Короначумата – Как да се предпазим (ОБНОВЕНА)

/

И някои неизвестни факти освен съветите.
В Китай нямаме епидемия.
Имаме пандемия (всеобхватна смъртоносна епидемия навсякъде).

В най-засегнатите две провинции, понеже болниците не достигат (тази, която аз и телевизиите ви показаха, че се строи в Ухан за десет дни, снощи влезе в експлоатация, поредната ще е готова след още 3 дни), мерките за справяне с пандемията са драматични.
Властите зазиждат вратите и приземните прозорци на домовете, където има болни хора, а храната се доставя през процепи в тях, както е постъпвало в Европа по времената на бубонната чума.

Снощи тотална изолация и пълна блокада, подобна на тази в 11-милионния Ухан, беше въведена и в 9-милионния Уънджоу, който е административен център на друга провинция – Джъдзян.
Според официалните съобщения до населението и тези на медиите е спрян всякакъв транспорт, забранено е категорично излизането от домовете навън, контролно-пропусквателни пунктове по улиците и военни патрули безкомпромисно контролират въведените мерки. Позволено е само на един член от всяко домакинство един път на 2 дни да излезе да вземе храна от организираните за целта пунктове – след съответна проверка за здравния му статус.(температура, кашлица, силно зачервено лице).
Очаквам освен в Ухан и Уънджоу такъв режим да бъде въведен и в другите 15 големи градове – блокирани по периметъра им от армейски въоръжени кордони.

Пак снощи Китайската народна банка официално оповести, че започва да налива 135 милиарда долара в разклатилата се покрай пандемията финансова и банкова система.

По света нито епидемия има, нито пандемия.
Засега.
Има малки, местни огнища, за които след локализация веднага се взимат драстични мерки, вкл. и пълна изолация на болния и на всички, за които се установи, че са контактували с него или присъствали около него (лайнера под пълна карантина в Италия с 6 000 души пътници и екипаж е типичният пример)

Мен ме тревожи, че засега няма никакви данни за хоспитализирани със съмнение или заболели от Африка и Латинска Америка ( с изключение на Мексико). Сами разбирате, че това е абсолютно невъзможно в глобалния ни свят – т.е местните правителства крият фактите.

Засега смъртността – съотношение оздравели и умрели спрямо общия брой на двете категории е 48%.
Става дума за официалните данни, които са „информация” за пълни идиоти, които гълтат медийни и правителствени щампи, без да се замислят въобще за мащаба и драматичността на взиманите мерки в Китай и др. държави, които показват колко е напечено в действителност.

НЕИЗВЕСТНИТЕ ФАКТИ

Неприятното е, че учените нямат понятие за механизма така нар. „суперразпространение” на епидемията.
За какво говоря?

Преди десетилетие екип от епидемиолози от Университета в Оксфорд анализира моделите на разпространение на чума (сегашния коронавурис носи фрагменти на генномодифицирана белодробна чума), малария, ХИВ, коремен тиф, ебола, грипове и други заболявания. Учените установиха, че средностатистически 20 процента от заразените хора са по-заразни носители от другите и така разпространяват 80 процента от инфекциите. Този модел стана известен като 20-80.

Например на 31 януари 2003 г., преди SARS дори да получи името си, пациент с необичайна форма на пневмония беше приет в болница в Гуанджоу. После го прехвърлиха в друга, а най-сетне в трета, най-добрата. Той зарази 82 души, включително и шофьорите на линейките, в които е превозван въпреки изолацията на фургона. По-късно лекар, лекувал пациенти с атипична пневмония, отседна в хотел Metropole в Хонконг и светкавично зарази 12 души там, които пренесоха болестта в Сингапур, Виетнам, Канада, Ирландия и САЩ.
Тези суперразпространяващи болестта събития не бяха открити веднага. Впоследствие бяха оценени като критични за ранното развитие на епидемията. В сегашната епидемия също са разследвани и открити такива събития – с по 14 заразени от един-единствен носител.

Давам един пример от това научно изследване.
От 61 пациенти с грип, които са били тествани през грипния сезон 2010–11 г., само 26 са излъчвали откриваеми количества от вируса. Но петима от тези пациенти (или 19 процента) са били супер-излъчватели, които освобождавали 32 пъти повече вирусни частици във въздуха от останалите.

Пандемията в Китай изглежда доказва за пореден път това правило, както и обявените случаи на заболели в Германия. По причини, които все още са неясни, някои хора, известни като супер-разпространители, предават болестта много по-лесно от други и на много повече хора.

НЯКОИ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

По време на радиационното заразяване на Европа преди две години първи информирах за него ( постове от 22, 25 февруари 2017 и следващите дни), давайки гласност на потуления протест на група френски учени срещу забраните на правителствата в ЕС то да се оповести на населението. Разследвах и причината (поста от 25 февруари 2017) – аварията на атомен реактор БН-600 в Белоярск.
Тогава дадох и някои полезни съвети какво да се прави.
Сега отново ще дам съвети.
Естествено, те не са мои, а са взети от онова, което препоръчват съответните научни центрове и държавни структури в САЩ, Сингапур и някои напреднали държави в Европа.

Симптоми на короначумата

Трудно е да се различат, защото приличат на тези на грипа – температура, втрисане, кашлица, а понякога и въобще липсват. Но има и някои отлики.

 1. Потенциален симптом е продължителна и необяснима диария (част от заболелите са имали само него).
 2. Ако заедно със симптомите на грипа имате и продължаваща болка ниско в кръста, то е сигнал, който не бива да се пренебрегва. Добре е да се консултирате с лекар!
 3. Друг специфичен симптом наред с температурата, втрисането, сухата кашлица и т.н. е появата при редица заразени на конюнктивит на очите.
 4. Специфични и много ясно индикиращи потенциално заразяване симптоми, проявяващи се наред с останалите, са моментни пристъпи на тахикардия (учестен сърдечен пулс) или аритмия – неправилен сърдечен пулс или най-често – и двете заедно. НЕЗАБАВНО ОТИДЕТЕ НА ПРЕГЛЕД В БОЛНИЦА! (подчертавам – в болница).
 5. Наред с другите грипоподобни симптоми част от инфектираните имат непрекъснато гадене.
 6. Симптом може да е и внезапно появяващ се или продължителен задух, или чувство за недостиг на въздух или остра болка в белите дробове.

Способи за предпазване

Те са две категории.

О б щ и п р е в а н т и в н и  м е р к и

 1. Не пътувайте за нищо на света до Китай. Може и да го направите, ако сте решили да се самоубиете с вероятност да успеете около 50%.
 2. Не контактувайте с пристигнали от Китай. Внимание: не контактувайте, дори и да са изминал един месец време от пристигането му.
  Пак ще повторя онова, което вече ви съобщих: според редица научни изследвания короначумата се е появила в края на септември — началото на октомври, а първият заболял е на 1 декември. (датата 17 декември, която първоначално съобщи китайското правителство, се оказа неточна). Т.е. инкубационният период може да се проточи около месец време.
 3. Избягвайте въобще каквито и да е посещения на туристически центрове у нас и по света, докато не отмине епидемията. Проблемът не е само в струпването на хора, а в това, че тези хора са от различни региони и/или държави. Вероятностният модел при такава ситуация сочи около 6-7 пъти по-висок риск от заразяване.
 4. Избягвайте публични масови прояви (кина, театри, спортни прояви, и др.) Ясно е защо.
 5. Избягвайте и дискотеките, в които се танцува – вдигналата се незабележима прах и мръсотия от пода, както и отделящата се човешка пот са идеална среда за всякакви вируси и бактерии. Лично мой съвет: аз бих отбягвал и местата за обществено хранене, защото никога не знаем каква е хигиената в тях.
 6. Откажете се от пътуване със самолетите – където и да е и до която и да е точка на света. Математическият модел, който разработиха учените, доказва, че в затворена въздушна среда – херметическа атмосфера само няколко часа стигат, за да бъдат заразени всички пътуващи от един-единствен заболял.
 7. Препоръката на здравните органи в Китай, както и в др. държави с напреднала медицина е телата на жертвите на nCoV2019 задължително да бъдат кремирани. Незабавно, както се е постъпвало по времето на чумните епидемии в Европа.
  Ако не дай си боже се случи най-лошото с ваш близък, постъпете именно така.
  Съвет към правителството – проверете готовността на крематориумите. В Китай те са вече на денонощен режим на работа и строят нови.
 8. Желателно е да спрете цигарите. Във вдишвания дим полепват всякакви микрочастици, намиращи се във въздуха.
 9. Отделни медици препоръчват редовно използване на сода бикарбонат като пречистваща и предпазна мярка. Здравните Центрове и Агенции не споменават въобще за такъв способ за предпазване.

Индивидуализирани мерки

 1. Мийте си ръцете често. Поне 20 секунди. Ако нямате сапун и вода, използвайте дезинфектант на алкохолна основа. Според американската здравна агенция той трябва да съдържа най-малко 60% алкохол. (бел.: 41% на високоалкохолните напитки не вършат работа).
 2. Пак според тази здравна Агенция най-добре е да миете подове и повърхности у дома си, дръжки на врати, ръкохватките на крановете и др., телефони и клавиатури с разредена белина. За да направите разтвор на белина у дома, добавете 1 супена лъжица белина към 4 чаши вода. За по-голямо количество добавете чаша белина към 16 чаши вода. (съотношенията са дадени от Агенцията, а не от мен).
 3. Опитайте се колкото се може по-рядко да докосвате с неизмити ръце очите си, носа си, устните си – т.е. лигавици. (да не ги докосвате въобще е почти невъзможно да се постигне).
 4. Променете Ph на кръвта си, което е много ефективен способ.
  Короначумата трудно се справя с по-кисели среди. Т.е. пийте лимонов сок или яжте храни, съдържащи лимонтузу.
 5. Друг начин е повишаването на захарите, което също променя Ph на кръвта. Става дума да ядете сладки храни – с повече захарно съдържание. Лошо е да се напълнее, но несравнимо по-зле е да се отслабне до човешки скелет.
 6. Избягвайте престоя в помещения с климатик. Ако има такива, редно измивайте филтрите ми – поне 1 път седмично с гореща вода и сапун.
 7. Откажете се временно от минералната вода. Пийте чиста природна вода или хлорирана (софийската). Хлорните съединения са най-големия враг на коранавирусите и короначумата.
 8. Редовно дезинфекцирайте гърлото си.
 9. Научните и медицински центрове не го дават като съвет, но отделни учени и медици препоръчват вечер да се прави и промивка на носа.

Някои митове

Става дума за предпазните маски.
Те въобще не помагат.
Причинителят е с размер под 100 нм и затова свободно преминава през всички маски.
Идеята на маските е друга – ако сте заразен, да не пръскате слюнки наоколо при кихане или изкашляне.

ОТНОВО ЩЕ ПОВТОРЯ: короначумата е в Европа, но епидемия, камо ли пандемия от фрагментио генномодифицираната чума засега няма.
Ала ситуацията е такава, че всяко нейно подценяване може да се обърне в огромна трагедия, каквато е китайската.
Знаете, че родното правителство въведе четвърта степен на опасност. Аз бих въвел пета, ако бях на тяхно място.
Но от друга страна отдавна индикирам властта и българския политически елит като шеста степен на опасност и това най-много ме тревожи.

Давам най-добрата снимка на короначумата в целия й блясък, направена чрез специален електронен микроскоп от американски учени. (виж заглавната снимка)

 

Григор Лилов, 02.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

 

10 съвета от експерт в епидемиите

Aмepиĸaнcĸaтa жypнaлиcтĸa Лopи Гapeт, oтpaзявaлa мнoжecтвo eпидeмии пo цял cвят и билa в няĸoи oт „нaй-гopeщитe“ пpoблeмни зoни, cпoдeли пpeз cпиcaниe Fоrеіgn Роlісу няĸoи пpocти пpaвилa, ĸoитo дa cпaзвaмe пo вpeмe нa мacoвo paзпpocтpaнeниe нa зapaзни бoлecти. Eтo ĸaĸ мoжeтe дa нaмaлитe чyвcтвитeлнo шaнca дa ce зapaзитe, нe caмo c ĸopoнaвиpyc, нo и пo пpинцип и ĸoe вcъщнocт e излишнo.

 1. Eднo oт нaй-вaжнитe cpeдcтвa зa зaщитa, aбcoлютнo пoдцeнявaнo и pядĸo изпoлзвaнo-тoвa ca pъĸaвицитe. Hoceтe ги. Heзaвиcимo дaли ca гyмeни, ĸoжeни или oт плaт, тe ви пpeдпaзвaт нaй-мнoгo. Hиĸoгa нe ги cвaляйтe нa пyблични мecтa – в aвтoбyca, мeтpoтo и т.н. Tyĸ peдицa cпeциaлиcти пpeпopъчвaт дa ce избягвa и pъĸocтиcĸaнeтo.
 2. Πpeвaнтивнo, дopи дa нocитe pъĸaвици, винaги избягвaйтe ĸoнтaĸт нa pъцeтe c лицeтo и oчитe cи, дopи aĸo нeщo ви дpaзни. Идeятa e, чe имeннo пo тoзи нaчин мoжeтe дa ce зapaзитe, тaĸa чe пpeди дa пипнeтe лицeтo cи, нaй-дoбpe измийтe внимaтeлнo pъцeтe cи. Πpaвeтe гo и пpeди дa cлoжитe pъцeтe cи в pъĸaвицитe.
 3. Cмeняйтe чecтo pъĸaвицитe, пepeтe ги, a aĸo ca oт плaт нe ги нoceтe влaжни.
 4. Macĸитe, ĸoитo ca шиpoĸopaзпpocтpaнeни ca нa пpaĸтиĸa бeзпoлeзни нaвън и c дocтa мaлъĸ ycпex, aĸo cтe нa зaĸpитo. Πoвeчeтo oт тяx, ocoбeнo eвтинитe и пoпyляpни, тpябвa дa ce cмeнят бyĸвaлнo нa 15 мин, зa дa имa вce пaĸ няĸaĸъв ycпex. Aбcoлютнo вpeднo и oпacнo e дa изпoлзвaтe тaĸaвa мacĸa вceĸи дeн. Πo тoзи нaчин тя зaдъpжa чacт oт ceĸpeтитe oт ycтaтa и нoca в ceбe cи, ĸoeтo дoпълнитeлнo пpeдизвиĸвa paзвитиeтo нa бaĸтepии. Macĸaтa ce изпoлзвa нa пpaĸтиĸa aĸo cтe вeчe бoлни и иcĸaтe дa пpeдпaзитe oĸoлнитe. Macĸa би пoмoгнaлa cpeщy eпидeмия, caмo aĸo e cпeциaлнa, пoдoбнa нa пpoтивoгaз, нo пъĸ oт тaĸивa нямa cмиcъл, ocвeн aĸo нe ĸoнтaĸтyвaтe c мнoжecтвo бoлни, cмятa Гapeт. Дaлeч пo-дoбpa идeя би билo дa избягвaтe тълпитe и дa ce cтpeмитe дa cтoитe нa paзcтoяниe oт дpyги xopa.
 5. Peдyциpaйтe изпoлзвaнeтo нa xaвлиeни ĸъpпи или пoнe нaпpaвeтe тaĸa, чe вceĸи в дoмaĸинcтвoтo дa имa cвoя coбcтвeнa. He пипaйтe чyжди ĸъpпи, нaй-дoбpe зa избъpcвaнe нa pъцeтe cи изпoлзвaйтe тoaлeтнa или дoмaĸинcĸa xapтия. Зa пoчиcтвaнe мoжeтe дa изпoлзвaтe и мoĸpи ĸъpпи cъc cпиpт, нo мoĸpa xaвлиeнa ĸъpпa e нaй-гoлeмият paзвъдниĸ мa виpycи y дoмa.
 6. He пипaйтe дpъжĸи нa вpaти, ocoбeнo нa пyблични мecтa. Aĸo мoжeтe oтвapяйтe ги c лaĸътя cи. Tyĸ cъщo мoжe дa пoмoгнe нoceнoтo нa pъĸaвици. Cъщoтo ce oтнacя зa изпoлзвaнeтo нa вcяĸaĸви oбщи пpeдмeти и пoвъpxнocти, ĸoитo пипaт мнoгo xopa – пapaпeти, ĸлaвиaтypи, тeлeфoни. Дoĸocвaйтe caмo личнитe cи вeщи и нe дaвaйтe нa дpyги xopa дa ги дoĸocвaт.
 7. Πpи xpaнeнe изпoлзвaйтe cвoй ĸoмплeĸт пpибopи, a зa cипвaнe изпoлзвaйтe oтдeлeн пpибop зa вcяĸo ядeнe и caлaтa. Bpeмeннo избягвaйтe pecтopaнти, ocoбeнo тaĸивa cъc cъмнитeлнa xигиeнa.
 8. He ĸoнcyмиpaйтe cypoвo мeco, pиби, cyши и т.н.
 9. Πpoвeтpявaйтe пoвeчe, зaщoтo виpycитe нe oбитaвaт дoбpe пpoвeтpeни пoмeщeния.
 10. B cлyчaй, чe ce гpижитe зa бoлeн – cлoжeтe мy мacĸa нa нeгo, ĸaтo мнoгo внимaвaйтe пpи cмeнянeтo и, зaщoтo пo нeя щe имa виpycи. Изпoлзвaйтe pъĸaвици и изxвъpляйтe вcичĸo oт бoлния c oтдeлни тopбичĸи. Πepeтe вcичĸo, cвъpзaнo c бoлния възмoжнo нaй-чecтo. Aĸo имa възмoжнocт oтдeлeтe гo в caмocтoятeлнa cтaя.

