НА ЖИВО: Парадът на Победата в Москва (ВИДЕО)

Честит Ден на Победата над нацизма! Да почетем паметта на милионите, дали живота си за нашата свобода… И да не забравяме!

В Русия днес се отбелязва 78-годишнината от победата на Съветския съюз над хитлеристка Германия 

 Кулминацията на тържествата е военният парад на Червения площад в Москва. По традиция парадът на победата ще започне точно в 10 ч. московско (10 ч. българско време).

Парадът за Деня на победата, 9 май 2023 г.

ВИДЕА НА ЖИВО

https://www.youtube.com/watch?v=kInhTpVgBrQ&pp=ygUX0J_QsNGA0LDQtCDQn9C-0LHQtdC00Ys%3D

 

Честит празник – 9 май, Ден на победата над нацистка Германия през Втората световна война. Русия отбелязва 78-ата годишнина от победата над нацистка Германия през Втората световна война с военен парад в Москва.

Русия е с най-голям принос за победата и народите на Съветския съюз дава най-много жертви през Втората световна война

 26,6 милиона..

Парадът в чест на 78-ата годишнина от победата във Великата отечествена война ще се проведе във вторник на Червения площад в Москва

Руският президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин по традиция ще бъде домакин на парада на Червения площад. По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че речта на Путин, както всяка година, ще се състои, въпреки неотдавнашната атака с дрон срещу Кремъл. Песков не разкри предварително подробности от речта и не уточни дали в нея ще бъдат направени оценки за хода на специалната военна операция.

Песков каза, че се очаква гости на парада да бъдат лидерите на страните от ОНД. По-рано присъствието си потвърдиха президентите на Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и премиерът на Армения. Според говорителя на Кремъл заедно с Путин те ще наблюдават преминаването на войските от трибуната на Червения площад. След това лидерите ще поднесат венци на гроба на Незнайния воин в Александровската градина.

Песков отбеляза, че общото им присъствие в Деня на победата е „солидарността на държавните глави, чиито народи, като част от една държава, участваха във Великата отечествена война и победиха“. Той обърна внимание на факта, че 9 май е свещен ден за всички страни, които някога са пожертвали огромен брой животи, за да освободят света от фашизма.

Говорителят на Кремъл също така увери, че руските власти предприемат „всички необходими мерки за гарантиране на сигурността“ на парада, включително като вземат предвид присъствието на чуждестранни гости.

Строителството на трибуните, които ще могат да поберат близо 7000 зрители, започна в края на април. Федералната служба за охрана предупреди, че от 27 април до 10 май, поради подготовката и провеждането на церемониални събития, Червеният площад ще бъде затворен за посещения.

През март министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че в парада на Червения площад ще участват над 10 000 души и 125 единици въоръжение и военна техника. Репетициите с оборудване се проведоха на 27 април, 4 и 7 май.

Музикален съпровод ще осигурят повече от 40 военни оркестъра на руските въоръжени сили и силови ведомства. При пренасянето на знамето на Русия и Знамето на победата на Червения площад по традиция ще прозвучи ¹песента „Свещена война“. След това министърът на отбраната на Руската федерация ще направи обиколка на войските и ще докладва на Върховния главнокомандващ за готовността за парада, след което президентът на Русия ще произнесе реч.

Обикновено всички видове войски са представени на парада. Както отбеляза Дмитрий Песков, ще участват и бойци от специалната военна операция.

¹ИСТОРИЯТА НА ПЕСЕНТА „СВЯЩЕННАЯ ВОЙНА“

Песента „Священная война“ се превръща в своеобразен химн за защитатата на Отечеството. Тя е известна също по първия си стих: „Вставай, страна огромная!“
Два дни след началото на войната, на 24 юни 1941 г., едновременно във вестниците „Известия“ и „Красная звезда“ е публикуван текстът на песента „Священная война“ , написан от съветския поет и сталински лауреат Василий И. Лебедев-Кумач. Веднага след публикуването на текста композиторът Александър В. Александров пише музиката към него. Александров пише нотите на дъска с тебешир, а певците и музикантите я преписват в тетрадките си. Един ден те репетират песента.
На 26 юни 1941 г. на Белоруската гара една, още незаминала на фронта група от Червенознаменния ансамбъл за червеноармейска песен и танци, за пръв път изпълнява тази песен. По спомени на очевидци в този ден песента била изпълнена пет пъти.
До октомври 1941 г. песента не се изпълнява широко заради нейното трагично звучене; в нея се пеело не за скорошна победа, а за смъртоносна битка с врага. От 15 октомври 1941 г., когато вермахтът завзема Калуга, Ржев и Калинин, „Священная война“ започва да се изпълнява всеки ден по всесъюзното радио.
Песента придобива масова популярност на фронтовете на Великата Отечествена война, особено в тежките отбранителни боеве.
На 22 май 2007 г. Ансамбълът за песни и танци в Руската армия „А. В. Александров“, под бурни аплодисменти, песента е изпълнена в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.


Путин: Западните елити забравиха докъде ни докараха нацистките претенции за световно господство

В момента цивилизацията се намира в преломен момент. Срещу Русия отново се разгоря истинска война. Но ние дадохме отпор на международния тероризъм и ще защитим жителите на Донбас, като ще гарантираме и нашата сигурност. Това заяви в своята реч на Червения площад по случай Деня на победата – 9 май – руският президент Владимир Путин.

„Западните елити са забравили до какво доведоха нацистките претенции за световно господство. За Русия няма враждебни нации нито на Запад, нито на Изток. Срещу Русия отново е започнала война, но страната ще гарантира сигурността си”, каза още Путин.

Той отбеляза, че Москва иска да види бъдеще на мир, свобода и стабилност, а всяка идеология на превъзходство е отвратителна и неприемлива.

„Но западните елити говорят за своята изключителност, разиграват хората и провокират кървави конфликти, сеят русофобия и агресивен национализъм. Ние се гордеем с участниците в специалната военна операция. С всеки, който се сражава на първа линия, който под обстрел спасява ранени. Няма по-важно дело сега от вашата бойна работа. От вас днес зависи сигурността на Русия, от вас зависи бъдещето на нашата държава и народ. Вие с чест изпълнявате вашия воински дълг, като воювате за страната“, подчерта Владимир Путин.

Руският президент посочи, че Западът провокира конфликти и сътресения, унищожава ценности, за да продължи да налага своите правила, които всъщност са система на грабеж и насилие.

„Тяхната цел, и тук няма нищо ново, е да постигнат колапс и унищожение на страната ни, да зачеркнат резултатите от Втората световна война, окончателно да разбият системата на глобалната сигурност и международното право и да задушат всички суверенни центрове на развитие“, каза президентът.

По думите на Путин, противниците на Русия са забравили кой е победил „чудовищното глобално зло във Великата отечествена война“.

„Прекомерните амбиции и арогантността неизбежно предвещават трагедии. Точно по тази причина се случи катастрофата, която сега преживява украинският народ. Той стана заложник на държавен преврат и изградения на основата му престъпен режим от Запада, стана разменна монета в реализацията на западните жестоки и користни планове“, добави руският държавен глава.

Той заяви, че украинският народ е станал заложник на държавния преврат през 2014 г. и плановете на Запада. Според президента на Руската федерация това е причината за катастрофата в Украйна.

Парадът бе открит от суворовците от Московското военно музикално училище „В. М. Халилов“, а преминаването на механизираната колона по традиция ще започне с емблематичния съветски танк Т-34.

Група знаменосци изнесоха флага на Русия и Знамето на победата на Червения площад, издигнато над Райхстага от войници от 150-та Идрицкая дивизия през 1945 г.

На централния подиум са руският президент Владимир Путин, лидерите на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан – Никол Пашинян, Александър Лукашенко, Касим-Жомарт Токаев, Садир Джапаров, Емомали Рахмон, Сердар Бердимухамедов и Шавкат Мирзийоев, като, както и ветерани и гости на събитието. Домакин на парада е министърът на отбраната на Русия генерал от армията Сергей Шойгу, събитието е водено от главнокомандващия Сухопътните войски генерал от армията Олег Салюков. След доклада на министъра за готовността за парада, държавният глава на Русия Владимир Путин започна речта си.


„На деня на Европа вече трябва да се четат заупокойни молитви. Утрешният ден е празник само за онези, които с цената на милиони жертви победиха нацизма. Остава и надеждата, че могат да го победят отново“: безкомпромисният народен анализ в рубриката ни „Вашите гласове“. Ако коментарът ви не е сред тях, не се отчайвайте. Ако коментарът ви е изтрит, формулирайте го по друг начин и запазете добрия тон! Публикуваме коментарите на нашите анонимни читатели без редакторска намеса.

