Неизвестният син на Сталин

За него обществото научи едва през 90-те години

Преди разпада на Съветския съюз, на вълната на гласността, нови издания публикуваха сензационната новина: „Сталин имал извънбрачен син!“ Изследователи смятат, че това е само слух, но скоро информацията намира потвърждение.


Извънбрачният син на Сталин се оказал Константин Степанович Кузаков, който през 1995 г. вече бил прехвърлил 70-те години и в няколко интервюта разкрил пазената десетилетия тайна. Той подписал заявление в НКВД да не я разгласява.


Генетична експертиза не била направена, но фактът бил потвърден от други източници.


В годините на революционната си младост Йосиф Висарионович два пъти бил интерниран от царските власти в Солвичегодск, който тогава бил във Вологодска губерния. Първия път, през март 1909 г.; след два месеца Коба избягал. През октомври 1910 г. се върнал, но след като лежал половин година в Баиловския затвор в Баку.


По времето на второто интерниране в Солвичегодск революционерът бил настанен в дома на вдовицата Мария Прокопиевна Кузакова, майка на три деца, чийто мъж загинал в руско-японската война. По това време Йосиф Висарионович вече бил овдовял. Жена му Екатерина Сванидзе починала през 1907 г., като му оставила сина Яков.


На интернирания се полагали на месец седем рубли и 40 копейки, част от които Джугашвили давал на вдовицата за храната и за жилището. По това време Кузакова била на 34 години, а бъдещият съветски вожд – на 32. Заточението на Йосиф Висарионович приключило на 6 юли 1911 г.; след два месеца Мария родила сина си Константин, който получил фамилията на загиналия си баща – Степанович.


След Октомврийската революция Мария написала писмо до Сталин, за да помислят за съдбата на общия им син. Известно е, че писмото попаднало в ръцете на новата жена на вожда – Надежда Алилуева. Тя не го дала на Сталин, но изпратила на Кузакова пари и помогнала на семейството да се премести в Ленинград.


Кузаков разказва, че още в ученическите си години разбрал, че е син на Сталин, но не афиширал този факт. Вероятно тази тайна опростила живота му И помогнала да избегне много неприятности, особено след смъртта на Сталин.


Не е известно дали Сталин е съдействал за кариерата на сина си, но тя се развивала доста добре. През 1927 г. го зачислили в Ленинградския институт по философия, литература и история. След като завършил, Кузаков съчетавал научната с преподавателската работа и успешно защитил докторска дисертация по философия. През 1939 г. той влязъл в партията, а след това попаднал в ЦК. През 1940 г. Кузаков бил прехвърлен в Москва, в управлението за пропаганда и агитация към ЦК на партията. Едновременно с това четял лекции по диалектически материализъм във Висшата партийна школа.


По времето на Великата отечествена война Константин Кузаков посещавал действащата армия с четене на лекции; наградили го с ордени „Червена звезда“ и „Отечествена война-първа степен“. След края на войната Кузаков бил назначен за заместник-шеф на кинематографията в Съветския съюз. 


През 1947 г. в живота му настъпила черна полоса. С ходатайството на Берия го изключили от партията с формулировката „за загуба на бдителност“, а след това бил заплашен от арест. Според Кузаков целта на Берия била да унищожи главния идеолог на партията Андрей Жданов, с когото той имал добри отношения. Опитът Кузаков да бъде арестуван също било дело на Берия. Но Сталин, като изслушал един от влиятелните дейци на Политбюро, отказал да арестува Кузаков.


Политическата му кариера се подновила след смъртта на Берия през 1953 г.


До 1954 г. Кузаков запазил длъжността си началник на Сценарно-редакционния отдел в „Мосфилм“, където бил назначен през 1947 г., от 1954 до 1955 г. бил началник на Главното управление в кинематографията в министерството на културата, след това – до 1959 г., бил главен редактор на издателство „Изкуство“. До пенсионирането си Кузаков работил на различни ръководни длъжности в Гостелерадио.


Починал през 1996 г. в Москва. К. Кузаков има един син – историка Владимир Кузаков, който в момента е старши научен сътрудник в Института по история на естествознанието и техниката в Руската академия на науките.


По думите на Кузаков се срещали няколко пъти със Сталин, той го засичал с поглед, но никога не са общували.


Веднъж вождът поискал да види сина си в своя кабинет, но когато Кузаков се решил да се срещне с баща си, се оказало, че Сталин е зает.


Очевидци твърдят, че той приличал изключително много на вожда, но не като външност, а по маниерите си – също бил толкова затворен и немногословен, имал същата мека и бавна походка. Не носел мустаци.


Защо Сталин официално така и не се решил да признае своя извънбрачен син? По върховете този факт не бил тайна. Вероятно, когато се водела борбата за власт, Сталин не е искал да дава на опонентите си толкова мощен коз, а когато се закрепил във властта, по-скоро не желаел да се намесва в нелошо развиващата се кариера на сина си. След това дошла войната. Яков загинал в плен и не му било до това. След това Василий започнал да се пропива, а Светлана – да се жени за когото й падне, и те едва ли биха се зарадвали на нов по-голям брат.

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

The Bulgarian Times

Фейсбук страница