 

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

 

Съвети от Министерство на здравеопазването “как хората да се предпазят от “коронавирус“:

 

 

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЛИЦА, ПЪТУВАЩИ ДО ОБЛАСТИ И ДЪРЖАВИ С РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАИ НА COVID-19

📊По данни на Световната здравна организация към 25.02.2020 г. в световен мащаб са регистрирани общо 80 239 потвърдени случая на инфекции, причинени от новия коронавирус – COVID-19. От тях 77 780 са заболелите в Китай и 2 459 – в други държави, разположени в Европа, Азия, Северна Америка и Австралия.

📢Предвид създадената епидемична обстановка и с цел превенция на заболяването и намаляване на риска от възникване на нови случаи, Министерството на здравеопазването препоръчва:

❗️Измивайте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа преди ядене, след използване на тоалетна и след контакт с животни;
❗️Избягвайте близък контакт и спазвайте разстояние (минимум 1 м) от болни хора, особено по отношение на хора с кашлица
❗️Избягвайте места със струпване на много хора и масови прояви;
❗️Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си особено след допир на ръцете Ви до повърхности, предмети и т. н.;
❗️При кихане и кашляне спазвайте добра респираторна хигиена, т. нар. респираторен етикет – закривайте устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба изхвърлете незабавно и измийте ръцете си. При невъзможност, използвайте ръкава на носената дреха – свийте ръката в лакътната става, така че предмишницата Ви да покрие носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си. Уверете се, че Вие и лицата около Вас правилно прилагате препоръката;
❗️При поява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане потърсете незабавно медицинска помощ:
➡️Позвънете преди посещение и задължително информирайте медицинските специалисти за пътуване в области и държави със случаи на COVID-19, продължителност на престоя, евентуални контакти с болни;
➡️Използвайте маска, закриваща устата и носа. След поставянето ѝ избягвайте да я докосвате, а след сваляне веднага я изхвърлете и измийте ръцете си;
➡️Избягвайте използването на обществения транспорт;
➡️Избягвайте контакти с други хора.
❗️В случай, че симптомите на респираторна инфекция се появят по време на полет, информирайте незабавно за това екипажа на самолета.

 

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

 

Препоръки на водещия американски проф. Джеймс Роб за коронавируса

Джеймс Роб e професор по патология в калифорнийския университет в Сан Диего, един от първите молекулярни вирусолози в света, работили върху коронавируси, първи показал броя на гените, съдържащи вируса. Ето обобщение на неговата информация и препоръките му за коронавируса.

От гледна точка на пандемията, която поставя повече въпроси, от дадените отговори:

 

1. По последни данни, вероятността да се заразите при контакт с вирусоносител е около 1%.

2. Предполагаемото време, през което носителите на вируса могат да го излъчват в околната среда (да бъдат опасни за околните) е средно около 12 дни, време през което е доказано, че вируса се намира в секретите на дихателните пътища.

3. Вирусът е открит и в изпражненията на някои пациенти, но този път на предаване е без съществено епидемиологично значение, защото инфекцията засяга дихателните пътища.

4. В целия свят до вчера /3 март/, по данни на СЗО има над 90 000 заразени и около 3 000 смъртни случая, което прави смъртността около 3%, но ако се има предвид и предполагаемия брой безсимптомни заразени, смъртността на всички, които са инфектирани се предполага, че е около 1%, (данните са все още непълни и поради това не са напълно сигурни).

5. nCoV-19 e по-малко патогенен (агресивен) от предишните епидемии на SARS и MERS в миналото десетилетие, но това го прави по-некотролируем, защото голяма част от заразените са безсимптомни и пренасят заразата, без да знаят, че са заразени, като остават встрани от мерките за превенция.

6. Все още не е ясно дали по-лекото протичане е съпътствано и с по-ограничено разпространение на инфекцията, но може да се предположи, че поради голямото число безсимптомни и такива с леко протичане, nCoV-19 крие висок риск за широко разпространение.

7. Най-опасни от епидемиологична гледна точка са лечебните заведения, където се приемат болните с грипоподобни симптоми, защото там емпирично доказания мащаб на разпространение на инфекцията е най-голям.

8. Най-застрашени от тежко протичане с фатален край са пациенти с хронични болести, напр. захарен диабет, сърдечни и белодробни заболявания.

9. Все още липсват окончателни отговори на най-важните въпроси, които поставя всяка вирусна епидемия: каква е формата на епидемиологичната пирамида, каква част от инфектираните заболяват, каква част от заболелите търсят медицинска помощ?

10. Не е още напълно наясно какъв е обемът на разпространение от човек на човек.

11. Полагат се огромни усилия в световен мащаб, за да се разбере молекулярната и клинична вирусология на този вирус. Постигнати са голям обем молекулярни познания за геномиката, структурата и вирулентността на този вирус, които да послужат за изаботване на лекарства и ваксини, които да предпазват или ограничат инфекцията в носителя. За съжаление, този процес изисква време и докато влязат в клиничната практика (малко вероятно през тази година), може да се разчита единствено на симптоматични средства.

 

 

От гледна точка на мерките за профилактика на инфекцията:

 

1. Без ръкостискане!

 

2. Използвайте само кокалчето си, за да докоснете светлинните ключове. асансьорни бутони и др. Когато сте на бензиностанция, хващайте ръчката за бензин с хартиена кърпа или използвайте ръкавица за еднократна употреба.

 

3. Отваряйте врати с лакът или по друг начин, а не с длан. Особено важно е това за обществените и търговски обекти.

 

4. Използвайте латексни ръкавици за еднократна употреба при пазаруване и всички други външни дейности, когато влизате в контакт със замърсени зони. Ако ви липсват ръкавици, използвайте дезинфекционни кърпички, включително за избърсване на дръжката и детското столче в колички за хранителни стоки.

 

5. Когато се приберете у дома или офиса и сте били на място с много хора, измивайте ръцете си със сапун за 10-20 секунди и/или използвайте по-висок от 60% дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

 

6. Носете винаги със себе си дезинфектант, вкл. близо до входната врата на дома си и в колата си за употреба след посещение на бениностанция или докосване на замърсени предмети, когато не можете веднага да си измиете ръцете.

 

7. Ако е възможно, кашляйте или кихайте в кърпи за еднократна употреба и изхвърлете. Използвайте лакътя си само по изключение. Дрехата на лакътя ви ще съдържа инфекциозен вирус, който може да се предава до седмица или повече!

 

8. Обикновените хирургически маски за еднократна употреба се използват, за да ви попречат да докоснете носа и/или устата си (докосваме носа/устата си около 90 пъти на ден, без да го осъзнаваме). Маската няма да попречи на вируса при директно кихане да влезе в носа или устата ви – тя е само за да не докоснете носа или устата. При нужда използвайте и очила или лицеви шлемове.

 

9. Попитайте ОПЛ за употребата на таблетки, съдържащи цинк. Доказано е, че тези таблетки са ефективни за блокиране на коронавируса (и повечето други вируси) от умножаване в гърлото и назофаринкса. Използвайте когато ви е препоръчано няколко пъти всеки ден, когато започнете да усещате симптоми на настинка. Най-добре е да легнете и да оставите таблетката да се разтвори отзад на гърлото и назофаринкса.

 

10. Този вирус се разпространява в големи капки чрез кашляне и кихане. Това означава, че въздухът няма да ви зарази! Но всички повърхности, по които се приземяват тези капки, са заразни средно около седмица – всичко, което е свързано със заразени хора, ще бъде замърсено и потенциално инфекциозно. Вирусът е предимно по повърхностите и няма да бъдете заразени, освен ако необезопасено лице кашля или киха директно в лицето ви. Този вирус има клетъчни рецептори само за белодробни клетки (заразява само белите дробове). Инфекцията идва от дихателната система – специфичен е за белите дробове. Единственият начин вирусът да ви зарази е през носа, очите или устата чрез инфектираните ви ръце или заразни пръски върху носа, очите или устата ви от кашлица или кихане на заразен с вируса.
Препоръчва се симптоматично прием на 4000 мг витамин С и 2 таблетки ресвератрол – и двете субстанции нямат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве, но могат да помогнат при начална фаза на заразата. Консултирайте се задължително и с ОПЛ.

 

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

 

Центърът по обществено здраве на Сиатъл пусна препоръки за предпазване от коронавирус COVID-19. Ето основните съвети против новото заболяване.  Препоръчва се хората с по-висок риск от тежко заболяване да останат вкъщи и далеч от големи групи хора, колкото е възможно повече, включително обществени места с много хора и големи събирания, където ще има близък контакт с други хора. Това включва концертни места, конвенции, спортни събития и препълнени социални събития.

Хората с по-висок риск включват хора:

 • Над 60 години
 • С основните здравни състояния, включително сърдечни заболявания, белодробни заболявания или диабет
 • С отслабена имунна система
 • Кои са бременни

Възпитателите на деца с основни здравни състояния трябва да се консултират с доставчиците на здравни грижи за това дали децата им трябва да останат у дома. Всеки, който има въпроси дали състоянието им ги излага на риск от нов коронавирус, трябва да се консултира със своите доставчици на здравни грижи.

Ръководство за работни места и предприятия

Работодателите трябва да предприемат стъпки, за да направят работниците си по-осъществими да работят по начини, които свеждат до минимум тесния контакт с голям брой хора.

Работодателите трябва:

 • Увеличете максимално опциите за комуникация за възможно най-много служители.
 • Призовавайте служителите да останат вкъщи, когато са болни и да увеличат гъвкавостта на обезщетенията за отпуск по болест.
 • Помислете за потресаващо начално и крайно време, за да намалите едновременно голям брой хора.

 

Съображения за събиране и събиране на общността

Ако е възможно да избегнете събирането на големи групи хора, помислете за отлагане на събития и събирания.

Ако не можете да избегнете събирането на групи хора:

 • Призовавайте всеки, който е болен, да не присъства.
 • Насърчете онези, които са с по-висок риск от коронавирус, да не посещават.
 • Опитайте се да намерите начини да дадете на хората повече физическо пространство, така че да не са в близък контакт колкото е възможно повече.
 • Насърчавайте присъстващите да поддържат добри здравословни навици, като честото миене на ръцете.
 • Почиствайте повърхностите със стандартни почистващи препарати.

 

Ръководство за училищата

Понастоящем общественото здравеопазване не препоръчва закриването на училищата, освен ако не е имало потвърден случай във вашето училище. Причината, по която понастоящем не препоръчваме закриването на училище, е, че не е доказано, че децата са група с висок риск за сериозно заболяване от този вирус. Освен това, когато някои училища се затвориха за кратко по време на грипната пандемия H1N1, научихме, че много деца все още се събират в групови условия и все още са изложени един на друг. Доколкото е възможно, на децата трябва да се разрешава да продължават образованието си и нормалните си дейности.

Обществено здраве – Сиатъл и Кинг Каунти също спазва решенията на отделните училища относно закриването или отлагането на дейностите, тъй като всяко училище познава най-добре нуждите на своята общност.

Някои деца имат основни здравни състояния, като например отслабена имунна система, които ги излагат на по-висок риск. Възпитателите на деца с основни здравни състояния трябва да се консултират с доставчиците на здравни грижи за това дали децата им трябва да останат у дома.

За хора, които са болни

Останете вкъщи, когато сте болни. Не излизайте на публично място, когато сте болни. Избягвайте медицинските настройки като цяло, освен ако не е необходимо. Ако по някакъв начин сте болни, първо се обадете на лекарския си кабинет, преди да влезете.

За широката публика

 • Дори и да не сте болни, избягвайте да посещавате болници, заведения за дългосрочна грижа или старчески домове, доколкото това е възможно. Ако имате нужда да посетите някое от тези съоръжения, ограничете времето си там и дръжте 6 фута далеч от пациентите.
 • Не ходете в спешното отделение, освен ако не е необходимо. Спешните отделения трябва да могат да обслужват хората с най-критични нужди. Ако имате симптоми като кашлица, треска или други дихателни проблеми, първо се свържете с вашия редовен лекар.
 • Останете вкъщи, когато сте болни.
 • Практикувайте отлични навици за лична хигиена, включително често миене на ръцете със сапун и вода, кашляне в тъкан или лакът и избягвайте да докосвате очите, носа или устата.
 • Стойте далеч от хора, които са болни, особено ако сте изложени на по-висок риск от коронавирус.
 • Почиствайте често докосвани повърхности и предмети (като ключалки и светлинни превключватели). Редовните почистващи препарати за бита са ефективни.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата, освен ако току-що сте измили ръцете си.
 • Отпуснете се много, пийте много течности, яжте здравословни храни и управлявайте стреса си, за да поддържате имунитета си силен.
 • Бъдете информирани. Информацията се променя често. Проверете и се абонирайте за уебсайта на общественото здраве ( www.kingcounty.gov/COVID ) или блога ( www.publichealthinsider.com ).

 

📢Какво е важно да знаете и правите по отношение на COVID-19?

❗️Спазвайте висока лична хигиена – мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.

❗️Избягвайте контакт с болни хора.

❗️Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.

❗️Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.

❗️Не се презапасявайте с храна и лекарства.

❗️Търсете информация от компетентните институции.

❗️Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/…/informaciya-otnosno-noviya-…/

❗️Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

❗️На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.

❗️Няма място за паника – държавата ни е предприела всички необходими мерки.

 

Короночумата в реално време: Онлайн – (цензурирана версия)

 

Короначумата: какво би следвало да се случи ако мащабът на Китай се приложи към България (СЦЕНАРИЯТ)

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница