На 18 декември 1940 г. Хитлер утвърждава плана „Барбароса“ за мълниеносен удар срещу  Съветския съюз 

 

Фридрих Паулус

Планът „Барбароса“ е разработен под ръководството на генерал Фридрих Паулус; документът е наречен в чест на германския крал и император на Свещената Римска империя Фридрих I Хохенщауфен, който влиза в историята като успешен лидер, успял да задържи под контрола си половината Европа през 12 век. Прякора „Барбароса“ той получава заради външния си вид от жители на Апенинския полуостров: barba – в превод от италиански означава „брада“, а rossa – „рижа“.

Планът за нападението на Германия срещу Съветския съюз получава името „Барбароса“ през януари 1941 г.

 

Германия планира да победи Съветския съюз в строго съответствие с плана „Барбароса“, чиято главна цел е бърз и безусловен разгром на Червената армия. Германските войски имат намерение да завземат Москва 40 дни след нападението срещу страната. За пълната ликвидация на съпротивата в окупираните територии се предвиждат 3-4 месеца. Крайната цел на операцията е създаването на заградителна бариера по линията Архангелск-Волга-Астрахан. Планът „Барбароса“ предвижда войната да завърши най-късно през ноември 1941 г.

Планът „Барбароса“ предвижда „мълниеносна война“ в три направления: Ленинград, Москва и Киев. Тези градове според плана трябва да се завземат от 182 дивизии и 20 бригади – над пет милиона души, които се предполага, че ще разбият 186 съветски дивизии – от три милиона души.

Въпреки численото превъзходство германският план се проваля. Червената армия, след неуспехите в първите седмици на войната, успява да изгради ефективна отбранителна линия. Сметката на Германия, че неочакваният удар ще отреже Москва от основните промишлени центрове, се оказва невярна. Съветското командване успява да евакуира цели предприятия, които продължават да работят за нуждите на фронта. В резултат войната се затяга, за което вермахтът се оказва неподготвен. Оръжейната смазка замръзва на студа, бойците също страдат от него, тъй като им липсва топло обмундирование. Берлин не е в състояние да поправи ситуацията, тъй като икономиката на Третия райх по това време и без това работи на пълна мощност.

Какво предвижда планът „Барбароса“

Армията, която ще извърши нападението, включва 190 дивизии, включително 19 танкови, 14 моторизирани, и четири въздушни армии; общият им числен състав е 5,5 милиона души; техниката включва 4300 танка, 7 хиляди оръдия, пет хиляди самолета. Резервът на върховното командване на вермахта включва 24 дивизии. Групата армии „Север“ включва 29 дивизии, командващ фелдмаршал фон Лееб, и армията „Норвегия“. Планът предвижда групата армии „Север“ да се насочи в направления Ленинград, през Прибалтика към Архангелск и към Мурманск. Групата армии „Център“ включва 50 дивизии и две бригади. Командващ генерал-фелдмаршал Фон Бок. Предвижда се тази група армии да се насочи през Минск и Смоленск към Москва. Групата армии „Юг“ включва 57 дивизии и 13 бригади. Командващ фелдмаршал Фон Рундштед.
Според плана през Украйна тази група армии се насочва към Крим и Кавказ.

Защо Хитлер иска тази война

На първо място са идеологическите причини, които той излага още в книгата си „Майн кампф“ и извоюване на жизнено пространство за германците и получаване на достъп до суровини.

Издaтeлcтвo PACПEP

Нацизмът е създаден от евреите, които за маскировка се нарекли „Арийци“

 

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница