Модифицираха гените на ембрион

MIT Technology Review предава за първия успешен опит на американски учени в редактирането на гените на жив ембрион. Изследователи от Научния университет в Орегон и Oregon Health са извършили процедурата. Екипът с ръководител Шукрат Миталипов е редактирал гените на неназован брой едноклетъчни ембриони чрез технологията за редактиране на генетичен материал CRISPR.

Този опит на американски учени не е първият успешен, като Китай са пионери в областта. Изследователите споделят, че са оставили едва няколко дена живот на ембрионите и не са имали за цел да експериментират с вътреутробни процедури.

Съобщението за успешно проведения експеримент няма как да не накара мнозина да си припомнят за любимата на нацистите евгеника, както и за мрачни антиутопични сценарии. В интерес на истината, редактирането на генома вече се разглежда, като заплаха, като миналата година шефът на американското разузнаване Джеймс Клапър и колегите му от АНС и ФБР определиха възможността за редактиране на генния код за една от петте първостепенни заплахи за сигурността на страната и „оръжие за масово поразяване“. Става дума за възможността за създаването на опасни патогени и тяхното разпространяване.

Самият Миталипов, роден в Казахска СССР, е известен с противоречивите си изследвания. Преди три години той провежда успешен опит по митохондриална замяна, пренасяйки ядрото на човешка яйцеклетка в друга, експеримент, определен, като „бебето с трима родители“. Опитът има за цел да предотврати жени да предават на плода си дефекти в клетъчната им митохондрия. „Ню Йорк Таймз“ коментира, че макар и рядко, това заболяване може да доведе до редица усложнения в бъдеще. Проведената операция е подложена на силна критика, заради възможните етични противоречия, които може да породи, като генетичен дизайн, но също така може да представи непознати досега мутации в човешкия генокод.

Методи Дамянов, Кaldata. com

Вашият коментар

Your email address will not be published.

Предишна Статия

Генното инженерство е оръжие за масово унищожение

Следваща Статия

Вградиха зловреден код в ДНК

Последно от СВЯТ

Don`t copy text!