Техеран обяви, че престава да се подчинява на всички ограничения по обогатяването на уран, наложен с договор върху неговата ядрена дейност.

Фактически позициите на Москва и Брюксел за Иран сега са по-съюзнически, отколкото партньорите по НАТО. Русия сътрудничи с Франция и Германия, за да заобиколи санкциите на САЩ и да удържи Иран в този договор. Следователно, европейците ще са съгласни с обвиненията на Москва по адрес на Вашингтон за това, че той е подтикнал Иран да създаде ядрена бомба.

А Тръмп продължава да прави войнствени заявления, че при него Иран няма да създаде ядрена бомба. Това няма да попречи на импийчмънта, но може да вкара САЩ в гореща война с Иран. Перефразирайки Путин, аятола Хаменеи може да каже: „Защо ни е такъв мир, в който няма да го има Иран?“

Русия ще извлича полза от ситуацията, независимо дали Иран и САЩ ще влязат във война; ескалацията на ситуацията в Близкия изток премахва конкурентите на Русия и обръща регионалните и глобалните настроения против САЩ.

Александър Вавилов, професор в Дипломатическата академия на руското външно министерство и експерт по Близкия изток, посочва, че руската политика в Близкия изток остава достатъчно конструктивна, реалистична, балансирана и тя дава своите плодове.

„Още през 2011 г., когато започна тази объркана ситуация в Близкия изток, ние от самото начало посочихме на Запада в никакъв случай да не се намесва във вътрешните работи в този район, нека държавите там сами се разберат, сами да определят своята по-нататъшна съдба. Но те се намесиха. И какво получиха? Либия в руини, където действат джихадистите, същото е и в Сирия и Ирак. Затова Русия от гледна точка на своя имидж печели като реалистична страна, която знае как да действа в една или друга ситуация, знае как правилно да излезе от една или друга криза…“ – посочва Вавилов.

Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница