От трона до обезглавяването: Факти от живота на кралицата на Шотландия – Мария Стюарт

На 8 декември 1542 г. е родена шотландската кралица Мария Първа Стюарт

Мария Стюарт била дъщеря на краля на Шотландия Яков Пети и френската принцеса Мария де Гиз, която въвела френското писане на името на династията Stuart, вместо приетото по-рано Stewart.

Шест дни след раждането на Мария Стюарт починал баща й – кралят Яков Пети, който не понесъл унизителното поражение на шотландците при Солуей Мос и смъртта на двамата си синове. Тъй като кралят нямал други законни деца, а по това време никой от преките потомци на първия крал от династията на Стюартите – Робърт Втори, не бил жив, Мария Стюарт била провъзгласена за кралица на Шотландия.

Съдбата на Шотландия и на Мария решили регентите, които през лятото на 1543 г., когато кралицата била само на няколко месеца, сключили Гринуичкия договор, по силата на който Мария трябвало да се омъжи за сина на английския крал Хенрих Осми – принц Едуард, което означавало обединяване на Англия и Шотландия под властта на едната династия. Но скоро между тях избухнала война; на страната на шотландците се включил кралят на Франция Хенрих Втори. След това ръката и сърцето на малката кралица били обещани на наследника на френския престол – Франциск.

През 1948 г. петгодишната Мария Стюарт заминала за Франция. Френският крал Хенрих Втори се грижел бъдещата жена на сина му да получи добро образование. Мария изучавала френски, испански, италиански, древногръцки и латински език, произведения на антични и съвременни и антични автори. Тя се научила да пее, да свири на лютня и обикнала поезията и лова. По това време Шотландия била управлявана от майката на кралицата – Мария де Гиз, възползвала се с правото на регент.

На 24 април 1558 г. в Парижката Света Богородица се венчали Мария Стюарт и Франциск. Към брачния договор имало секретна клауза, според която кралицата предавала Шотландия на краля на Франция, ако няма деца в този брак.

На 10 юли 1559 г. Хенри Втори починал и на престола се възкачил Франциск Втори. Мария Стюарт станала кралица на Франция.

Тя можела да претендира и за английския престол. Кралицата на Англия Елизабет Първа, по каноническото право на Римската католическа църква се смятала за незаконородена, затова Мария Стюарт, която се падала правнучка на английския крал Хенрих Седми Тюдор, имала правото на английската корона. Този факт още повече усложнявал още повече влошените отношения между Англия и Шотландия.

Съпругът на Мария Стюарт починал на 16 години и не оставил потомство. Във Франция имало достатъчно претенденти за престола, затова 18-годишната Мария била върната в Шотландия, където воювали различните политически партии. Едни от тях признавали властта на Мария Стюарт, други – не. Но привържениците на кралицата успели да я утвърдят на власт.

През 1565 г. Мария се омъжила за своя братовчед Хенрих Стюарт, лорд Дърнли. Този брак, в който Мария родила сина си Яков, окончателно нарушил крехкия баланс на силите в Шотландия.

През 1567 г. при загадъчни обстоятелства починал мъжът на Мария – лорд Дърнли. По това време кралицата открито флиртувала с Джеймс Хепбърн, граф Ботвела, който след това станал нейният трети съпруг. Дали Мария Стюарт има пръст в смъртта на лорд Дърнли, не е известно. Но противниците й я обвинявали в измяна и убийството на мъжа й. Те вдигнали въстание срещу „престъпницата и прелюбодейката“. Армията на Мария Стюарт претърпяла поражение и тя била принудена да се откаже от престола в полза на сина си. След това кралицата избягала в Англия.

Лишена от короната, приятелите и сина си, Мария Стюарт живеела под наблюдение в Шефилдския замък. Скоро я обвинили в опит за заговор срещу кралицата на Англия – Елизабет Първа, която предала Мария на съд. Английският съд я признал за виновна в държавна измяна и я осъдил на смърт.

На 8 февруари 1587 г. в замъка Фотерингей палачът обезглавил 44-годишната шотландска кралица.

След смъртта на Елизабет Първа английският престол заел синът на Мария Стюарт, който станал крал на Англия и Шотландия с името Яков Първи. През 1612 г. останките на майка му били пренесени в Уестминстърското абатство, където били погребани близо до гроба на кралица Елизабет.

Издателство PACПEP

Последни от ЛАЙФСТАЙЛ