Норадреналиннът: Хормонът, който превръща мъжа в берсерк

„Бий и бягай!“ – такива заповед чувства човекът, в чиято кръв се е отделил норадреналин. В екстремална ситуация този хормон увеличава времето на реакцията на човека, принуждава го бързо да се движи и бързо да мисли.

Норадреналинът е роднина на адреналина. Той се отделя в организма в случай на стрес или страх. За разлика от адреналина действието на норадреналина е по-силно, но по-малко натоварва сърцето и останалите органи. Той може самостоятелно да се произведе в организма. Отговорни за „производството му“ са главният мозък и надбъбречните жлези.

Благодарение на този хормон човек става агресивен и зъл, готов да се предпази от нападение. С една дума, той е отговорен за инстинкта за самосъхранение.

Невролози твърдят, че в организма на човека трябва да има баланс между адреналина и норадреналина. Отклоненията в едната или другата посока могат да имат неприятни последици за организма.

Тъй като норадреналинът е някакъв вид невромедиатор на централната нервна система, когато нивата му са повишени, възникват срив в работата на сърцето, нарушения в работата на централната нервна система, разстройства на стомаха. Дисбалансът между адреналина и норадреналина в полза на първия също има негативни последици като панически атаки и чувството на страх.

Какви „суперспособности“ може да даде норадреналинът на човека?

Теоретично, когато той е приел този хормон, губи чувството на страх, за което отговаря адреналина, за известно време става издръжлив и бърз, може да приема решения в по-кратки срокове. Благодарение на норадреналина се подобрява транспортирането на кислород в организма, стимулира се мозъкът, което дава възможност на човека да мисли и действа по-бързо, отколкото в спокойно състояние.

Но съществуват и негативни последици. Заради силната стимулация на сърдечно-съдовата система се затруднява дишането, влошава се зрението, появява се шум в ушите, а поведението на човека става неспокойно и тревожно.

Нивото на норадреналина в организма, ако в него е повишен адреналинът, може да се подобри с употребата на банани, шоколад, кашкавал, морски продукти и др.

Издателство PACПEP

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

18 правила за лечение

18 ПРАВИЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ, КОИТО РАБОТЯТ НЕ ПО-ЗЛЕ ОТ ЛЕКАРИ И ЛЕКАРСТВА Съществува направление в медицината,

Виц на деня!

– Добър ден, идвам да платя последната вноска от заема за бебешката количка. – Много добре,

Страница във Фейсбук

Страница във ВКонтакте

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times