НАСА

НАСА: До гибелта на нашата цивилизация остават 15 години

Новините  за края на света са  такива атрибути на нашия живот като сапуна и четката за зъби, а Холивуд, изглежда, е яхнал  тази тема като професионален ездач породист кон. Филми за края на света, за смъртта на цивилизацията ни,  се появяват на екрана като машини от конвейер.

А може би няма дим без огън? Може би зад всички тези пророчества и екранизации се крие  някаква истина, която ние просто не искаме да забележим?

Позабравено изследване, но си струва да бъде прочетено отново:

Този въпрос си задали учени от НАСА и  решили да моделират по-нататъшното развитие на нашата цивилизация на базата на много и различни фактори, както и историята на развитието и упадъка на съществуващите преди цивилизации в света. Когато всички данни били  събрани и обработени,  резултати били особено шокиращи: според модела HANDY (Human And Nature DYnamics – динамика на развитие на човечеството и природата)  нашата индустриална цивилизация ще потъне в небитието само след 10-20 години, поради неконтролираното използване на ресурсите и неравенството между хората.

Моделът на НАСА също така разглежда  историческите  данни за развитието и упадъка на цивилизациите, които без изключение следват същия модел. Освен това, колкото по-развита е една цивилизация, толкова по-уязвима и нестабилна  става.

Ръководител на изследването е  известният приложен  математик Safa Montesharrey, подкрепен от Националния център за изследване на социалните и екологични проблеми в САЩ, както и от Националния научен  фонд.  В изследването са участвали десетки учени, програмисти, математици и изследователи.

Изследването отчита динамиката на населението, климат, водоснабдяване, селско стопанство и енергетика. Съотношението на тези фактори може да доведе до разпадането на нашата цивилизация в случая, когато „експлоатацията на природните ресурси е в противоречие с капацитета и  запасите на нашата планета“ на фона на „икономическото разслоение на обществото на Елит (богатите) и Маси (бедните)“. Всички цивилизации, съществували в продължение на последните 5000 години (Маите,   цивилизацията на шумерите, Месопотамия, Древен Рим), са престанали да съществуват поради тази причина.

Огромното неравенството в доходите на планетата е свързано  директно със свръхконсумацията на ресурси от богатите страни, а именно от техните елити.

    „… ресурсите се  разпределят неравномерно в обществото, тяхното разпространение се контролира от елита. Масите  произвеждат богатство, но те получават само малка част от него, не повече от необходимия минимум за физическото им оцеляване.“ – се казва в доклада.

Надеждите, че технологиите  и научно-техническия прогрес са в състояние да решат този проблем, може смело да се отхвърлят: „Развитието на технологиите може да подобри ефективността на използване на ресурсите, но то също така увеличава и потреблението на глава от населението и мащаба на добив на природни ресурси,  като по този начин увеличението на  потреблението занулява ефективността на технологиите. “

Проучвайки  различните модели на развитие Motesharrey и колегите му стигат до заключението, че „в условията на съвременните реалности разпадането на нашата цивилизация вероятно няма да може да се избегне.“

„…. Елитите консумират прекалено много, и това води до обедняване на масите, което след това води до разпадането на обществото.“

По друг сценарий при постоянна експлоатация на ресурсите обедняването на масите става по-бързо,  в това   време  елитите продължават да се радват на високо ниво на потребление, след това масите  не могат да се справят с условията на съществуване и се случва  падането им, последвано от падането на елита.

С други думи, основната причина за смъртта на нашата цивилизация няма да е астероид, чума  или ядрена война, а страшното неравенство в доходите, което ще доведе до катастрофални последици. Някои членове на обществото и групи от хора могат да започнат да бият тревога,  искайки структурни промени в обществото, но елитите, и обслужващите ги групи,  категорично ще се противопоставят на такива промени или няма да предприемат никакви действия.

Учените твърдят, че съответните промени могат да предотвратят колапса, и може би дори да насочат нашата цивилизация по един по-стабилен път на развитие. Това изисква по-справедливо разпределение на ресурсите, значително намаляване на потреблението, и намаляване на раждаемостта.

„Колапсът може да бъде избегнат в случай, че  потреблението на ресурси на глава от населението  започне да съответства на носещия капацитет на нашата планета,  а ресурсите  започнат да се  разпределят  поравно между всички членове на обществото.“

Проучването на НАСА е тревожен звън към всички правителства, корпорации и потребители, които следва да  разберат, че така не можем да продължаваме да живеем  и нашата цивилизация трябва да започне да се променя. В противен случай, ние просто ще загинем.

Подобни проучвания са провели и корпорацията  KPMG Corporation и UK Government Office of Science – Британската държавна научна асоциация (в която работят така често цитираните британски учени). Те са стигнали до сходни заключения, които гласят, че хранителни, водни и енергийни кризи могат да  създадат „перфектната буря“ след около 15 години,  и това е  доста консервативна оценка, възможно е  да се случи дори по-рано.

Време е човечеството да осъзнае, че не метеорит,  не извънземни, а  неравенството в доходите и несправедливото разпределение на ресурсите може да унищожи нашата цивилизация за доста кратък период от време.

Изглежда, ние наистина сме изправени пред избор: промяна или гибел. Дано  изберем първото.

НАСА по-късно отрече да има нещо общо с изследването, но е факт, че в него са участвали нейни учени.

Предишна Статия

Мистерията със сферата на Бетц

Следваща Статия

БДЖ

Последно от ЛЮБОПИТНО

Да си дойдем на думата! Вижте непубликуван официално запис на премиера на Канада Джъстин Трюдо за „Голямото зануляване“ на конференция на ООН от 29.09.2020 (ВИДЕО – БГ СУБ)

ВИДЕО     Изтекъл френски правителствен документ потвърждава Голямото зануляване, планирано от Новия световен ред: Un

Ето как ще ви чипират

Science Translational Medicine , 18 Dec 2019 публикува научна разработка със следното заглавие: „Биосъвместими близки инфрачервени

Don`t copy text!