Мъртъв ли е Пол Маккартни

 

Факти и измислици

Една легенда, наречена “Paul Is Dead” – „Пол е мъртъв“, предизвика истерия в целия свят. Според нея Пол Маккартни от великата „Бийтълс“ загинал през 1966 г. в автокатастрофа и мястото му в групата заел двойник и че в песните и на обложките на албумите на The Beatles има много скрити намеци за това трагично и внимателно скривано събитие.


Няколко студенти от един американски колеж, през септември 1959 г., публикували статия, в която твърдели, че всичките отговори на тази загадъчна история могат да бъдат открити в творчеството на The Beatles. Феновете на групата веднага започнали да търсят скрита информация в песните и художественото оформление на абумите.


Пол Маккартни публикува опровержение в списанието „Лайф“през ноември 1969 г., но и досега в съвременната поп-култура и масмедии може да се срещнат отблясъци от тази легенда.


През 2015 г. се появява информацията, че някои издания публикували интервю с Ринго Стар, в което той потвърдил правдивостта на легендата. По-късно се появява опровержение, че това интервю е фейк, както и самите издания, които са го публикували.


Първите слухове за смъртта на Маккартни се появяват в Лондон през 1967 г. и се отнасят до катастрофата, в която предположително е попаднал. Тези слухове са официално опровергани в The Beatles Book, същата година.


През есента на 1969 г. Бийтълс се разпадат и Маккартни се замисля за солова кариера, намирайки се в шотландското си имение с жена си Линда.


На 17 септември 1969 г. в студентското списание в университета Дрейк, щата Айова, излиза статията на Тим Харпър – „Мъртъв ли е бийтълсът Пол Маккартни?“ Авторът й твърди, че научил за смъртта на Пол от свой приятел, на когото тази информация съобщил някакъв музикант – съсед по общежитие, който я чул някъде в Калифорния. Става ясно, че е невъзможно да се провери истинността на слуховете. Вероятно това е била още в началото целенасочена мистификация. В тази статия се твърди, че „Бийтълс“ в последните си албуми оставили за феновете си маса подсказки за смъртта на Пол, включително и изразите – turn me on, dead man” и „пръстите ми са счупени“, които при желание могат да се чуят в песента “Revolution 9” от The White Album, 1968 г., ако се пусне в обратна посока.


На 11 октомври 1969 г. един от служителите в пресслужбата на „Бийтълс“ съобщава, че те получават въпроси за предполагаемата смърт на Маккартни вече няколко години, но най-интересното е, че през последните седмици са се увеличили два пъти. Така на 12 октомври 1969 г. на водещия Рас Гиб от радиото в Мичигън се обадил някакъв млад човек, представил се като Том, който разказал в прекия ефир историята, че Пол Маккартни загинал на 9 ноември 1966 г. и бил заменен с двойник, който бил полицаят – Уилям Кемпбъл.


На 26 септември във Великобритания излиза албумът на „Бийтълс“ Abbey Road,; интерес предизвиква обложката му, на която според феновете било закодирано послание за гибелта на Пол. Пресичащите зебрата бийтълси символизират погребална процесия – отпред е Ленън, целият в бяло, той е свещеник, следва го Ринго Стар – в черен костюм, кой е представител на погребална агенция, следва Маккартни със затворени очи, бос – на онзи свят не трябват обувки, но в костюм, и сякаш не върви в крак с другите, несъмнено е покойник, и Джордж Хрисън в джинси и риза на гробар. Следва един не по-малко интересен факт – номерът на паркираната в канавката кола – Фолксваген Жук, е LMW281F. Абревиатурата LMW може да се разшифрова като Linda McCartney Weeps – „Линда Маккартни плаче, а 1F – може да се прочете като If – на английски „ако“, което може да се разшифрова като „можеше да бъде на 28 години“.


В албума Magical Mystery Tour, 1967 г. – в американската му версия, може да се чуе песента “Strawberry Fields Forever” – ако се прочете в обратно направление, се чува как Джон Ленън произнася: „Аз погребах Пол“ (“I Buried Paul”).


Предположението за гибелта на Маккартни с подкрепя и от факта, че „Бийтълс“ не са дали нито един концерт през последните три години – от 1966 до 1969 г.


На 21 октомври 1969 г. пресагент на „Бийтълс“ прави официално изявление, с което опровергава слуховете за гибелта на Пол Маккартни.


На 7 ноември 1969 г. Маккартни дава интервю в списанието „Лайф“. Там той казва следното:


„Вероятно слуховете се появиха поради факта, че отдавна не съм се появявал никъде. Аз достатъчно много общувах с пресата през целия си живот и в момента просто няма какво да кажа. Много съм щастлив да бъда със семейството си и работя тогава, когато работя, когато има необходимост от това. Бях включен в режим десет поредни години и никога, повярвайте, никога не съм се изключвал. Сега се старая да се изключа, когато ми се случи този шанс. Сега бих бил безкрайно радостен, ако станех по-малко прочут. И още – на обложката на албума Abbey Road съм бос, заради силната жега по времето на фотосесията…“


След много години Пол Маккартни издава концертния си албум през 1993 г. с характерното заглавие Paul Is Live (“Пол е жив”).

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница