На 8 януари 1935 г. е роден кралят на рокендрола Елвис Пресли

Бъдещата легенда на рокендрола е роден в градчето Тюпълоу, щата Мисисипи. Второто му име е Арон, което получил в чест на починалия си брат близнак. След 20 години името Елвис Пресли знаят цяла Америка и целият свят.

Когато Елвис е на 13 години, семейството му се мести в Мемфис, щата Тенеси. Там той се увлича от кънтри, от музиката на чернокожите, блус и буги-буги; започва да свири на китара и дори има изпълнения на улиците по времето на училищни празници.

През лятото на 1953 г. Пресли записва две песни, които нямат особен успех. Но той е упорит и записва още две. През 1954 г. версията на блусовия музикант Артър Крадап – «That’s All Right, Mama», която Пресли изпълнява, се превръща в радиохит.

Феноменът Пресли е създаден от полковник Том Паркър, нелегален мигрант от Холандия, с истинското име Андреас Корнелис ва Кьойк. Титлата „полковник“ не е военна, а почетна, която е възприета в южните американски щати. Елвис и Паркър се срещат в началото на 1955 г. С неговата помощ Пресли сключва изгодни договори и получава добри печалби от плочите.

През 1956 г. Пресли и Паркър сключват договор: полковникът започва да се занимава с неговите дела и получава за това 25% от приходите на певеца.

Благодарение на Паркър Елвис си спечелва статута „крал на рокендрола“, появява се по телевизията и в киното. В началото на 60-те години той е вече суперзвезда за времето си.

Първият му опит в киното не е обнадеждаващ. Предлагат на Пресли второстепенно роля в уестърна „Братята Рено“, в който трябвало да прозвучат няколко негови песни. Но една от тях – «Love Me Tender», постига небивал успех.

Но Пресли не успява да стане кинозвезда. Той участва в 30 филма. В тях играе главната роля и пее, което харесва на зрителите.

След двете години в армията, когато Елвис прекъсва концертите и снимките, и след като се връща, отново е със статута на легенда – филмите и плочите му се радват на огромно търсене.

През 50-те и 60-те години светът иска друг вид музика. Появяват се „Бийтълс“, хипи-културата, Уудсток, но Елвис не участва. Той остава верен на собствения си стил и продължава да експлоатира старата си слава.

Във вилата му в Бевърли-Хилз през 1965 г. го посещават „Бийтълс“ и той ги вдъхновява да създадат собствени песни.

Елвис остава легенда и след смъртта си. Той умира на 16 август 1977 г., на 42 години, в имението си „Грейслънд“.

Официалната версия за смъртта му е сърдечна недостатъчност, но неофициалните версии са много. Феновете на Елвис разпространяват легендата, че той останал жив, скрил се, за да се спаси от папараците. Съобщенията, че певеца виждали в различни краища на света, само подгряват интереса към тази версия, защото феновете му не искат да повярват, че е починал, и смятат, че е жив.

Издателство PACПEP

Малко известни факти за Краля на рокендрола Елвис Пресли

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница