Кралският астроном сър Мартин Рийс: „Извънземните са електронни същества“

Британският кралски астроном сър Мартин Рийс в интервю за The Conversation описа образа на извънземните, с които, вероятно, ще се сблъска човечеството.

Според учения, извънземните са разумна форма на органичен живот и изостават в развитието си от човека, или са роботи с високоразвит изкуствен интелект.

„Мисля, че ако открием извънземен разум, той няма да ни хареса. Това ще бъде някакъв вид електронно същество“, – каза астрономът.

Според Рийс, човечеството в момента е в етап на преход между тези две форми на разума и е вероятно да бъде изместено от роботи.

„С други думи, периодът от време, зает от органичния интелект – това е само тънка ивица между ранния живот и дългата ера на машините“, – казва Райс, добавяйки, че тази епоха може да продължи милиарди години.

В отговор на въпрос за неговите религиозни убеждения, кралският астроном заяви, че той смята себе си за „културен християнин.“

„Лично аз нямам религиозни убеждения. Но аз се описвам като културен християнин, в смисъл, че съм възпитаван в Англия и английската църква бе важна част от възпитанието ми. Ако бях роден в Иран, вероятно щях да посещавам джамия, „– казва ученият.

Британският физик и астроном Райс е бил президент на Лондонското кралско дружество. Ученият известен с изследванията си за реликтовото излъчване и квазарите. През лятото на 2016 г. той заяви, че съвременната научна картина на света може да е на ръба на революция. Райс свързва това със своята увереност, че теорията за множествеността на големите взривове е справедлива.

Зловещо: Криптовалутата Биткойн е създадена от неизвестен изкуствен интелект за да завладее света

Зловещо: Криптовалутата Биткойн е създадена от неизвестен изкуствен интелект за да завладее света

Последно от ЕКЗОПОЛИТИКА