Electric car

Норвегия забранява дизеловите и бензиновите автомобили

От 2025 г. в скандинавската държава ще се продават само електромобили

Норвегия става първата държава в света, която ще наложи пълна забрана на автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. Продажбите на подобни превозни средства ще бъдат спрени през 2025 г., съобщават медиите в страната.

Предстои забраната да бъде официално гласувана от парламента в скандинавското кралство. Тя ще започне да действа с преходен план, който влиза в сила през 2018-2019 г. Той ще ограничи продажбата на автомобили с по-високи нива на вредни емисии.

Цялата операция трябва да приключи през 2050 г., когато на територията на Норвегия ще могат да се движат единствено превозни средства, които не ползват петрол. Решението е взето като част от борбата на страната, която е сред големите производители на петрол, срещу климатичните промени.

Скандинавското кралство смята да инвестира значителна сума за масово разширяване на алеите за велосипедисти и платната за градски транспорт. Около 1 млрд. евро ще бъдат отделени за изграждането на велосипедни магистрали, които да свързват 9 града.

Освен това, Норвегия ще стимулира продажбата на електрически управлявани автомобили чрез дотации от правителството на стойност 420 млн. евро годишно. Въпреки че в много страни електрическите автомобили тепърва навлизат, още през 2014 г. в скандинавската страна бяха закупени 18 хил. такива коли при население от малко над 5 млн. души.

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница