Нострадамус: Пророк или мистификатор

Във всичките времена ясновидците са имали по-голям авторитет от учените. Един от най-популярните предсказатели е Мишел Нострадамус. Днес се питаме дали наистина е бил надарен с големи способности или е бил шарлатанин.

Нострадамус се родил в началото на 16 век във Франция; истинското му име е Мишел де Нострадам; произлизал от еврейски род, който приел католицизма. Още в младежките си години той избрал за свое поприще медицината; постъпил в университета в Монпелие и скоро получил докторска степен. Нострадамус бил умен, образован и разностранен човек; освен от медицина той се интересувал и от астрология и алхимия. През 16 век хората не правели разлика между химията и алхимията, между астрономията и астрологията.

Времето, в което живеел Нострадамус, било сложно: глад, войни, болести, инквизицията, чумата. През 1537 г. от чума починала жена му и две от децата му. Този факт накарал Нострадамус да се заеме не само с медицина, но и с окултни науки. Той си поставил задачата да се бори с чумата, отстоявал идеята за профилактика на болестта, за да се предпази град Екс ан Прованс, търсел лекарство срещу нея. Светата инквизиция се заинтересувала от работата му и се наложило Нострадамус няколко години да се крие в Германия и Италия. След като се върнал във Франция, продължил да лекува; оженил се за втори път и му се родили още шест деца.

През 1555 г. Нострадамус издал книгата си „Пророчества“, която представлява сборник с т.нар. центурии. В книгата се съдържат десет центурии, във всяка – по сто катрена, които представляват четиристишия, написани в поетична форма. Катрените били написани на такъв език, че дори съвременниците на ясновидеца го разбирали трудно. Всяка дума от катрена можела да има няколко значения и да се трактува по различни начини. Не е ясно защо Нострадамус използвал тази обвивка, но вероятно за да избегне вниманието на инквизицията. Нострадамус може да е използвал сложния изказ, за да звучат предсказанията му по-размито. Доказателството за този факт е липсата на конкретни дати в предсказаните събития.

Освен „Пророчества“ Нострадамус издавал и астрологически календари, първият от които бил издаден през 1550 г.; календарите са написани в проза.

През 1555 г. Нострадамус бил назначен за личен астролог на крал Хенрих Втори, с чието име е свързано едно от най-големите предсказания на пророка. През 1559 г. се състояли тържества по случай двойна сватба – празнували бракосъчетанието на дъщерята на Хенрих с Филип Втори и сестрата на Хенрих с херцог Савойски. По случай празникът бил организиран рицарски двубой. В него участвал самият крал, а съперникът му бил граф Габриел де Монтгомъри. По времето на двубоя кралят бил ранен и починал. Нострадамус предсказал това трагично събитие в 35-ия катрен в първа центурия и завоювал огромна слава.

Друго пророчество на Нострадамус било свързано с френския крал. Ясновидецът поддържал добри отношения с Екатерина Медичи. На една среща с нея той предсказал, че крал на Франция ще стане роднина на управляващата династия Валоа – Хенрих Наварски. В този момент това предсказание било почти невероятно, тъй като Екатерина Медичи имала свои синове. Но след много години предсказанието се сбъднало и през 1589 г. крал на Франция станал Хенрих Четвърти Наварски.

Широка известност получило последното предсказание на Нострадамус. На 1 юли 1566 г.той казал на ученика си Жан Еме де Шавини: „На разсъмване няма да ме завариш жив…“ На следващата сутрин Нострадамус починал. Никога няма да научим дали той е проявил свръхспособности или този факт е случаен.

Трудовете на Нострадамус съдържат апокалиптични пророчества. За разлика от традиционните религии той предсказал пришествието не на един, а на трима антихристи. Освен това в катрените се споменава и Наполеон Бонапарт.

Някои учени смятат, че произведенията на Нострадамус са фалшификат. Някои от тях може би са написани от негови последователи след смъртта му. Напълно е възможно Нострадамус да е написал произведенията си, след като събитията са се случили.

Според френския историк Питър Лемесурие Нострадамус не бил ясновидец. Изследвайки произведенията му, историкът стигнал до извода, че тези предсказания се основават на теорията за цикличността – повторението, на историята. Има историци, които твърдят, че Нострадамус заимствал произведенията си от по-ранни автори.

Най-невероятното от всичките пророчества е описано в 24-ти катрен, втора центурия. Става дума за пришествието на втория антихрист.

„Зверовете, освирепели от глад,
ще преплуват реката.
Голяма част от лагера
ще бъде против Hister`a.
В желязна клетка
ще придърпат великия,
когато Рейн обърне
внимание
на децата на Германия.“

В образа на загадъчния Hister`a много изследователи са склонни да виждат Хитлер. Според някои критици става дума за древното име на река Дунав – Истър. Но истинския смисъл на катрена е почти невъзможно да бъде разбран.

В пророчествата си Нострадамус изрича името на антихриста – Mabus. Според някои това е Саддам Хюсеин; не е ясно обаче как иракският лидер е станал антихрист.

Според една хипотеза предсказанията на Нострадамус съдържат някакъв астрологически шифър.

На Нострадамус приписват предсказването на бомбардировките на Хирошима и Нагасаки, терористичните актове на 11 септември 2001 г. и дори убийството на Кенеди.

Обществото днес е приковало вниманието си към Нострадамус, защото в неговите предсказания се засягат темите за войните, убийствата, разрушенията и катаклизмите.

Привържениците на пророка правят една грешка, като смятат, че предсказанията му касаят далечното бъдеще. По-логично е да се приеме, че те засягат неговата епоха. Едва ли човек, който живее през 16 век, ще се интересува какво ще се случи през 19 и 20 век.

Една от причините за световната слава на Нострадамус е в неговия ученик Жан Еме де Шавини, който публикувал книгите му и ги направил достояние на обществото.

Но името му не се нареди до имената на големите дейци на Възраждането – Леонардо да Винчи, Николай Коперник и др. Нострадамус просто се занимавал с евтини сензации. Колкото и да се вторачваме днес в неговите центурии, не можем да открием онова, което той не е казал в тях. Като много свои съвременници, той бил езотерик и мистик, но в произведенията му няма нищо свръхестествено и вярвал, че историята се развива циклично, по спирала. Не е изключено Нострадамус да е бил надарен с мощна интуиция.

Издaтeлcтвo PACПEP

Лев Федотов: Московският Нострадамус

 

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница