На 1 септември 1939 г. Хитлерова Германия превзема Полша

Полската кампания на вермахта

Началото на Втората световна война

Кои са причините и предпоставките за войната

Германия не признава поражението си в Първата световна война и се стреми към военен реванш. Тя губи много свои територии, налага се да се откаже от собствени боеспособни въоръжени сили и собствена военна промишленост. На фона на поражението си, с изтощена икономика, Германия трябва да плаща на пострадалите страни огромни репарации. Германската нация смята мирния договор от Париж за несправедлив.

Версайско-Вашингтонската система се оказва неефективна. Подписаният мирен договор в предградието на Париж и завършил Първата световна война, както и новият Версайско-Вашингтонски мирен ред поставят претърпелите поражение и отново създадени страни в безправно положение.

Държавите победителки – Великобритания, Франция и други страни от Антантата си поделят Европейския континент, отчитайки само собствените си интереси. Победените и новосъздадените държави често не са съгласни с англо-френското мнение.

Не по-добро е положението в колониите.

След първата световна война в Европа се създава ситуация, в която идват на власт нови диктатори. В началото те засилват армиите си за потушаване на вътрешните вълнения, а след това идва редът на външната агресия.

С идването на нацистите на власт в Германия се оформя и блокът на фашистките държави.

 

В Германия недоволството на народа от ниското жизнено равнище и от последиците от Версайския договор позволяват на власт на дойдат Хитлер и националсоциалистите.

Големите държави нямат надеждна система за сигурност и са неспособни да обуздаят агресията на Хитлер.

Стремят се към ново преразпределяне на света.

Войната има завоевателен характер, тъй като Германия, Италия, Япония и техните съюзници се стремят да разширят собствените си територии, да завоюват нови пазари и източници на суровини.

За страните, които са подложени на агресия и окупация, войната е справедлива.

Създаденият след Първата световна война Съветски съюз не дава мира на европейските държави, които се страхуват от разпространение на социализма на Запад. Това е вторият пункт от причините за Втората световна война.

Англия и Франция гледат през пръсти как победената Германия нарушава Версайския договор. Не реагират и на присъединяването на Австрия към Германия, а присъединяването на Судетската област в Чехословакия е одобрено от Мюнхенския договор, сключен между британското и френското правителство, от една страна, и от Германия и Италия – от друга. Всичко това се прави с надеждата силите на третия райх да бъдат насочени срещу Съветска Русия.

Европейските политици започват да се безпокоят само тогава, когато Германия започва да разширява анексията си, без да пита никого и да се съобразява с чуждо мнение. Но вече е късно, планът за войната вече е готов и започва да се изпълнява.
Преди това Италия анексира Етиопия.

Началото на войната

Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. със завземането на Полша.

Поводът е несъгласието на Полша да признае Данциг за напълно германски.

На полската граница започват да се струпват германски войски. Едва сега Европа разбира каква опасност крие нацистка Германия, но вече е невъзможно да бъде спряна.

За да оправдае нахлуването си в Полша, германското командване разработва специален план. Усилено се разпространяват слуховете, че германското население в Полша е подложено на геноцид.

На 31 август 1939 г. членове на СС организират провокация в полския град Глайвиц. Преоблечени в униформи на полски военни те завземат радиостанция и се обръщат с призив да бъде унищожено германското население. В резултат Гитлер си присвоява „правото“ да обвини Полша и да въведе германски войски на нейна територия – за защита на съотечествениците.

На 1 септември германски войски нахлуват в Полша.

Поели задължението за помощ на Полша в случай на нападение, Великобритания и Франция са принудени да обявят война на третия райх. Европа влиза в нов въоръжен конфликт.

На 17 септември в Полша влизат съветски войски.

Април 1940 г.- Германия нахлува в Дания и Норвегия.

Май 1940 г. – Германия нахлува в Белгия, Холандия, Люксембург.

През юни 1940 г. германците влизат в Париж.

Средата на 1940 г. – бомбардиране на Великобритания.

 

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ

ВИДЕО на деня

    Как Бил Гейтс спонсорира разработката на коронавируса   Кой е Бил Гейтс (ВИДЕА-БГ СУБ)

The Bulgarian Times

Фейсбук страница

Фейсбук група

The Bulgarian Times