Навици, които ни програмират да сме бедни

Защо ни е трудно да се занимаваме с бизнес

Върху финансовото състояние на семейството и на всеки отделен човек влияят много обстоятелства; не всеки получава богатство по наследство. Малцина са и онези, които преумножават наследеното. Разточителността, склонността към хазарт и влагане на пари в ненадеждни банки е много вероятно да доведат до прахосване на богатството. Това е ясно за всички, но не всеки знае, че има навици, които могат да доведат до бедност.

Богат не е онзи, който има много пари, а ходи в скъсани дрехи и се храни мизерно, а човек, който може да удовлетвори повечето си потребности и потребностите на семейството си, не само от храна, но и от образование, култура и отдих.

Психолозите посочват някои от вредните навици, които програмират хората да са бедни.

1. Икономисването. Само на пръв поглед икономиите са полезни за натрупването на богатство. Всъщност тоталната икономия е признак на глупост. Когато купуваме евтина и некачествена стока, ние губим повече отколкото придобиваме. Неслучайно казват, че скъперникът често плаща двойно. Ако в магазина купувате само стоки на промоция, ако никога не връщате дълга си, не оставяте на келнера бакшиш или смятате, че вашата заплата е малка и не трябва да раждате дете, вие вече сте се програмирали на бедност.

2. Импулсивността. Купуването на ненужни предмети често води до бедност.

3. Неспособността да се вземат решения. Бедният човек с години работи работа, която ненавижда, изпълнява скучни задължения и нищо не предприема, за да промени нещата. Успех може да има само работа, която е интересна и носи удовлетворение. Тя трябва да се търси, а не да се чака чудо.

4. Навикът да се сравняваме с другите. Той не носи успех и води до потребността да купуваме пари за ненужни и скъпоструващи вещи и предизвиква депресия.

5. Програмирането на бедност започва с непрекъснатото самосъжаление и оплакване от своята неуспешна съдба. Хората, които постоянно се оплакват, бързо губят съчувствието от страната на другите хора. От вечния ипохондрик започват да странят и в резултат от това той остава самотен.

6. Потенциалният неудачник и бедняк загърбва роднините си. Умението да поддържаш роднинските връзки е пътят към успеха. Всеки неуспех лесно може да се преодолее, когато имате поддръжката на семейството и роднините. Неудачникът се отделя от семейството си. Във всичките богати семейства сплотеността на членовете му е най-голямата ценност.

7. Навикът да се измерва всичко в пари също е път към бедност. Бъдещият бедняк смята, че може да бъде щастлив само ако има скъпи дрехи, луксозен имот и автомобил. Когато в една анкета попитали анкетираните „Какво ви трябва, за да сте щастливи?“, бедните изброили само материални ценности. Хората с високи доходи посочили любовта и приятелството и не определили банковите си сметки като повод за щастие.

8. Навикът да се паникьосва, когато свършват парите. Богатият човек знае как да създаде бизнес. и как да привлече пари.

9. Навикът да се харчи повече от спечеленото.

10. Навикът да се занимаваш с нелюбима работа. Психолозите твърдят, че хората, които се занимават с нелюбима работа, потенциално са готови към неуспехи и бедност.

КАКВО ПРЕЧИ НА ХОРАТА ДА ЗАПОЧНАТ СВОЙ БИЗНЕС

Най-популярните съмнения и терзания на хората, които не искат да започнат свой бизнес.

1. Страхувам се. Нерешителността, неопределеността са лоши съюзници за началото на бизнес..
2. Нямам полезни връзки.
3. Вече съм закъснял…
4. Мене никой няма да ме слуша.
5. Нямам пари…
6. Нямам време.
7. Нямам изградени навици.
8. Не мога да измисля нищо стойностно.
9. Не искам да рискувам.
10. Аз съм добър теоретик, но лош изпълнител.
11. Перфекционист съм и искам всичко да бъде идеално.
12. Повече ми е комфортно да съм на заплата.
13. Не познавам никого, който би разбрал и оценил моята идея.
14. Бизнесът е трудна работа.
15. Ако нищо не се получи, ще умра от срам.
17. В нашата страна е невъзможно да се прави бизнес…

Издателство PACПEP

Как евреите стават богати: 22 еврейски правила за богатство и успех!

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница