Олимпийските игри пред отлагане (ОБНОВЕНА)

Японското правителство обмисля да предложи отлагане на олимпийските игри заради короначумата, съобщи Сейко Хамишито, специален министър за тези игри.

По план-графика те са от 24 юли до 9 август.

Според сключения договор правото на решение е на МОК (Международен олимпийски комитет).

Редица международни спортни прояви вече бяха отложени.

МОК е създал работна група с японското правителство, града-домакин Токио и СЗО, която ще преценява ситуацията и евентуални мерки.

В днешното изявление на МОК се изказва благодарност за съвместната дейност със СЗО и водещата му роля, но не се казва нищо повече.

По официални японски данни болните към 14 часа наше време в страната на изгряващото слънце са 283 души и още над 20 000 са карантирани.

Не им вярвам безрезервно, понеже се сещам за реакцията на Токио при аварията в АЕЦ „Фукушима“, когато седмици наред беше правено невъзможното, за да се скрие цялата страшна истина.

Григор Лилов


ДОПЪЛНЕНИЕ

Японското правителство реши да бъдат затворени всички училища „Правителството поставя здравето и сигурността на децата по-високо от всичко“, заяви пред журналисти Шиндзо Абе. – „Отправяме молба всички основни училища, колежи и гимназии… в страната временно да затворят врати до пролетната ваканция“ В Япония тя стартира в края на този месец. Започва затваряне и на университетите.


ДОПЪЛНЕНИЕ

 

Публикуван е планът на английското правителство за справяне с епидемията. За Острова, известен с либералния си дух и свободи, тези 28 страници са драматични. Не само полицията, но и армията ще бъде извадена на улицата, ще се контролира движението на хората, Маловажните здравни случаи и операции ще се отложат, започват промени в законодателството, пенсионираните здравни служители ги завръщат на работа, ако броят на болните и заразените расте, всички обществени прояви ще бъдат спрени, ще се затворят училищата и ВУЗ-овете и т.н. Според прогнозите на специализираните бактериологични и вирусни центрове, предоставени на правителството, около половината до 80 на сто от населението ще се разболее, а всеки 25-ти ще се нуждае от спешни и високоспециализирани грижи. Евентуално разрастване на епидемията ще отнеме до шест седмици време, а пиковата криза ще трае няколко месеца (случилото се в Китай очерта подобни параметри за засегнатото население и за хода на епидемията). Много от базираните в Англия компании вече са разпоредели на служителите си да работят от къщи, където има такива възможности.


Бел.ред. Короночумата в реално време: Онлайн – (цензурирана версия)

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати