Очакват взривен ефект от прилагане на блокчейн в бизнеса

Технологията е готова за внедряване в почти всяка индустрия и ще обхване повечето компании през следващите години, прогнозират анализатори

Повечето анализатори са съгласни, че с блокчейн е свързано бъдещето на съвременната електронна търговия

 

Бизнес ефектът от използване на блокчейн технологии в компаниите ще нарасне 800 пъти до края на следващото десетилетие, прогнозира анализаторската компания IHS Markit.

През 2017 г. бизнесът е спечелил около 2,5 милиарда долара от блокчейн. Тази сума се формира от спестявания и ефективност, постигнати от компаниите при използване на технологията. Към 2030 г. ефектът от блокчейн ще достигне 2 трилиона долара, смятат анализаторите.

„Блокчейн въведоха първо фирмите от пазара на финансови услуги, които използват предимствата на технологията най-вече в областта на платежните решения. Технологията обаче е готова да набере скорост в почти всяка индустрия, обхващайки всички  организации през следващите години”, казва старши анализаторът по изследване на пазара на блокчейн в IHS Markit – Дон Таит.

Блокчейн е система за организиране на бази данни. Към момента тя се използва основно като хранилище на информация за сделки с криптовалута (Bitcoin, Ethereum и др.), но може да бъде приложена и в банковия сектор, тъй като крипто-технологията намалява времето за извършване на мащабни сделки. Това се отнася не само до финансовите транзакции и криптовалутата.

Наскоро IBM и логистичната компания Maersk създадоха съвместно предприятие, което ще развива първата в света блокчейн платформа за превоз на товари. Технологията ще позволи използване на дигитални вериги за доставка и ще проследява движението на стоки по целия свят в реално време.

Повечето анализатори са съгласни, че с блокчейн е свързано бъдещето на съвременната електронна търговия. Според прогнозите, публикувани от IBM, до края на 2020 г. около две трети от банковите операции ще бъдат осъществявани чрез тази технология.

Банковият сектор не е единственият, който може да се възползва напълно от всички предимства на блокчейн, тъй като основните принципи на технологията са подходящи за използване в почти всяка сфера на дейност. Според експерти, прозрачността на блокчейн, както и възможността за извършване на транзакции в реално време дават основание да се предполага, че технологията тепърва ще разкрива истинския си потенциал.

Според прогнозите на IHS Markit, внедряването на блокчейн ще играе важна роля за подобряване на технологиите за логистика и управление на веригите за доставки. Световната търговска организация (СТО) заяви, че намаляването на пречките по веригите на доставки има потенциал да увеличи световния БВП с 5%, а търговският оборот – с 15%.

Tech News