Крейг Райт е готов да си признае, че е Сатоши Накамото под клетва

Главният учен в блокчейн фирмата nChain, Крейг Райт, още веднъж заяви, че е псевдонимният създател на Биткойн, Сатоши Накамото.

Райт даже иска да свидетелства под клетва!

Неговите усилия да докаже, че е Сатоши, се сблъскват с много критики от страна на критиците, които твърдят, че доказателствата, представени от учения в неговия блог, са фалшиви.

Противоречивият австралийски компютърен учен, Крейг Райт, отново е в центъра на вниманието. В отговор на искането на Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ, Райт повтори, че той в действителност е Сатоши Накамото. Коментарът гласи:

Мащабите на неразбирателството и грешната информация, която се разпространява по отношение на Биткойн и всяка производна система, базирана на блокчейн (както например и Етериум), водят до моя избор да приема по-публичен подход.

Системата, която създадох, е проектирана отчасти, за да прекрати измамите по най-добрия начин, тъй като това може да се направи с всяка технология. Липсата на разбиране за функционирането на блокчейн доведе до широко разпространена дезинформация и разпространение на стари измами. Много от предишните измами на USENET и уеб IPO бяха разпространени с повторно пускане под формата на ICO.

Той каза, че сега е готов да даде показания под клетва. Твърдението, разбираемо, звучи съмнително. Остава да се види дали искането му да даде показания под клетва, ще бъде удовлетворено.

Ранните твърдения на Райт

Това не е първият път, в който Райт твърди, че е скандалният създател на първата криптовалута. Той е в средата на няколко противоречия, свързани с Биткойн и неговия мистериозен изобретател.

През 2015, два новинарски сайта за нови технологии, Wired и Gizmodo, съобщиха, че австралийският програмист е създател на Биткойн. Тогава Райт не отрече доклада и дори даде доказателство за идентичността си на Биткойн общността.

За да докаже тези твърдения, Крейг подписа съобщение от частен ключ, за което се смята, че е собственост на Сатоши Накамото. Въпреки това, няколко експерти в крипто общността, включително основателят на Етериум, Виталик Бутерин, намериха пробойните в доказателствата, които бяха поставени на масата. Други го описваха като измамник, а някъде по пътя той печели прозвището „Faketoshi“.

Cryptodnes.bg