Крейг Райт твърди, че той е Сатоши Накамото

Д-р Крейг Райт, австралийски компютърен учен и бизнесмен, претендира, че всъщност той е Сатоши Накамото, разработчика на биткойн, според негова публикация от 8 февруари.

Крейг Райт очертава целта на Биткойн

Може да има много несигурности по отношение на самоличността на създателя на Биткойн, но Крейг Стивън Райт може най-накрая да свърже тази личност с името. Компютърният учен в публикация, озаглавена „Внимавайте какво си пожелавате ..”, заяви, че е Сатоши и също така разказва за това как е създадена криптовалутата, каква е нейната цел и какви постижения има досега.

Според Райт, блокчейн все още може да бъде централно контролиран и направен да работи в рамките на законите на дадена юрисдикция. Като такъв, той не спира правителството да налага данъци, нито пък пречи на дейността на банките. Той смята, че DLT (Distributed Ledger Technology) не е създадена за тази цел, а за подпомагане на проследяването, за да се установи кога е нарушен закона.

Биткойн не е създаден за да бъде анонимна система за плащане

В същия дух компютърният учен заяви, че създаването на биткойн не е било с цел да бъде анонимна система за прехвърляне на пари. Въпреки това, първата криптовалута е създадена, за да затрудни “хищниците” като “престъпните и фондовите пазари”. Райт също каза, че винаги е бил против хора, които нарушават закона.

Освен това, ученият отбеляза, че е много лесно да се подкопава силата на Биткойн. Хората също не са фокусирани върху сложни аспекти на криптовалутата, за да разберат. Въпреки това, целта на биткойн е да улесни търговията в рамките на закона.

Райт казва, че мотивът му не е да подкрепя престъпниците

Затова той публично обяви, че неговият мотив не е да помага на престъпниците да нарушават закона, защото биткойн е непроменяема книга (ledger), чието съхранено съдържание не може да се променя. В такъв случай, това съдържание е постоянно и оставя следи, които не могат да бъдат променени. Според него това е характеристика, която може да бъде оценена само от честните правителства.

Бизнесменът добави:

„Получих много помощ в това начинание. Без Хал кодът щеше да се разбива многократно. Няма да изброявам тук, хората, които ми помогнаха, но Биткойн започна заради моите идеи. Това беше моят дизайн и това е моето творение. “

Като заключителна бележка, компютърният учен потвърди, че е Сатоши и неговият дълг е да гарантира, че силата на биткойн не е подкопана от престъпниците.

Cryptodnes.bg