Ото Фон Бисмарк: Германският канцлер с руска душа

На 1 април 2015 г. Германия отбеляза 200 години от рождението на Ото фон Бисмарк – политик, воин и дипломат, обединител на страната.

Прочутото съчинение „Русия през 1839 г.“ на Астолф де Кюстин родило прочутата фраза: „Съблечи руснака ще намериш татарин“. Тези думи могат да се преиначат и да се отнесат напълно и за Ото фон Бисмарк: „Съблечи германеца ще намериш руснак“.

Генеалогията на канцлера води до френския крал Филип Първи (1052-1108 год.), а чрез него – до Анна Ярославна, дъщерята на древноруския княз Ярослав Мъдри. Така че, заставайки начело на Германия, канцлерът би могъл да каже: „Ние сме Рюриковичи!“

За руските корени на Бисмарк не знаят много хора.

Американският историк Джонатан Стейнберг написа книгата „Бисмарк: магът на власт“ и в нея той посочва, че всичките решения, които той вземал от 1862 до 1890 г., са продиктувани от някаква „демонична сила“. Според изследователи психологическата характеристика на германския канцлер се доближава силно до „загадъчната руска душа“. Бисмарк е безпаметно щедър, но и скъперник, верен на едни, за други – тиранин и потисник, храбър до отчаяние, но се страхувал от скърцането на входната врата. Не прилича ли тази личност на Лермонтовия „герой на нашето време“?

За руските историци и литератори Бисмарк е култов персонаж и твърде много го свързват с Русия.

В съвременната Германия малко е известно, че „кръстник“ на политика Бисмарк е прочутият руски дипломат Александър Горчаков, с когото той се запознал в Санкт Петербург, където е посланик на Прусия.

Във Венеция той се изявява като заклет театрал и бонвиван.

В Русия се влюбва в младата Екатерина Орлова-Трубецкая.

Бисмарк има интерес към руски език, дори започва да пише на него.

За германския канцлер е разпространена една легенда, свързана с неговия пръстен, във вътрешната страна на който пишело „нищо“. В една люта зима Бисмарк наел един руснак кочияш, който три пъти чул от него тази дума, която го поразила с многозначността си. Последния път той чул „нищо“, когато шейната се преобърнала и Бисмарк започнал да почиства окървавеното си лице от снега. От този момент тази дума станала любима за него във всяка житейска ситуация.

Бисмарк произнесъл много думи за Русия, които се превръщат в крилати. Например:

„Могъществото на Русия може да рухне само като се отдели Украйна от нея… необходимо е не само да се откъсне, но и да се противопостави Украйна на Русия. За това е нужно да се намерят и отгледат предатели сред елитите и с тяхна помощ да се промени самосъзнанието на една част от великия народ до такава степен, че да ненавижда всичко руско и своя род, без да го осъзнава…“

„Не се надявайте, че веднъж възползвали се от слабостта на Русия, ще получавате вечно дивиденти. Руснаците винаги идват за своите пари. И когато дойдат, не се надявайте на подписаните от вас йезуитски договори, които ви оправдават. Те не струват хартията, на която са написани. Затова с руснаците трябва или да играеш честно, или въобще да не играеш…“

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times