Най-накрая затваряме границите! Въвежда се извънредно положение в България (ВИДЕО НА ЖИВО) ОБНОВЕНА

Депутатите приеха: Въвежда се извънредно положение в страната. От днес до 13 април се обявява извънредно положение в страната. Това решиха депутатите в Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Решението бе прието с гласа 201 “ЗА” и “против” – О.

 

Извънредно положение за месец: Работа от вкъщи, затваряне на граници, извънредни пари за лекарите

„Искам само да ви кажа, че съм развълнуван и горд от българския парламент, от това, че в един тежък момент показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречията, но да мислим преди всичко за народа си“, обърна се премиерът Бойко Борисов към депутатите след гласуването.

Той обясни в парламента при осъждането на извънредното положение, че мерките през това време ще бъдат конкретизирани до края на седмицата и ще включват забрана за пътуване, включително затваряне на граници, затваряне на училища, университети, увеселителни заведения, както и работа от вкъщи навсякъде, където това е възможно, за да бъдат ограничени събиранията на много хора. Наказанието за неспазването на ограниченията според сега действащото законодателство е 1 година затвор, като по думите на Борисов това е достатъчно наказание и не се налагат парични санкции.

„Искам да благодаря за председателския съвет, на който имахме възможност да присъстваме заедно с колегите от Националния оперативен щаб. Там близо час и половина детайлно сме ги запознали с всичко. Разбира се, на първо място искам да благодаря на всички, които са на първа линия. Доктори, сестри, санитари, ръководители на болници, затова което вършат и ще продължат да вършат в следващите дни. Това е съвсем нова среда и те са хора като всички нас“, каза още Борисов“.

„Ситуацията преди две седмици беше една, преди една друга ,преди два дни беше различна- Вчерашният ден беше като бомба на изявления на всички лидери в света по всички краища. Мерките, които ние въведохме от 28 февруари, във Франция ще ги въведат от понеделник, Германия от днес“, допълни още Борисов.

Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите.

Борисов обясни, че Министерството на външните работи постоянно ще информира на сайта си за забрана за пътувания от България към други страни. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза у нас.

„Ще дадем знак на народа, че в критични ситуации може да се обединяваме. Заедно сме побеждавали в битки. Искаме за един месец това извънредно положение. То ни е нужно, главно, за недисциплинирани хора, които разнасят зарази. За места, където примерно, представете си тези, които нарушиха забраната, абсолютно умишлено отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени. Ние не знаем те с колко още са общували“, посочи още премиерът.

„Първо, вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване на случаи. Само 11 лица за вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в „Пирогов“. Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго – това е в Плевен, Габрово, в София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг. Не говорим за изолирано семейство, село, а по-сериозна ситуация. Отдавна отправяме послания за спазването на социалното самоизолиране. Т.е. да се подложат хората на карантина. Бяха дадени редица разпореждания, както беше уреден въпроса с използването на болнични, но въпреки това има грубо нарушаване на тази карантина“, каза още ген. Мутафчийски.

Той даде пример с други държави, където за нарушаване на карантината, които наказват това деяние със затвор.

„Едва ли половинчати мерки могат да доведат до резултат, нуждаем се специализиран орган или правителството от по-широки правомощия“, каза Мутафчийски.

Повече във видеото по-горе

ДОПЪЛНЕНИЕ

Няма да затварят границите засега…

На този етап не се налага да бъдат затваряни границите. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на журналистически въпрос. Той участва в брифинг на вицепремиера Томислав Дончев и представители на Националния оперативен щаб за коронавируса в парламента, след като бе гласувано обявяването на едномесечно извънредно положение…

Короначумата у нас: изпусната ли е вече ситуацията или да? Прогноза за България, оптимистичния вариант! Призив към бизнеса и властите у нас!

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница