Клаус Шваб

Планът „Голямото нулиране“ на Световния икономически форум не е в полза на хората

„Голямото нулиране е свързано с поддържане и овластяване на корпоративна машина за добиване и частна собственост върху живота.“ – Вандана Шива

Голямото нулиране на Световния икономически форум (СИФ) включва план за трансформиране на световната хранителна и селскостопанска индустрия и човешката диета. Архитектите на плана твърдят, че той ще намали недостига на храна, глада и болестите и дори ще смекчи изменението на климата.

Но по-внимателният поглед върху корпорациите и мозъчните тръстове, с които СИФ си партнира, за да въведе тази глобална трансформация, предполага, че истинският мотив е по-строг корпоративен контрол върху хранителната система посредством технологични решения.

Вандана Шива, учен, природозащитник, защитник на хранителния суверенитет и автор, каза пред The Defender: „Голямото нулиране е свързано с мултинационални корпоративни заинтересовани страни в Световния икономически форум, контролиращи колкото се може повече елементи от планетарния живот. От дигиталните данни, които хората произвеждат, до всяка хапка, която изяваме.”

СИФ се описва (ВИЖ ТУК) като „глобална платформа за публично-частно сътрудничество“, която създава партньорства между корпорации, политици, интелектуалци, учени и други лидери на обществото, за да „дефинира, обсъди и прогресира ключови въпроси от глобалния дневен ред“.

Според основателя и изпълнителен председател на СИФ Клаус Шваб, форумът се ръководи от целта да позиционира „частните корпорации като попечители на обществото“ за „справяне със социалните и екологичните предизвикателства“ (ВИЖ ТУК).

През юли Шваб публикува книга от 195 страници със заглавие COVID-19: The Great Reset (ВИЖ ТУК), в която той предизвика лидерите в индустрията и лицата, които вземат решения, „да се възползват добре от пандемията, като не позволяват на кризата да отиде на вятъра“.

Списание TIME (чийто собственик Марк Бениоф е член на борда на СИФ) наскоро си партнира със СИФ, за да отрази „Голямото нулиране“ и да предостави „поглед как пандемията COVID-19 предоставя уникална възможност да трансформира начина ни на живот“.

Голямото нулиране трябва да бъде всеобхватно. Нейните партньорски организации включват най-големите играчи в събирането на данни, телекомуникациите, производството на оръжия, финансите, фармацевтиката, биотехнологиите и хранителната индустрия.

Плановете на СИФ за „нулиране“ на храните и селското стопанство включват проекти и стратегически партньорства, които благоприятстват ГМО, лабораторно произведените протеини и фармацевтичните продукти и индустриалните химикали като устойчиви решения на проблемите с храните и здравето.

Например, СИФ е насърчил и си партнира с организация, наречена EAT Forum. EAT Forum се описва (ВИЖ ТУК) като „Давос за храната“, който планира да „добави стойност към бизнеса и индустрията“ и „да определи политическата програма“.

EAT е съосновател на Wellcome Trust, организация, създадена със средства от GlaxoSmithKline и която все още има стратегически партньорства с производителя на лекарства. EAT си сътрудничи с близо 40 градски управления в Европа, Африка, Азия, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. Организацията също така подпомага Детския фонд на ООН (UNICEF) в „създаването на нови диетични насоки“ и инициативи за устойчиво развитие.

Според Федерик Лерой, професор по хранителни науки и биотехнологии в Университета в Брюксел, мрежата EAT си взаимодейства в тясно сътрудничество с някои от най-големите компании за имитиране на месо, включително Impossible Foods и други биотехнологични компании, които имат за цел да заменят пълноценните питателни храни с генетично модифицирани лабораторни творения.

„Те го определят като здравословно и устойчиво, което, разбира се, не е нито едното, нито другото”, каза Лерой пред The Defender.

Impossible Foods първоначално е съфинансиран от Google, Джеф Безос и Бил Гейтс (ВИЖ ТУК). Неотдавнашните лабораторни резултати показаха, че имитиращото месо на компанията съдържа глифозатни нива 11 пъти по-високи от най-близкия си конкурент (ВИЖ ТУК).

Най-голямата инициатива на EAT се нарича FReSH (ВИЖ ТУК), което организацията описва като усилие за стимулиране на трансформацията на хранителната система. Партньорите на проекта включват Bayer, Cargill, Syngenta, Unilever и дори технологичния гигант Google.

„Компании като Unilever и Bayer и други фармацевтични компании вече са химически преработватели – много от тези компании са в много добра позиция да спечелят от този нов хранителен бизнес, който се върти около преработката на химикали и екстракти, необходими за производството на тези лабораторни храни в глобален мащаб”, каза Лерой.

В книгата си Шваб обсъжда как биотехнологиите и генетично модифицираните храни трябва да се превърнат в централен стълб за решаване на глобалните проблеми с недостига на храни, проблеми, които COVID разкри и обостри.

Той пише, че „глобалната продоволствена сигурност ще бъде постигната само ако регламентите за генетично модифицираните храни бъдат адаптирани да отразяват реалността, че редактирането на гени предлага точен, ефективен и безопасен метод за подобряване на посевите“.

Шива не е съгласна. Тя заяви пред The Defender, че „СИФ парадира с фалшивата наука“ и „това, че г-н Шваб популяризира тези технологии като решения, доказва, че Голямото нулиране е свързано с поддържането и овластяването на корпоративна машина за добиване и частната собственост на живота“.

EAT разработи така наречената „планетарна здравословна диета“ (ВИЖ ТУК), която СИФ защитава като „устойчиво диетично решение на бъдещето“. Но според Лерой това е диета, която трябва да замести всичко останало. „Диетата има за цел да намали приема на месо и млечни продукти от световното население с до 90% в някои случаи и да го замести с произведени в лаборатория храни, зърнени храни и масло“, каза той.

По-нататък Шива обясни: „Предложената диета на EAT изобщо не е свързана с храненето, а с големия бизнес и с корпоративното поемане на хранителната система.”

Според собствените доклади на EAT (ВИЖ ТУК), големите корекции, които организацията и нейните корпоративни партньори искат да направят в хранителната система, „е малко вероятно да бъдат успешни, ако се оставят на индивида“, и промените, които те искат да наложат върху обществените хранителни навици и храни “изискват преструктуриране на системно ниво с твърди политически намеси, които включват закони, фискални мерки, субсидии и санкции, преконфигуриране на търговията и други икономически и структурни мерки.”

Но Шива каза, че това е грешен подход, тъй като „цялата наука“ показва, че диетите трябва да са съсредоточени около регионалното и географско биоразнообразие. Тя обясни, че „единната глобална диета на EAT ще се произвежда със западни технологии и селскостопански химикали. Принуждаването на суверенни държави към това чрез многонационално лобиране е това, което аз наричам хранителен империализъм.”

Автор: Джереми Лофредо
Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

ПО ТЕМАТА

https://thebulgariantimes.com/%d0%9a%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%8a%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b0-the-great-reset-%d0%92/

UN Agenda 21/2030 Mission Goals – Програма на ООН 21/2030 (ЦЕЛИ НА МИСИЯТА)

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Военна полиция (БУКВАЛНО)

Военна полиция (буквално) Планът е световната армия да погълне всички национални полиции в една военно-полицейска структура

Световната армия НАТО

  Световната армия НАТО     Планира се волята на световната правителствена диктатура да бъде наложена