Космически кораб

Космически кораб по-бърз от светлината

Двигател на тексаски учени ще деформира пространството

Изследователи от тексаския университет Бейлор работят по създаване на двигател за космически кораб, който е способен да превиши скоростта на светлината, без да нарушава законите на физиката.

Корабът на бъдещето ще може да деформира пространството, като го свива (пред себе си) и го разширява (зад себе си). При достатъчна мощност, такъв летателен апарат ще развива скорост, по-висока от тази на светлината, съобщи наскоро Space.com.

Разработката на тексаските физици разчита на силата на космическата антигравитация, чиято тайна все още не е разбулена напълно от учените. Известна още като тъмна енергия, тя е отговорна за разширяването на вселената, започнало с Големия взрив.

Известно е, че в един кратък период след Големия взрив вселената се е разширявала със скорост, по-висока от светлинната. Теорията на относителността гласи, че материята не може да се движи със скорост, по-голяма от 300 000 километра в неизкривеното пространство. Няма обаче предел за скоростта на преместване на самото пространство.

Познатият ни живот е подчинен на четири измерения – дължина, широчина, височина и време. Но според учените, съществуват не по-малко от десет измерения. Промяна в някое от останалите шест ще позволи да се постигнат резултати, които се невъзможни в рамките само на първите четири измерения.

 Tech News

Следваща Статия

Професор от Харвард: Извънземни отвличат хора за експерименти

Последно от ЕКЗОПОЛИТИКА

Don`t copy text!