Пабло Ескобар

Откровенията на сина на прочутия наркобарон Пабло Ескобар: ЦРУ винаги е покровителствало наркотърговията

Хуан Пабло Ескобар Хенао – синът на печално известния наркобарон и шеф на меделинския наркокартел Пабло Ескобар, твърди, че баща му „работел за ЦРУ“

В новата си книга „Pablo Escobar In Fraganti“ – „Пабло Ескобар на мястото на престъплението“, Ескобар, който живее с псевдонима Хуан Себастиан Марокин, обяснява, че „баща му работел за ЦРУ, продавайки му кокаин, за да финансира борбата срещу комунизма в Централна Америка“.

„Наркобизнесът силно се отличава от онова, за което мечтаехме“ – продължава той. „Какво правеше ЦРУ? То купуваше контрола над доставките на наркотици в страната си и получаваше изгодна сделка…“

„Той не правеше пари сам…“ – пояснява в интервю Марокин, „а с американските агенции, които дадоха достъп до тези пари. Той имаше директни отношения с ЦРУ“.

Марокин добавя, че „човекът, който е продал най-много наркотици на ЦРУ, е бил Пабло Ескобар“.

Неговата първа книга обхваща живота на Ескобар като човек и баща, втората, която току-що излезе в Аржентина, навлиза в „международните връзки с корупцията, в която баща ми участваше активно, включително и с ЦРУ“ – посочва синът на наркобарона.

Тези асоциирани с държавата организации „бяха на практика негови партньори“, което позволило на Ескобар да наруши закона и му даде такава власт, каквато има правителството.

Както следва да се очаква, тази информация удобно отсъства от американските СМИ.

Оборотът на кокаина под контрола на ЦРУ в САЩ звучи като теория на заговора, но предполагаемата му роля в търговията с наркотици беше разобличена през 1996 г. във взривоопасната серия „Тъмният алианс“. Разследването е направено от Гери Уеб и то показва връзките между ЦРУ, никарагуанските контри и търговията с кокаин, бушуващи в афроамериканските общини.

Това разследване предизвиква масови протести и изслушвания в Конгреса и негативната реакция на основните СМИ, които се опитват да дискредитират Уеб. След десетилетия чиновниците вървят в посока връщане към разследването му.

Джон Кери, който тогава бил сенатор, написал подробен отчет, който твърди, че има не само „съществени доказателства“ за връзките между контрите и незаконния оборот на наркотици и оръжия, но и че има факти, които показват, че правителството на САЩ е знаело за това.

Ескобар натрупал много богатства. Той печелел по 420 милиона долара седмично и според съобщенията доставял около 80% от световния кокаин. Ескобар влязъл в списъка с милиардерите на „Форбс“ седем години поред и състоянието му се оценява на 30 милиарда долара.

Ескобар и картелът Меделин продавали контрабандно 15 тона кокаин в САЩ ежедневно.

„Бяха 900 мили от северния бряг на Колумбия и бяха широко отворени…“- писал журналистът Йоан Грило в книгата „Ел – Нарко. Криминалните метежи в Мексико“.

„Колумбийците и техните американски колеги можели да десантират с товарите в морето, откъдето те се транспортирали на брега с помощта на бързоходни катери или по въздуха на материка; във Фрорида ги хвърляли в селска местност…“

Ако онова, което разказва Марокин в новата си книга, действително е истина, това означава, че ЦРУ играело важна роля в обезпечаването достъпа на американците към безкрайно количество кокаин, докато в същото време американското правителство лицемерно се бори срещу наркотиците.

Марокин отбелязва остро, че забраната на наркотиците е най-добрата им пропаганда.

Ескобар прилагал насилие и заповядвал на други да го използват, за да разпалват и поддържат властта, но не бил лишен от желанието за благотворителност. Както отбелязва Business Insider, „го наричали „Робин Худ“, след като раздавал пари на бедни, строил жилища за бездомни, изградил 70 футболни игрища, зоопарк“.
Ескобар срещнал съдбата си през 1993 г. от огнестрелна рана, когато се опитал да избяга, след като домът му бил обкръжен. Но обстоятелствата около смъртта му все още се обсъждат. Марокин твърди, че баща му се е самоубил, а не бил разстрелян или заловен от полицията.

„Баща ми беше винтче от големия бизнес във всеобщия оборот от наркотици…“ – обяснява Марокин. – „И когато беше повече ненужен за тази цел на онези, които го използваха по този начин, бяха изпратени убийци, за да се приключи с него…“

Марокин, който се представя като сина на Ескобар, през 2009 г. казва, че трябва да поиска прошка от членовете на семейството си за участието в наркобизнеса и предателството на баща си, но отбелязва, че прошката не означава забравяне на онова, което се е случило. Но той бил мерило за човек, който жестоко управлявал кокаиновата индустрия.

„Пабло Ескобар в никакъв случай не е образец за подражание…“ – твърди синът му.

„Аз се възхищавам на Пабло, моя баща, който ме възпита. Не на Ескобар – мафиота…“

Марокин отбелязва, че наркобарони като баща му, може да изглежда, че имат всичко и привличат към себе си вниманието, но тези материални блага в действителност в края на краищата се отнемат…“

„Колкото повече власт имаше баща ми, толкова по-бедно живееше…“

Издателство PACПEP

Уолстрийт, ЦРУ и глобалната търговия с наркотици

Лондонското Сити и търговията с опиум: Дейвид Камерън и еврейските му корени в банкирането с опиум – Общият генезис

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times