Неизвестният Джордж Байрон

Джордж Байрон е един от най-големите поети в историята и национален герой на Гърция.

В биографията му има малко известни факти.

Безумният Джек

Баща му бил разсипник, скандалджия, женкар и пияница; той починал на 35 години. Поетът твърдял, че се е самоубил, прерязвайки гърлото си и слагайки край на безпътния си живот. Но тази версия не е доказана и Джон Байрон по-скоро би починал от туберкулоза или предозировка.
Бащата на поета бил и капитан във флота и бил наречен с прякора «Mad Jack».

Куцият дявол

Байрон бил куц от дете. Този недъг го заставил да се занимава активно със спорт, за да не се чувства непълноценен. Той прекрасно яздел кон, плувал и бил добър боксьор. Джордж се стеснявал от недъга си и на шега се наричал „куция дявол“.
Байрон е роден в Лондон, но детството си изкарал в Шотландия.

Проявявал злобата си, стискайки зъби

Тъй като на Джордж не му провървяло с баща му, с възпитанието му се заела майка му, от която поетът наследил твърдия характер.
Байрон бил непослушно и истерично дете и проявявал злобата си, стискайки силно зъбите си. Веднъж изпаднал в такава ярост, че отгризал парче от порцеланова чинийка.

Наследствената разточителност

Подобно на безумния Джек Джордж страдал от „безразсъдно отношение към парите“.
През 1816 г. той продал имението Нюстед и заминал първо в Швейцария, а след това – в Италия. Там се наслаждавал на пълни обороти, а английските му кредитори останали без нищо.

Върни всичко обратно!

Когато се разхождал из Партенона, Байрон забелязал, че някои неща липсват. Това се случило по вина на британския посланик в Константинопол граф Елгин. По времето на Наполеоновите войни той пренесъл в Англия много древногръцки произведения на изкуството – статуи, украсяващи фронтоните, релефни елементи и др.
Това отношение към културното наследство на Елада възмутило Байрон. Той написал на Елгин две писма, в които го помолил да върне всичко обратно. Но безрезултатно.

Дарданелите

На 3 май 1810 г. лорд Байрон преплувал няколко мили по пролива Хелеспонт. Това бил първият случай, когато човек плувал за развлечение.
Сега това е спортна дисциплина. Всяка година в памет на пионерското плуване на Байрон в Дарданелите се провеждат състезания.

Красавец

Поетът знаел, че външно е привлекателен и ценил това, но имал и склонност към напълняване. Затова се опитвал да бъде вегетарианец, спазвал диета от бяло вино и сухи бисквити, носел дрехи, в които се потял. Но скоро любовта към месото и десертите побеждавала.

Любител на животните

Джордж Байрон обожавал животни, особено кучета. На младини имал нюфаундленд по прякор Боцман, който се разболял от бяс. Поетът не изоставил любимеца си и продължавал да се грижи за него.
Когато се обучавал в Тринити колеж, Байрон се възмутил, че на студентите било забранено да държат кучета. Той изучил документите, в които нищо не се споменавало за забрана за мечки. Скоро Байрон се сдобил с нов питомец.
В живота си лордът събрал цяла зоологическа градина. В дома му живеели коне, маймуни, пауни, гъски, орел, лисица, пилета, египетски жерав, сокол, врана, коза, язовец.
Фамилията Байрон произлиза от английското нарицателно име «byron», което в превод означава „обор за едър рогат добитък“. Вероятно родоначалникът на рода е бил скотовъдец, фермер или работник, който се е грижел за животни.

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times