Мария …

Какъв е тоя ден на Европа? Ами, ако я нямаше преди 80 години Червената армия, днес нямаше да има никаква Европа. Защото без Деня на Победата нямаше Европа.

colibri

Мария, подкрепям написаното от Вас! Утре е Ден на победата!

bodar4uk

Какъв ден изобщо има Европа, след като всички европейски страни са се били редом с Хитлер? Европа е освободена благодарение на Червената армия и в последсвие са се присламчили американци, англичани и канадци, а французите са били само наблюдател.

Su38

Щели да смажат Русия както смазали фашистка Германия. А кой смаза фашистка Германия, другар Еленски?

А нас за какви ли бъдещи простотии искат да ни избият?

Ако можеха да видят сега милионите загинали европейски войници и цивилни през втората световна за какво са умрели – ислямКакъв ден изобщо има Европа, след като всички европейски страни са се били редом с Хитлер? Европа е освободена благодарение на Червената армия и в последсвие са се присламчили американци, англичани и канадци, а французите са били само наблюдатели, пък и те се наредили сред победителите., джендърство и прекланяне до земята към един античовешки режим в усрайне, щяха да се въртят като бесни пумпали в гробовете си…

Случаен

А аз ще празнувам годишнина от победата над нацистка Германия.

Какво ще й празнуват на Европа?

Призрак броди из нея – призракът на неолибералния троцкизъм, налагащ тоталитарен фашизъм. На деня на Европа вече трябва да се четат заупокойни молитви. Утрешният ден е празник само за онези, които с цената на милиони жертви победиха нацизма. Остава и надеждата, че могат да го победят отново. Но Европа вече никога няма да бъде това, което беше.

Аха!

Така мисли цайтунга, а как мисли Ханс? Руснаците ли са му виновни, че не може да си плати сметките за ток или да се нахрани човешки?! Ясно е, че ставаме свидетели на кавър версия на подпалването на Рим от Нерон! Западът вече нищо не може да предложи на света, а това, което предлага, е несъвместимо с традиционните ценности на мнозинството! Не тъжна, гротескна картинка е това!:(

Su38

Как си мислиш, че може да се организират митинги срещу Украйна в западните страни, където те чака наказателно преследване за това? Кой глупак, ако не усеща на гърба си и не разбира, че войната е идиотщина голяма, ще излезе на антиукраински митинг? Мислиш ли, че това са само московски агенти и са излезли само за пари? Значи си голям идиот, ако смяташ така. Иначе всеки има право да плещи глупости. Това се нарича пропаганда. А като го закъсаш, задължително почваш „вътрешния враг“. Ако го няма, ще го намериш. Простичка е политиката, но явно е доста сложна на много семпли душички.

Наудообни факти

В Янония манипулативно се внушава на учениците, че Русия е хвърлила атомните бомби (факт, учебниците не лъжат). В САЩ, Канада и в Европа (вероятно и в други „свободни“ страни) нещата не стоят по-различно. Европа подкрепя Украйна, в чиято редовна армия са интегрирани признати неонацистки военни единици, които от 2014 тероризират мирното население на Донбас. Дори папата го каза: „НАТО лае пред вратите на Русия“. И в името на „мира“, се Европа използва средства от т.н. фонд за мира за снаряди за същите тези бандеровци. Няма да формулирам налагащия се извод, защото коментарът ми пак ще бъде цензуриран.

Путин бил сбъркал, щото мислел, че за три дена ще превземе Украйна

А колективният Запад сбърка, че Руската икономика ще се срине, че санкциите ще унищожат Русия, че Путин е болен от рак, паркинсон и множествена склероза и всеки момент го чакат да умре, че руснаците са свършили снарядите и ракетите, че рублата ще се срине и че няма кой да купи руския газ и нефт. Е, като теглим чертата, къде са те, къде е той (за Путин става дума)?

Читатели на ГЛАСОВЕ

ПО ТЕМАТА

Защо се появи „Безсмъртният полк“ в Русия

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

През 1945 г. Германия капитулира два пъти

Как капитулира Германия

Червената армия на СССР воюва три години сама срещу Вермахта

Как Червената армия опазва България цяла

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а