„Лъчите на смъртта“ Какво се случва със супероръдието на Никола Тесла, което Съветският съюз купил

Болшевиките, взели властта на вълната на Първата световна война, от 1917 г., се готвят за следващия глобален конфликт, който според тях, трябвало да завърши с триумфа на пролетариата. За победата на командването на Червената армия било готово да използва всякакво оръжие, включително и нашумелите „лъчи на смъртта“ на Никола Тесла.

След кървавите години 1914-1918 г., когато за пръв път мащабно били използвани отравящи газове и огнемети, много хора смятат, че за следващата световна война ще бъдат изобретени по-смъртоносни оръжия. От тях се страхували особено болшевиките, които били в конфликт с целия западен свят.

Темата за „лъчите на смъртта“ често се повдига в съветската преса през 20-те години. Вниманието на болшевиките привлича изобретението на англичанина Гриндел-Метюс, който създал подобие на прожектор, който от разстояние можел да спре работещи двигатели.

„Невидимите лъчи на Метюс хвърлят ярка светлина върху онази нова война, за която усилено се готвят пацифисти и реформисти. Подготовката за нея се води в тръстовете и банките, в лабораториите на учени и изобретатели, в генералните щабове на армиите. Тези приготовления се пазят в най-строга тайна. Защото за всички невидими лъчи на бъдещата война ние знаем само, че те носят смърт и разрушения…“ – плаши през 1924 г. читателите писателят Дмитрий Петровский в списанието „Огоньок“. Той завършва статията си позитивно – че войната може да се предотврати със „социална революция“. Но командването на Червената армия нямало нищо против да се сдобие със собствени „лъчи на смъртта“.

С разработването на супероръжия в началото на ХХ век се занимават и италианците Гулиелмо Маркони и Джулио Уливи, американецът Едвин Скот, инженерът Грейхен от Германия и други. Но в Москва смятат за най-перспективно изобретението на Никола Тесла.

На 11 юли 1934 г. вестник The New York Times съобщава, че Тесла е изобретил оръжие, „достатъчно мощно, за да унищожи 10 хиляди самолета, на разстояние 250 мили…“. Тесла твърдял, че от 700-те му разработки тази е най-важната. Той рекламирал проекта си чрез пресата и се свързал със съветския генерален консул в Ню Йорк – Леонид Толоконски.

В книгата си „Никола Тесла“ Евгений Матонин споменава за доклада на народния комисар по отбраната Ворошилов до Сталин, в който пише: „Това изобретение той иска да предложи на съветското правителство, което, както той знае, е единственото, което действително се бори за мир, а неговите изобретения са средства за отбрана, т.е. средство, което обезпечава мира. Тесла казвал, че той като славянин, дълбоко симпатизира на огромните успехи на нашата славянска страна…“

Щабът на Червената армия разглежда проекти на съветски инженери, които се оказват скъпоструващи. Например установката на академик Абрам Йоффе, която заинтересувала председателя на Реввоенсъвета М. Тухачевски, но за да работи, имала необходимост от цяла електроцентрала. Неефективно се оказало и „лъчевото оръдие“ на инженер Смирнов.

Но репутацията на Тесла се оказва много висока, затова руснаците решават да преговарят с него. Сделката била оформена през 1935 г. чрез „Амторг“ – държавно предприятие, което търгувало със САЩ. Съветският съюз платил на Тесла 25 хиляди долара за пълната информация за устройството, подробни чертежи и спецификации. Станало ясно, че Тесла е изобретил оръдие, което стреля със заредени микрочастици със скорост, близка до скоростта на светлината. Но това бил само теоретически проект, не въплътен на практика. Вероятно в Съветския съюз установката на хартия на учения не е била построена и може да са повлияли репресиите в армията през 1937 г. и разстрелът на Тухачевски. Възможно е Тесла да е измамил руските военни. Известно е, че освен на Москва той изпратил аналогични предложения на правителствата на родната му Югославия, САЩ, Великобритания и Франция. Но в нито една от тях, по времето на Втората световна война, „лъчите на смъртта“ не се появили.

 

Издателство PACПEP

“Три седмици по-късно, цялата собственост и документи на Тесла  са на разположение на екипа от агенти на ФБР, един от които е не друг, а Джон Тръмп, чичо на Доналд Тръмп.“ ФБР: “Лъчът на смъртта“ на Никола Тесла е реалност (Разсекретено досие на ФБР за Никола Тесла)

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

The Bulgarian Times

Фейсбук страница