От Интернет до блокчейн – ветровете на промяната

Светът се променя с изключителни темпове, иновациите се появяват една след друга, а хората поетапно променят ежедневието си благодарение на новите технологии, които правят живота ни по-лесен.

Годината е 2019-та, а развитието на изкуствения интелект, финансовите технологии, блокчейн и много други е константа. Всеки ден можем да видим нещо ново и интересно – чуваме за роботи, с които можем да комуникираме. Чуваме за платежни системи, които ни позволяват да прехвърляме пари от единия, до другия край на света и то мигновено.

Същевременно, обаче, непрекъснато чуваме и новини за това как криптовалутите се използват за финансиране на тероризъм и пране на пари. Непрестанно се говори за това как развитието на изкуствения интелект ще бъде пагубно за цялото човечество. Чуваме мисли на хора, които твърдят, че блокчейн никога не може да просъществува.

Интернет преди

Но какво се казваше за Интернет след създаването му? Имаше ли тогава скептицизъм по отношение на нещото, без което в днешно време повечето хора не могат? Разбира се, че имаше. Още в началото му, голяма част от хората, които са знаели за тази иновация, са били убедени, че този ‚експеримент‘ никога няма да се приеме в глобален мащаб.

В каква грешка са били тези хора – колко далеч от истината.

Преломният момент за самата концепция за Интернет идва през 1983 година, когато се интегрират TCP/IP или казано по друг начин – семейство Интернет протоколи. 6 години по-късно, през 1989 година, компютърния учен Тим Бърнърс-Лий създава World Wide Web. Тогава всичко започва да се променя. В следващите години се доизгражда световната мрежа, придобивайки все по-голяма популярност.

И все пак, недоверието не изчезва. До края на 90-те, няма липса на скептици, които да се съмняват в потенциала на Интернет пространството и да го категоризират като „безнадежден случай“.

Една „антична“ статия

Блог именуван „Three Word Chant“, успя да изкопае една изключителна интересна статия от Newsweek, датираща от далечната 1995 г., озаглавена „The Internet? Bah!”. В нея може да се види мнението на един учен, който е твърде убеден, че тази „световна мрежа“ няма да се интегрира сред обществото.

Съществуват редица цитати, които ще ви накарат да се засмеете за това колко е бил в грешка авторът Клифърд Стол, но преди да критикуваме, нека приемем, че това все пак е 1995 г. и Интернет тогава е бил бъркотия. Нямаше Google. Нямаше Facebook. Нямаше Yahoo.

Нямаше установен ред, който да балансира хаоса. Разбираемо е колко хора може би са вярвали, че Интернет е нямал шанс да просъществува. Имайки предвид, че Клифърд Стол е американски астроном и автор, бихте очаквали някой от неговия технологичен произход да има по-вдъхновена визия за бъдещето.

Какъвто Интернет, такъв и блокчейн, нали?

Не е нужно да споменаваме колко хора смятат блокчейн за поредната моментна мода и нещо, което в близкото бъдеще ще бъде занемарено. Нека бъдем реалисти обаче – годината е 2019-та, а не 1995-та. Манталитетът на хората би трябвало да е претърпял сериозна метаморфоза. Да, винаги ще има хора, които се страхуват от новото, но за сметка на това броят им намалява, поколенията се сменят, старите виждания замират.

Думите на Клифърд Стол остават като екот във времето, но са достатъчно показателни за това, как не трябва да си правим изводите преди да сме видели цялата картина. Една визия е толкова силна, колкото вяра има в хората към нея.

Заключение

Светът е готов за блокчейн. Компании и институции постоянно интегрират сравнително новата технология. Хиляди екипи от разработчици и учени работят денонощно върху подобрението на цялата система. Тази децентрализирана мрежа на пръв поглед може и да не е сред най-обсъжданите ежедневни теми, но със сигурност се утвърди като нещо, което ще продължава да се развива.

Нека скептицизмът на хората не ви замъглява преценката. Сами си правете изводите, но не прибързвайте – все пак тази технология е в начален етап на развитие. На човечеството му трябваха 20 години за да превърнат Интернет в това, което е днес. Нещо обаче ми подсказва, че при блокчейн, това „масово приемане“ ще се случи по-скоро, отколкото всички очакват.

Cryptodnes. BG

Последни от СВЯТ

Тръмп: Горд съм, че бях първият US президент от десетилетия, който не започна нито една война! Политическото движение, което създадох, тепърва започва! (ПРОЩАЛНОТО ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ТРЪМП КЪМ АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД-ИДЕО)

На 8 януари 2021 г. Тръмп пусна в Twitter много странен туит: „Моите поддръжници ще имат