Невероятни факти за човешкия мозък

Нашият мозък винаги е зает с него, винаги е активен, дори когато спим. Малко хора обаче знаят, че той произвежда толкова енергия, с която може да се запали лампа. На ден той обработва повече информация от всичките телефони по света. Има и други невероятни факти за мозъка.

Той е като футболен отбор

Един футболен отбор има 11 играчи и всеки има своята роля: вратар, защитник, нападател. За всеки отбор играят различни хора, но някои изпълняват една и съща задача. Същото се отнася и за мозъка.
Например за речта отговарят над 20 области в мозъка. Всичките цветове, форми, размери, подвижни или неподвижни обекти, които виждаме, обработват над 30 области в него.
За да изпълни футболният отбор задачите си, всичките футболисти трябва да играят координирано. Това се отнася и за мозъка. Ако един футболист получи червен картон, играта не се прекратява, останалите футболисти трябва да довършат задачата и взаимно да си помагат. Това се отнася и за мозъка. Ако има поражение в една негова част, другите части могат да поемат неговата задача. Ако има много малки поражения или едно голямо поражение, мозъкът няма да може да работи добре. Футболният отбор няма да може да победи, ако с червен картон бъдат наказани няколко играчи. Така е и с мозъка.

Континентите на мозъка

Не знаем защо мозъкът е разделен на две части, но знаем, че всяка от тях има своя функция. Смята се, че лявото полукълбо отговаря за логическото мислене, а дясното – за творческото. Двете полукълба работят заедно, но едно от тях е винаги по-главно от другото. Него човек го използва по-често и то започва да „командва“ другото. От тази разлика зависи дали човек е десняк или левак. Освен това човешкият мозък е разделен на части, както земното кълбо – на континенти.
Как са свързани речта и докосването
Връзката между докосването и речта може да се покаже чрез способността, наречена графестезия. Думата има гръцки корени – graphe – „писмо“, и aisthesis – „усещане“. Графестезията е способността на човека да разбира написаното на кожата му чрез докосване.
Напишете с пръст нещо на дланта, на гърба или на лицето на друг човек и нека той да посочи какво е написано там.
Мозъкът на медузата е много странен и на нищо не прилича. Всъщност него го няма. Кожата й е поела функциите на всичките останали органи, затова на медузите не им трябват дихателни органи. Горният слой на кожата възприема различни импулси, точно както и нашия мозък.
За разлика от медузата и морската звезда, копринената буба има мозък, дори 11 отделни мозъка.
Мозъкът на пиявицата се състои от 32 части, които са разположено по цялото й тяло.
Най-голям мозък има кашалотът. Сивото му вещество тежи цели осем килограма. На второ място е слонът – неговият мозък тежи около пет килограма.
Човешкият мозък тежи около един килограм и половина.

Как вижда мозъкът

Какво се случва, когато виждаме някой предмет? Нашето око възприема само светлинните потоци. Предметът прониква през зеницата във вътрешната обвивка на окото, която съдържа много светочувствителни клетки. След като предметът се е отразил там, зрителният нерв го предава в мозъка във вид на електрически сигнали. Мозъкът преработва картинката и й придава смисъл.
Някои хора могат да чувстват вкус на цветовете. Това явление се нарича синестезия. При такива хора се смесва възприятието на различни сетивни органи. Хора със синестезия могат да виждат звуци, да свързват букви и цифри с определен цвят. Например цифрата 3 те винаги си я представят оранжева, цветът на дъгата според тях има вкус и за всеки звук могат да посочат свой цвят. Тази способност често се среща у жени и леваци.

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ

ВИДЕО на деня

    Как Бил Гейтс спонсорира разработката на коронавируса   Кой е Бил Гейтс (ВИДЕА-БГ СУБ)

The Bulgarian Times

Фейсбук страница

Фейсбук група

The Bulgarian Times